Woolim: tablet napravljen za Sjevernu Koreju

woolim tablet sjeverna koreja

Sigurno se nikad niste zapitali kako izgledaju tableti ili mobiteli koji se koriste u Sjevernoj Koreji. Zapravo, vjerojatno niste ni mislili da se tako nešto ondje uopće i upotrebljava, ali čak ni ta država ne može odoljeti čarima tehnologije. Predstavljamo vam Woolim – tablet namijenjen sjevernokorejskom tržištu.

woolim-tablet

Kao što možete pretpostaviti, uređaj namijenjen građanima Demokratske Narodne Republike Koreje prilično je ograničen – bar je tako otkriveno na Chaos Communication Congress festivalu ovoga utorka. Tablet Woolim dizajniran je od strane jedne kineske kompanije uz niz ograničenja koja je postavila sjevernokorejska vlada. Primjerice, posebni mehanizmi sprječavaju distribuciju zabranjenih medija, korisnici tableta se prate, a primarni cilj uređaja je da služi kao propagandna platforma režima. U intervjuu za poznati portal Motherboard, istraživač Florian Grunow kratko i jasno potvrdio je kako je tablet “prilično zaključan”.

Izvana, Woolim izgleda kao bilo koji drugi, obični Android tablet. Za hardver se pobrinuo kineski proizvođač Hoozo, dok je sjevernokorejska vlada iz njega dodatno uklonila Wi-Fi modul i bluetooth te, naravno, dodala vlastiti softver. Tablet je, nakon predstavljanja sjevernokorejskog operacijskog sustava, RedStar OS, predstavljen grupi uzvanika. Iako nije riječ o jedinom tabletu namijenjenom ovome tržištu, svakako se radi o novijem uređaju lansiranom prošle godine.

Što se tiče softvera, tablet pokreće spomenuta ograničena dorada Androida na kojoj možete izvršavati niz unaprijed definiranih radnji – pristupiti PDF dokumentima s uputama za korištenje, različitom propagandnom materijalu te lokalnim TV postajama. Također se možete priključiti na sjevernokorejsku alternativu internetu, a na tabletu ćete još pronaći i niz edukacijskih aplikacija, uključujući francuski, ruski i kineski riječnik. Za kraj, čak možete igrati i blago prilagođenu verziju Angry Birdsa.

To je otprilike sve. Na Woolimu ne možete otvoriti ili pokrenuti što vam je volja, već samo ono što je unaprijed odobreno od strane režima. Primjerice, Grunow je na demonstraciji pokušao učitati preuzetu .APK datoteku, ali bez uspjeha. Razlog tome je što tablet provjerava kriptografski potpis svake datoteke, bez obzira na vrstu. Ako se potpis ne podudara s onim koji je tablet generirao sam ili s onim koji je generirala vlada, datoteka se neće otvoriti. Tablet također bilježi što korisnici rade. Prilikom otvaranja aplikacije, screenshot se sprema u zasebnu aplikaciju te se od tamo više ne može obrisati. Tablet u proizvodnji košta između 160 i 200 eura, a dok dođe na sjevernokorejsko tržište i puno više. Sudeći prema cijeni, tablet će si dakle moći priuštiti samo bogatiji građani.

woolim android tablet koreja