Windows istiskuje Android iz poslovnog svijeta

windows istiskuje android

Android OS nije uspio zadržati povjerenje poslovnih subjekata kao što je to učinio na tržištu privatnih korisnika, a prema nekim posljednjim izvješćima, IT departmenti, proizvođači i app developeri odbacuju Android te se sve više se fokusiraju na iOS i Windows 10 kada su u pitanju poslovni korisnici.

windows 10 2 u 1 laptop tablet

Unatoč ogromnoj popularnosti Androida, Googleu ne polazi za rukom ubaciti se agresivnije na tržište poslovnih subjekata. Prema riječima IT stručnjaka, Android nije dovoljno siguran, a fragmentiranost uvelike otežava posao developerima, što je rezultiralo manjim brojem aplikacija specijaliziranih za poslovne korisnike. Dodatni udarac Androidu zadao je Dell koji je prestao s proizvodnjom Android tableta i to šest mjeseci nakon što je HP učinio isto. Dva ponajveća proizvođača računalne opreme na svijetu sada se okreću Windows 10 2-u-1 uređajima. Stephen Monteros, podpredsjednik SIGMAnet-a iz Ontarija izjavljuje sljedeće:

U poslovnom svijetu, Android umire zbog fragmentiranosti i manje kontrole. Microsoft, s druge strane, ima fokusiranu platformu stoga se puno kompanija okreće Windowsu 10 kao boljoj opciji za large-scale rješenja”.

Fragmentacija i (ne)sigurnost su glavni problemi Androida

Sigurnost je na Androidu još uvijek veliki problem, kao i sporo razvijanje zakrpa i nadogradnji jer one na Android ne stižu toliko redovito kao na ostale OS-ove. Google ovome konačno želi stati na kraj, međutim, reagirali su prilično kasno jer Windows istiskuje Android u poslovnom svijetu.

Određeni proizvođači poput Samsunga pokušali su se ubaciti među poslovne korisnike. Samsungov Knox sexurity suite primjerice odvaja osobne od poslovnih podataka, dok Googleov Android for Work pruža segemntaciju profila, osiguravajući poslovne podatke na pametnim telefonima ili tabletima. Problem je u tome što se Android for Work nije značajno promijenio od trenutka svojeg izlaska, a unatoč dobrom prihvaćanju od strane poslovnih subjekata, nije doživio značajnije širenje. Danas na Androidu jednostavno nemate kompleksnih aplikacija namijenjenih velikim kompanijama.

Razvojne timove najviše odbija fragmentacija sustava. Primjerice, KitKat se nalazi na čak 30% uređaja, a izašao je još 2013. godine. S druge strane, par mjeseci prije izlaska Android Nougat, Marshmallow se nalazi na svega 13% uređaja. Za obične korisnike fragmentacija je manji problem nego za poslovne koji žele robustan, pouzdan i siguran sustav koji će u svakom trenu funkcionirati onako kako se to od njega očekuje.