Viking Horde napada Android

Android je pod još jednim udarom malwarea. Ovaj puta novi zloćudni kod nazvan je “Viking Horde” a širi se putem inficiranih aplikacija dostupnih na Trgovini Play, ističu stručnjaci za sigurnost iz kompanije Check Point. Ukupni broj zaraženih aplikacija nije poznat, no zna se za bar pet njih koje šire malware.

malware viking horde

Google se nije izjasnio po ovom pitanju niti je uklonio aplikacije, stoga preporučujemo da ne preuzimate sljedeće: Viking Jump, Parrot Copter, Memory Booster, Simple 2048 i WiFi Plus. Ako ih već imate instalirane, izbrišite ih. Android mobiteli i tableti koji se zaraze postaju dijelom botneta, odnosno, mreže uređaja kontroliranih od strane hakera. Takvi uređaji koriste se za različite svrhe bez pristanka i/ili znanja korisnika. Malware Viking Horde tako može izvoditi različite prevare, navodeći korisnike da kliknu na oglas ili link koji generira novac za hakere. Ekipa iz Check Pointa nadodaje kako novi malware još može slati spam te provoditi DDoS napade.

Otvoreni kod i popularnost loša su kombinacija

Android je hakerima zanimljiv zbog otvorenosti koda, ali i činjenice da se nalazi na 80% pametnih telefona na tržištu. Iako je Google posljednjih godina uvelike nadogradio sigurnosne značajke i postoje puno veći napori u držanju inficiranih aplikacija podalje od Trgovine Play, Android po tome pitanju još uvijek kaska, posebice ako ga usporedimo s iOS-om i njihovim App Storeom. Viking Horde podjednako radi na rootanim i ne rootanim uređajima, iako su rootani uređaji ranjiviji. Na njima malware instalira komad softvera čiji se kod može udaljeno izvršavati, stoga osobni podaci na uređaju nisu sigurni. Pored toga, jednom kad dobije potpuni pristup na rootanom uređaju, malware je teško obrisati. Viking Horde se na Trgovinu Play “ušuljao” još 5. svibnja, stoga jedino što vam možemo savjetovati je da budete oprezni. Nadamo se da će Google ubuduće biti malo ažurniji kada su u pitanju ovakve situacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)