UFS kartice zamjenjuju MicroSD

UFS memorijska kartica

Ako se na mobitelima nešto nije mijenjalo onda je to podrška za microSD memorijske kartice. Ovaj standard prisutan je još od 1999. no sada postoji inicijativa da se zamijeni s novim, Universal Flash Storage (UFS) standardnom. Samsung je bio prvi koji je predstavio UFS memoriju, a vjerujemo da će se uskoro pridružiti i ostali proizvođači.

UFS memorija bi također trebala zamijeniti postojeće eMMC memorijske module kao glavna spremišta unutar pametnih telefona, Chromebookova i jeftinijih notebookova. Samsung ovu vrstu memorije u svojoj flagship seriji koristi još od Galaxya S6 i S6 Edge.

Veće brzine čitanja i zapisivanja

Kao najveća prednost UFS memorije su svakako veće brzine zapisivanja te čitanja podataka u usporedbi s današnjim microSD karticama. Samsungove UFS kartice dostižu do 530MB/s, što je puno veća  brojka od 156MB/s teoretskom maksimuma UHS-II microSD kartica (iako se one oslanjaju na dodatne UHS bus pinove kakvih stariji uređaji nemaju).

Full-and-half-duplex

Doduše, UHS-II također nudi i polu-duplex način rada kojim se maksimalna brzina podiže do 312MB/s, ali u tome slučaju podaci se šalju u samo jednome smjeru, dakle, nije moguć full-duplex – istovremeno zapisivanje i čitanje. Što se tiče full-duplexa kod UFS kartica, najveća brzina čitanja je 530MB u sekundi, a brzina zapisivanja 170MB u sekundi.

UFS memorija brzina

Prosječna jeftina microSD kartica nudi daleko manje brzine od gore navedenih. Tipična Class 10 kartica može zapisivati tek pri 10MB/s, dok skuplji V90 modeli pružaju 90MB/s, što vrijedi samo za potpuno nove i prazne kartice. Dakle, čak i u najgorem slučaju, UFS kartica bi trebala biti tri do pet puta brža u čitanju i dva do tri puta brža u zapisivanju podataka u usporedbi s najbržim microSD karticama.

Valja spomenuti i da UFS štedi bateriju te troši puno manje energije od brzih microSD kartica. Najbrže kartice ove vrste mogu potrošiti i do 2.88W prilikom čitanja i pisanja te 0.72W dok miruju. S druge strane, UFS kartice obećavaju duplo manju potrošnju od 1.54W kod zapisivanja ili čitanja, a zbog većih brzina znači i da će se sve operacije prije završiti, odnosno, da će kartica ranije ući u stanje mirovanja.

UFS ipak zahtjeva novo prilagođavanje

Nažalost, UFS ne koristi istu konfiguraciju pinova kao microSD kartice, stoga UFS karticu nije moguće koristiti s današnjim mobitelima. Pošto je Samsung pionir ove tehnologije, vjerojatno će biti i prvi koji će u neki od sljedećih mobitela ugraditi utor za UFS.

S druge strane, Samsung je već počeo zamjenjivati unutrašnju memoriju s ovim standardom, a samo je pitanje vremena kada će i ostali proizvođači učiniti isto. Doduše, sljedeća generacija mobitela vjerojatno neće doživjeti ovaj skok, tako da UFS kartice u svojim mobitelima možemo očekivati tek 2017. ili početkom 2018.

UFS memorijske kartice

Izvor: AndroidAuthority

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)