[Tutorial] Kako rootati Android

[Tutorial] Kako rootati Android

Pitate se kako rootati Android uređaj? Ne znate od kud bi krenuli i koliko je to uopće sigurno? Pripremili smo članak u kojem ćete saznati odgovore na sva pitanja.

just root it

Prije nego što donesete konačnu odluku, dobro pročitajte naša upozorenja i rizike vezane uz cijeli postupak. Ne snosimo odgovornost za eventualnu nastalu štetu. Svi podaci su informativnog karaktera i bili su točni u trenutku pisanja članka. Toplo vam savjetujemo da ne pokušavate rootati mobitel ukoliko ste totalni početnik i nemate bar osnovno znanje o tome kako funkcioniraju Android mobiteli!

Za početak, što zapravo znači rootanje mobitela? Kako bi pobliže pojasnili pojam onima koji nisu upoznati s terminom, moramo ući dublje u srž Androida kao operacijskog sustava. Android je, naime, obična Linux distribucija prilagođena mobilnim uređajima. Za razliku od, primjerice, Windowsa gdje je razina s najvećim ovlastima ona administratorska, na Linuxu je root razina ta s najvećim ovlastima (superuser), te vam daje gotovo neograničena prava. Prema tome, rootanjem Android mobitela dobivate potpunu kontrolu nad uređajem, što uključuje i brisanje i modificiranje sistemskih datoteka. Na rootanom uređaju također možete zaobići bilo koja ograničenja postavljena od strane proizvođača ili pružatelja mobilne usluge, brisati aplikacije koje inače ne bi mogli, overclockati procesor, ručno dijeliti dopuštenja aplikacijama, blokirati reklame ili instalirati potpuno drugu verziju Androida (custom ROM). Dakle, mogućnostima nema kraja!

Rizici rootanja

Uz određena pitanja vezane za sigurnost, rootanje mobitela često znači i gubitak garancije jer neki pružatelji usluge rootanje vole iskoristiti kao priliku da se izvuku od besplatnih popravaka. Na svu sreću, unroot je jednostavan koliko i root, stoga u svakom trenutku možete vratiti nazad tvornički ROM i nitko ne može otkriti da je mobitel bio rootan. 

Drugi rizik možda je najstrašniji od svih, a on se odnosi na omraženo “brickanje” uređaja. Ako vam kažemo da brick na engleskom znači cigla, sve vam je jasno. Ukoliko se uređaj doista bricka, može vam jedino poslužiti kao skupi držač papira, podmetač za klimavi stol, ili kao odbojnik za vrata. Na svu sreću, ovo se ne događa gotovo nikada, a i kad se dogodi uglavnom je riječ o nepridržavanju uputa ili neopreznosti korisnika.

androids

Root većine mobitela

S obzirom da je za svaki uređaj postupak nešto drugačiji, ne postoji univerzalni tutorial, pa vam ni mi nažalost ne možemo ponuditi univerzalne upute koje bi vrijedile za sve mobitele. Prije svega, posjetite XDA Developers forum koji je najbolji izvor informacija, tutoriala i custom ROM-ova, te ondje pronađite odgovore na dodatna pitanja. Želite li instalirati i custom ROM, imajte na umu da oni ne postoje za sve mobitele, ali mogu se pronaći za većinu “poznatijih” uređaja. Neki od najpopularnijih ROM-ova su Cyanogenmod, AOKP, Paranoid Android i MIUI.

Važna napomena: ukoliko odlučite raditi root, pobrinite se da nađete tutorial koji je valjan i svježe ažuriran, ima dovoljno korisničkih recenzija, provjereno je siguran i odnosi se točno na vaš model mobitela!

Prije nego što krenete tražiti tutorial za vaš mobitel, provjerite može li se on rootati pomoću aplikacije SuperOneClick. Ukoliko može, skratili ste si posao, jer ovo je definitivno najjednostavniji mogući način. Ukoliko se vaš mobitel i ne nalazi na listi kompatibilnosti, to ne znači da ga je nemoguće rootati s ovom aplikacijom, stoga provjerite komentare korisnika i potražite spominje li se negdje vaš uređaj.

Ako root nije moguć pomoću SuperOneClick, morate pronaći odgovarajući tutorial. U nastavku ćemo opisati neke uobičajene korake i pojmove kako bi bolje razumjeli cijeli proces, ali napominjemo da ovo nisu upute, nego tek detaljnije pojašnjenje uobičajenih koraka iz procesa rootanja!

Priprema uređaja za rootanje – savjeti

root androidPrije rootanja pobrinite se da uređaj ima napunjeno minimalno 80% baterije i da je uključen USB Debugging (Menu > Settings > Developer options > stavite kvačicu pored USB Debugging. Ako imate izbornik na hrvatskom jeziku: Postavke > Mogućnosti za razvojne programere > Uklanjanje pogrešaka za USB).
2. Kako bi računalo moglo uspješno komunicirati s mobitelom, morate konfigurirati USB drivere (fastboot i ADB drivere) na vašem računalu, što podrazumjeva instalaciju Android SDK i pravilno postavljanje njegovih komponenti. Pratite jednostavne upute ili upute koje se nalaze u vašem tutorialu.
Prije početka rootanja obavezno izradite sigurnosnu kopiju podataka s mobitela. Ovo uključuje kopiranje svih aplikacija, postavki, slika, ali i trenutnog, tvorničkog ROM-a ukoliko planirate instalirati custom ROM. Preporučene aplikacije: Easy Backup, Mobile Backup & Restore, App Backup & Restore.

Otključavanje bootloadera

Sljedeći korak obično je otključavanje bootloadera, što je opet postupak koji se može razlikovati od mobitela do mobitela. Bootloader je komad softvera koji učitava operacijski sustav, stoga je njegovo otključavanje nužno i nezaobilazno bez obzira želite li samo root ili želite instalirati i custom ROM. Zaključan bootloader dozvoljava pokretanje samo one verzije Androida koju trenutno imate na mobitelu – stoga je razumljivo da tvornički mobiteli dolaze upravo sa zaključanim bootloaderom. Njegovim otključavanjem uklanjate sva ograničenja, što znači da automatski dobivate i root pristup (sad se možda pitate: zar onda otključan bootloader nije isto što i rootan uređaj? Odgovor je negativan zato što je još potrebno instalirati dodatne aplikacije kako bi se proces dovršio).

Nekim mobitelima nije moguće otključati bootloader, stoga unaprijed provjerite je li vaš mobitel jedan od tih uređaja.

Određeni proizvođači dopuštaju otključavanje, te službene upute možete pronaći na njihovim web stranicama:

HTC 

Sony

Motorola

Huawei

Drugi proizvođači, poput Samsunga i LG-a, ne dozvoljavaju otključavanje, ali na internetu možete pronaći neslužbene upute.

Custom recovery

Custom recovery je zasebno okruženje odvojeno od Androida koje nudi razne debugging opcije. Najpoznatiji su ClokworkMod i TWRP. Standardni Androidov recovery mod vrlo je ograničen, stoga je potrebno instalirati jedan od spomenuta dva. Uz to što omogućuju instaliranje custom ROM-a, također nude i instaliranje aplikacija iz .zip datoteka te stvaranje Nandroid sigurnosne kopije. Oba su vrlo slična, stoga nije bitno koji odaberete, ali pobrinite se da preuzmete najnoviju verziju.

Korisne aplikacije

Po završetku na uređaj se instalira SuperSU ili neka slična aplikacija za upravljanje dozvolama. Naime, prilikom prvog pokretanja nove aplikacije, SuperSU vas pita želite li dopustiti njezino izvođenje. Uz ovo, možete instalirati i Root Checker te ROM Manager.

Dodatna napomena: Ukoliko ste samo rootali uređaj a ostavili njegov tvornički ROM, ažuriranjem softvera gubite root, stoga pripazite ako dobijete obavijest o novim ažuriranjima!

Ovo bi bio kraj našeg članka vezanog uz rootanje Androida. Ako želite da napišemo tutorial za vaš mobitel, javite nam na našoj Facebook stranici (ukoliko stigne bar 10 zahtjeva za isti uređaj budemo napisali tutorial). Sva dodatna pitanja i nejasnoće također možete slati u inbox Facebook stranice 🙂

>>POPIS TUTORIALA ZA VEĆINU POPULARNIH MOBITELA<<

>>[Tutorial] Overclockanje Android uređaja<<