[Tutorial] Kako napraviti factory reset

Funkcija factory reset briše sve podatke s vašeg Android mobitela i vraća ga nazad na “tvorničke postavke”. Ovo je  zapravo vrlo korisno i može poslužiti u velikom broju slučajevi, primjerice, kada prodajete uređaj, šaljete ga u servis,  ili kada mobitel postane previše spor pa ga želite “osvježiti”. Postupak je vrlo jednostavan, a jedino za što se morate pobrinuti je izrada sigurnosne kopije svojih podataka.

reset

Vraćanje na tvorničke postavke briše sve podatke iz vašeg uređaja. To uključuje i informacije o Google korisničkom računu, aplikacije, kao i sve postavke. Mobitel se u trenutku završetka procesa ponovno pali i nalazi u stanju u kakvom je bio kada ste ga prvi put upalili nakon vađenja iz kutije.

1. Sigurnosna kopija/backup Android mobitela

Kopiju podataka moguće je napraviti na nekoliko načina. Kako smo to već pokrili u članku [Tutorial] Backup Android uređaja, kliknite na link za detaljnije upute. Nakon što ste uspješno obavili backup, možete nastaviti s drugim korakom. Napomena: u slučajevima da factory reset radite zbog toga što neka od aplikacija uzrokuje probleme, nemojte vraćati aplikacije pomoću spremljene sigurnosne kopije, već ih ponovno instalirajte preko Trgovine Play.

2. Factory reset / resetiranje Android mobitela ili tableta

Otvorite Postavke.

Pronađite “Izrada sigurnosne kopije i reset”, ili opciju sličnu toj, ovisno o tome koji uređaj koristite.

Odaberite Vraćanje tvorničkih postavki.

Ako ste pratili upute iz članka o izradi sigurnosne kopije i omogućili “Automatsko vraćanje” i “Sigurnosno kopiranje podataka”, aplikacije će se nakon prijave pomoću vašeg Google računa i prihvaćanja Uvjeta korištenja Trgovine Play automatski početi preuzimati na uređaj. Ako niste omogućili ove opcije, vratite svoje podatke pomoću aplikacije za backup koju ste koristili.

3. Udaljeno resetiranje Androida

Recimo da ste nažalost izgubili mobitel i ne želite da lopov otvori folder sa selfijima iz WC-a. Što učiniti? Bez brige, možete vrlo jednostavno napraviti reset mobitela na tvorničke postavke sa svojeg računala, zahvaljujući ugrađenoj opciji u Android Device Manageru. Nakon uspješne prijave, ADM će pokušati uspostaviti vezu s vašim uređajem. Ukoliko je mobitel spojen na internet, povezivanje će se ostvariti i vidjet ćete lokaciju na kojoj se vaš mobitel nalazi, kao i nekoliko dodatnih opcija, između ostaloga i udaljene mogućnosti “Ring”, “Lock” i “Erase”. Pritiskom na “Erase” i konfirmacijom željene akcije, vaš mobitel će biti vraćen na tvorničke postavke, odnosno, svi podaci s njega budu izbrisani. Ako ste prije toga redovito radili sigurnosnu kopiju, sve što vam preostaje je vratiti stare podatke na novi uređaj ukoliko ukradeni ne uspijete vratiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)