Što je za sada poznato o novome Androidu O?

Android-8.0-Oreo

Dok je trenutno aktualna verzija Androida zastupljena na tek 5% uređaja, a velika većina korisnika još nije niti na verziji 6.0, Google već lagano priprema Android O, odnosno Android Oreo, kako su ga neki već prozvali. Više konkretnih informacija budemo saznali za uskoro, na Google I/O konferenciji koja bi se trebala održati ovoga svibnja, a u nastavku donosimo sve što je u ovome trenutku poznato, gdje možete vidjeti koje nas sve promjene očekuju i što se može vidjeti iz već dostupne Beta/Developer preview verzije.

Android 7 donio je veću sigurnost i stabilnost. Što očekujemo od “Orea”?

  • Autonomija: Google kontinuirano radi na poboljšanju životnog vijeka baterije pa će tako i ova verzija Androida ponuditi najbolju moguću optimizaciju. Android O će tako ograničiti procese koje aplikacije obavljaju “inkognito”, odnosno u pozadini. Na taj način će se ostvariti dodatna ušteda baterije, što je uvijek dobrodošlo.
  • Obavijesti: Android 7 predstavio je unaprijeđeno upravljanje obavijestima, a O nastavlja tim stopama. Nova verzija Androida pružit će korisnicima još veću kontrolu nad notifikacijama, gdje ćemo moći personalizirati ili blokirati svaki kanal pojedinačno. Dodatno tome, programeri će prilikom razvoja aplikacija moći modifiricati način na koji će korisnici vršiti interakciju s obavijestima te aplikacije.
  • PIP: Picture in picture (slika u slici) uključena je kao dio Android TV-a u verziji 7, a s novim Androidom postaje dostupna na mobitelima i tabletima. Ukratko, slika u slici omogućuje korisnicima da u manjem prozoru gledaju video dok u pozadini obavljaju neki drugi zadatak, kao što je pisanje maila i slično.
  • Autofill API: S novim Androidom, Google će produžiti podršku za Autofill API-s kako bi korisnici na siguran način mogli spremati svoje adrese, brojeve telefona, lozinke i slično. Unatoč tome što djeluje kao obična autofill značajka kakvu svi koristimo u svojim browserima na računalu, na mobitelima ovo radi nešto drugačije, no u konačnici je rezultat isti.
  • Prilagodljive ikone: Ova nova značajka razvojnim timovima daje mogućnost integracije različitih ikona direktno u sučelje sustava. Zahvaljujući tome, ikone će automatski mijenjati oblik ovisno o temi koju korisnik aktivira.
  • Poboljšana kvaliteta zvuka i Bluetooth povezivost: Google će u ovoj verziji ostvariti suradnju sa Sonyjem kako bi novi Android O mogao pružiti bolje audio iskustvo. Konkretnije, Sony će s Googleom podijeliti svoje LDAC kodeke, dok će Google sa svoje strane isporučiti visoko-kvalitetne Bluetooth kodeke i Audio API-je. Taj kombo obećava ne samo bolju kvalitetu zvuka prilikom poziva, već i bolje performanse kada je u pitanju slušanje glazbe preko Bluetootha.
  • Poboljšana navigacija: Google obećava bolju navigaciju putem tipkovnice.
  • Nadograđen prikaz boja: Android O bude ponudio puno veću podršku za različite profile boja, kao što je Adobe RGB, DCI-P3 te Pro Photo RGB.
  • Neighbour Awareness Networking (NAN): Jedna od istaknutijih značajki svakako je i NAN, odnosno implementacija Wi-Fi awareness standarda koji će omogućiti uređajima da skeniraju svoju okolinu i automatski se povežu s drugim uređajima bez upotrebe API-ja.

Kada možemo očekivati Android O?

Android O trenutno je dostupan u Developer Preview verziji, a slično kao i kod prošle verzije, Google nas je pomalo iznenadio s lansiranjem bete. S obzirom da je prošle godine Android N predstavljen u kolovozu, sličan scenarij možemo očekivati i sada, gdje će Google lansirati Android 8.0 krajem ljeta ili početkom jeseni, a nakon čega će vjerojatno na tržište izaći i novi Pixel 2 mobiteli. Za više konkretnih informacija treba pričekati Google I/O.