Što je Apple ukrao od Androida i obrnuto?

Što je Apple ukrao od Androida i obrnuto

Dva najveća mobilna operacijska sustava na tržištu konstantno dobivaju nove značajke, što originalne, što manje originalne. No jedno je sigurno. Od početka “utrke” Google, Apple, Samsung i svi ostali veliki igrači podjednako su krivi za posuđivanje ideja od konkurencije, a koga bolje uzeti za primjer nego dva giganta koja trenutno na vlastitim leđima nose tržište mobilnih telefona, stoga pogledajmo što je Apple ukrao od Androida i obrnuto.

android vs apple

Apple je vjerojatno jedna od najboljih kompanija kada je u pitanju kopiranje tuđih ideja. Ono što je još bitnije naglasiti je i činjenica da prekopirana značajka često radi bolje od “originala”. Apple također voli pričekati konkurenciju da na vlastitoj koži isproba novitete, a tek onda raditi vlastite, ispoliranije i dorađenije alternatitve ako odluči da za njima ima potražnje. Takva strategija pokazala se vrlo dobrom i ne vjerujemo da će je se Apple odreći. Što je to točno Apple uzeo od Androida i ostalih Android proizvođača?

1. Split Screen i Multi-tasking

Samsungovi tableti i Note telefoni odavno imaju mogućnost rada u podijeljenom zaslonu, doduše, na ograničenom broju aplikacija. Stvar bi se uskoro trebala promijeniti na razini operacijskog sutava, jer novi Android N dobiva nativnu podršku za prikaz više od jedne aplikacije istovremeno. I dok je Apple ovu značajku predstavio tek 2015. godine i to najprije samo za iPad tablete, korisnici Samsungovih Galaxy Note uređaja odavno uživaju u ovome, a određeni Samsungovi tableti dopuštaju do čak četiri otvorene aplikacije istovremeno.

2. Način rada za uštedu baterije

Android već odavno ima opciju uštede baterije, tj. način rada za slabu bateriju. Sada će neki reći da iOS-u ovo nije ni trebalo s obzirom na bolju optimizaciju po pitanju potrošnje energije, no mi se ne bismo složili s time. Činjenica je da su iPhonei oduvijek imali baterije manjeg kapaciteta što im je upravo i jedna od najvećih mana, stoga nije ni čudo da je ugrađen low battery mode. Jedino se pitamo zašto to nisu još ranije napravili.

3. Snimanje u 4K rezoluciji

Također jedna od onih bespotrebnih značajki od kojih ima više koristi tijekom marketing kampanje nego nakon nje. Međutim, ne možemo ignorirati činjenicu da je Acer još 2013. lansirao Liquid S2 – prvi mobitel s mogućnošću snimanja u 4K rezoluciji. Iako overkill u to vrijeme, kasnije je većina Android flagshipa dobila tu funkciju, uključujući Xperiju Z3, Galaxy S5 te OnePlus One. Zapravo, iPhone je jedan od posljednjih mobitela s ovom značajkom.

4. Javni prijevoz u Apple Maps

Google Karte imaju opciju prikazivanja javnog prijevoza praktički od početka postojanja, a dodatno tome, unutar njih integrirani su i Google reviews, Yelp reviews i ostalo kako bi dobili hrpu informacija na jednom mjestu, u roku par sekundi. No, Appleu je trebalo malo duže vremena za ovu značajku pa su je korisnici dobili tek s iOS-om 9 i novim Apple Maps koje, pored javnog prijevoza, sada pokazuju i obližnje restorane te trgovine koje primaju Apple Pay uplate.

5. Live photos

Live photos su zgodne animacije sačinjene od fotografija i videozapisa, no sve ovo smo na Androidu vidjeli još davno. Konkretno, mislimo na HTC-ov Zoe Capture koji je funkcionirao na praktički identičan način – prije i nakon fotografiranja mobitel bi snimio kratki videozapis te bi zatim u galeriji mogli vidjeti “živu fotografiju”. Ne radi se o nešto pretjerano korisnoj značajki, ali eto, sada je imaju i korisnici iPhonea.

android kopirao apple

Iako Apple u nekim stvarima kasni po godinu i više dana za Androidom, često se dogodi da sa svakim novim modelom predstave i jednu značajku za kojom Android proizvođači polude. Dobar primjer su čitači otiska prsta, a sada i 3D Touch. U početku se Android imao u mnogočemu ugledati na iOS, no kako su oba OS-a došla do vrlo dorađene faze, potrebe za kopiranjem je sve manje. Sada se “posuđivanje” više svodi na praćenje određenih trendova koje Apple ili Google postavi, a manje na kopiranje samih značajki unutar operacijskog sustava. Moramo napomenuti i da je dobar dio ovih značajki s popisa Android zapravo predstavio prvi, ali Apple je bio taj koji je potaknuo Android proizvođače da ih ponovno prisvoje pa mu možemo pripisati zasluge. Pogledajmo što je to Android kopirao od Applea:

1. Zlatni i rose gold mobiteli

Do pojave zlatnog iPhonea 5S Android proizvođači obično su imali samo dvije varijante svojih uređaja: crnu i bijelu. Doduše, Samsung je nudio zlatne verzije još i prije 2013. godine, no tržište je ovu boju tada zanemarivalo. Nakon pojave iPhonea 5S, zlatna boja je postala pravi trend. Uskoro ste mogli vidjeti reklame za zlatni Galaxy S4, zlatni HTC One M7 i zlatni LG G2. Slično se dogodilo i nakon famoznog rose gold iPhonea 6s kada je tržište poludjelo za ružičastim mobitelima.

2. Čitači otiska prsta

IPhone nije bio prvi mobitel s čitačem otiska prsta, no svakako je bio prvi mobitel koji ga je popularizirao i predstavio tržištu kao “must have”. Motorola je još 2011. predstavila Motorolu Atrix, Android uređaj s čitačem otiska prsta koji se nalazio sa stražnje strane. Doduše, dizajnom nije bio nimalo elegantan kao čitač koji je dvije godine kasnije predstavio Apple. Nakon toga mnogi su shvatili prednosti ovih senzora tako da danas nećete više pronaći flagship uređaj bez njih.

motorola-atrix-čitač-otiska-prsta
Apple je popularizirao čitače otiska prsta unatoč tome što su na Androidu predstavljeni puno ranije

3. 3D Touch

Dobar dio Android korisnika smatra ovu značajku beskorisnom pa tako i mi. No već smo nekoliko puta prenosili vijesti da drugi Android proizvođači rade na vlastitim verzijama ove tehnologije, stoga je uskoro možemo očekivati na Android mobitelima. Ukratko, 3D Touch ekranu dodaje novu razinu interakcije prepoznavanjem jačine pritiska. Iako ima svojih prednosti, do sad smo sasvim normalno “živjeli” bez ove značajke pa ne vidimo neku pretjeranu potrebu za žurbom kada je u pitanju uvođenje 3D Touch-ekvivalenta na Android.

4. Kontrola nad dopuštenjima aplikacijama

S predstavljanjem Marshmallowa, korisnici su dobili veću kontrolu nad dopuštenjima pojedinim aplikacijama. Tako vas primjerice aplikacija pita za određena dopuštenja i nakon instalacije, što znači da ako pokrenete aplikaciju koja koristi kameru, mobitel će vas pitati želite li joj dopustiti korištenje kamere. Ovim se postiže veća sigurnost, a korisnici imaju bolji uvid. Dok je ovakav način korištenja na Androidu relativno svjež, korisnici iOS-a već prilično dugo imaju sličnu kontrolu.

5. Android Pay

U redu, Google Wallet je predstavljen još 2011. godine, no nikada nije uspio natjerati prodavače i tržište da se okrenu ovoj vrsti plaćanja. S druge strane, Apple Pay je uspio u tome, što je ponukalo Google da razvije novu platformu. Osim neodoljivo sličnog naziva, Android Pay je i po drugim stvarima sličan Appleovoj alternativi. Primjerice, oba sustava rade virtualnu kopiju kartice koja se zatim koristi pri plaćanju preko NFC-a, stoga vaši stvarni bankovni podaci nisu uključeni prilikom transakcije.

Zašto ne volimo riječ “krađa”

Svaki put kad čujete za novu značajku u Androidu ili iOS-u, prosječni fanboy će s podsmijehom upirati prstom ili dizati buku oko toga kako je to već sve viđeno, kopirano ili ukradeno. Prije svega, nitko ne voli tužibabe, a pokojni Steve Jobs bio je najveća tužibaba u svijetu tehnologije. Većina sudskih sporova koje Apple trenutno vodi s ostalim kompanijama započeta je u vrijeme dok je Jobs bio na čelu.

S druge strane, Apple je kompanija koja nove značajke voli nazivati “jedinstvenima”, “fenomenalnima” i “originalnima”, makar one to nisu. Dolaskom novih ljudi na čelo kompanije ovo više i nije toliko izraženo, no za vrijeme “vladavine” ranije spomenutoga Jobsa, ovo je itekako bila (loša) praksa. Također, postoji i razlika između “nove značajke” i “jedinstvene značajke”. Ako Android uvede nešto novo čega nije bilo prije, naravno da je to nova značajka za njegove korisnike. Tek ako ta značajka nije postojala nigdje drugdje, može se govoriti o jedinstvenoj značajki. Sve što želimo reći je da riječ “krađa” u svijetu tehnologije nema smisla, pogotovo sada kad su Android i iOS došli do jedne vrlo zrele faze. Također smatramo da je manje bitno tko je što posudio od koga. Sve tehnološke inovacije u povijesti nastale su, bar djelomično, na temelju nečijih prethodnih zamisli. Čak i kad je autor u potpunosti originalan, svoju inspiraciju je pronašao u svojim idolima, uzorima i tuđim radovima. To je temelj napretka i zahvaljujući ovakvome pristupu danas na tržištu imamo dva snažna, kvalitetna i dorađena mobilna operacijska sustava. Ovim pomalo apstraktnim zaključkom završavamo naš članak “Što je Apple ukrao od Androida i obrnuto“.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *