Stigao je Samsung Galaxy S8, najljepši pametni telefon današnjice

samsung-s8

Većinu stvari koje su o Galaxyu S8 prethodnih tjedana otkrivale glasine i razna nagađanja, Samsung je potvrdio na službenom predstavljanju svoje nove perjanice. Galaxy S8 konačno donosi promjenu i željno očekivano osvježenje na tržište pametnih telefona, pa makar ono bilo i suptilno. Evolucija, a ne revolucija – to je moderna mantra većine proizvođača, koja njima donosi sigurnost i stabilne prodajne rezultate, dok nama krajnjim potrošačima dosadnjikave i nezanimljive mobitele kakvima nas filaju posljednjih par godina. Ipak, Galaxy S8 mogao bi ponešto i promijeniti te, gotovo zasigurno, napraviti ono što svakom zdravom kapitalizmu treba – probuditi konkurenciju.

samsung-galaxy-s8

Samsung Galaxy S8 brojni novinari već su prozvali jednim od najljepših mobilnih telefona. Nije teško vidjeti zašto. Profinjene, odmjerene i pomalo konzervativne linije Galaxya S7 pretočile su se elegantne i odvažne, ali još uvijek dobro poznate obrise. Galaxy S8 narastao je u svakom smislu te riječi, kako fizički, tako i u onom apstraktnom smislu. Dizajnerski tim divovskog Samsunga ovaj put imao je nimalo lagan zadatak. Kreirati dostojnog nasljednika jednom od najpopularnijih mobitela na svijetu, istovremeno pokušavajući sanirati štetu nastalu fijaskom Note 7 modela. Jesu li uspjeli u tome? Apsolutno.

Galaxy S8 je sve ono što je Note7 trebao biti, a Galaxy S7 nije bio

Zapravo, S8 pomalo podsjeća na hibrid Notea 7 i Galaxya S7. Ekran sada je zaobljen i na većem i na manjem modelu te je višlji u usporedbi s onim na S7. Rubovi ekrana nešto su zaobljeniji, a prepoznatljivi home button te Samsung logo su uklonjeni, ostavljajući više mjesta za Super AMOLED panel. Samim time dobili smo radikalniju promjenu prednjice u odnosu na onu kakvu je donio Galaxy S7 u odnosu na Galaxy S6, i to je dobro. U vrijeme kada svi igraju na sigurno, Samsung je laganim koracima najprije standardizirao zakrivljeni ekran unutar svoje flagship serije, a sada nametnuo i određene dizajnerske značajke koje bi mogle probuditi ostale proizvođače. Možda najveća promjena odnosi se na sam fizički home button, odnosno nepostojanje istoga te premještanje čitača otiska prsta na relativno nezgodno mjesto – straga, desno od kamere. Što se tiče home tipke, iako je ona sada virtualna, ipak reagira na fizički pritisak zahvaljujući ugrađenom senzoru, pa njezina funkcija ostaje identična kao i kod prethodnih home tipki.

galaxy s8 boje

Kako je riječ o Samsungu, očekivano je da novi S8 ima hrpu korisnih i manje korisnih značajki. Primjerice, samo za otključavanje mobitela možete birati između četiri različita načina. Klasičnim unosom PIN-a, otiskom prsta, skeniranjem šarenice ili skeniranjem čitavog lica. Upravo ovaj posljednji način demonstriran je od strane kolega s The Vergea i radi nevjerojatno brzo, gotovo instantno. Jedan od većih noviteta svakako je i Bixby, najmlađi virtualni asistent na tržištu koji je Samsungov odgovor na Google Assistant, Alexu i ostala slična rješenja. Temeljna filozofija iza Bixbya je prilagodba korisnikovim navikama i potrebama, a fizička tipka za njegovo lansiranje govori nam koliko je ozbiljan dio novoga ekosustava.

Kako se već ranije  znalo, na tržište će biti lansirana dva modela – standardni S8 sa 5.8″ ekranom i nešto veći S8 Plus sa 6.2″ ekranom. Jedina razlika između njih je u veličini ekrana. Unatoč dosta većim zaslonima, S8 nije puno veći od S7. Dapače, jedino je višlji, dok je njegova širina čak i manja nego na prethodnom modelu. Samim time, S8 u ruci ne bi trebao djelovati nezgrapno, pogotovo uzimajući u obzir da zakrivljeni zaslon i zakrivljena poleđina pozitivno utječu na ergonomske karakteristike.

Hardver je među boljima na tržištu, ali ne donosi značajna osvježenja

Očekivano, Galaxy S8 donosi vrhunske specifikacije, odnosno, ponajbolje na tržištu. Ovisno o regiji, Samsung će isporučivati varijante s najnovijim Snapdragonom 835, ili Exynos čipom vlastite proizvodnje. Oba čipseta rađena su u 10nm tehnologiji koja je, teoretski, ekonomičnija i stvara manje topline. U kombinaciji s Adreno 540 grafikom (odnosno Mali-T880 MP12 za modele s Exynos čipsetom), 4GB radne memorije te Androidom 7, performanse bi trebale biti u skladu s reputacijom i cijenom uređaja. Baterija koja će to sve napajati ostaje istoga kapaciteta kao i kod S7 modela, odnosno, 3000mAh za S8 i 3500mAh za S8 Plus. Uzevši u obzir nešto veće ekrane, ali štedljiviji čipset, možemo očekivati sličnu autonomiju kao i kod S7 modela koja bi, ruku na srce, mogla biti i bolja. Zato obje varijante dolaze uz Quick Charge tehnologiju brzog punjenja koja donekle popravlja situaciju.

Moramo spomenuti i stražnju kameru, a ona je identična onoj u Galaxyu S7. Riječ je o dobro poznatom 12MP senzoru koji je za S8 dodatno optimiziran što bi trebalo poboljšati ionako odlične performanse. S druge strane, ljubiteljima selfija bude drago čuti da je prednja kamera dobila nadogradnju na 8MP senzor s autofokusom.

Galaxy S8: očekivana cijena i dostupnost na tržištu

Galaxy S8 i S8 Plus možemo očekivati nakon 21. travnja kada kreće inicijalno lansiranje na određena tržišta. Uređaji će biti dostupni u pet boja: crnoj, sivoj, zlatnoj, srebrnoj i plavoj. Prednarudžbe kreću 30. ožujka, a svi koji se na taj način obvežu na kupnju, dobivaju poklon – Oculus headset s kontrolerom i setom igara. Nažalost, Samsung još uvijek nije potvrdio točnu cijenu novih perjanica, ali očekuje se da bi početna mogla biti oko 720 dolara, odnosno 5000 kuna za Galaxy S8 sa 32GB memorije.