Sony patentirao bežično punjenje – preko drugog mobitela

sony bežično punjenje preko drugog mobitela

Neki proizvođači mobilnih telefona na godišnjoj razini prijave doslovno stotine patenata. Neki od njih nemaju smisla, neki su prijavljeni tek toliko da se prestigne konkurenciju, a neki su toliko zanimljivi da završe u javnosti. Jedan od takvih svakako je i ovaj u režiji Sonyja, a koji ima potencijala da budućim korisnicima omogući bežično punjenje mobitela, gdje izvor energije ne bi bio punjač, nego upravo drugi mobitel, prenosi whatafuture.com.

Zapravo, ovaj patent omogućuje punjenje ne samo preko drugoga mobitela, nego i preko cijelog niza ostalih uređaja, primjerice, TV-a, računala, perilice ili mikrovalne pećnice. Što je najbolje, patent pod oznakom US 20170064283 pokazuje sustav antena koje se već odavno ugrađuju u mobitele, a riječ je o NFC antenama. Naime, jedna od NFC antena koristila bi se za prijenos podataka, dok bi se druga koristila za bežični prijenos energije. Osim toga, patent spominje da bi antena trebala tražiti bežični prijenos energije kao što se traži WiFi hotspot. Shodno tome, ako uređaj pronađe više mobitela sposobnih za takav bežični prijenos, kao i kod WiFi hotspota, morat ćete odabrati na koji se od njih želite spojiti.

punjenje preko drugog mobitela

 

Drugi uređaj bi trebao biti spojen na utičnicu

Sudeći prema onome što piše u jednom paragrafu, bežično punjenje neće biti moguće ako drugi uređaj nije spojen na punjač. Nije poznato hoće li punjenje biti omogućeno ako drugi uređaj ima, primjerice, 100% baterije, ali ovakvo ograničavanje pomalo narušava cijeli smisao patenta. Međutim, zašto se zadržati na mobitelima? Jedna od ideja koja nam pada na pamet je izrada posebnih NFC “postaja” za punjenje koje se mogu postaviti po javnim ustanovama, gdje se korisnici s niskim postotkom baterije jednostavno mogu spojiti kao na WiFi hotspot i puniti svoj mobitel. Najzanimljivije u cijeloj priči je da se radi o tzv. continuation-in-part, odnosno vrsti patenta koji stoji “otvoren” za nadopunjavanje kada podnositelj patenta dođe do novih otkrića. S obzirom da je ovaj patent prijavljen još 29. ožujka 2014. godine, postoji mogućnost da je Sony blizu konkretnih prototipa.