Skype i WhatsApp mogli bi podlijegati regulativama kao i teleoperateri

Teleoperateri diljem svijeta pojavom besplatnih chat aplikacija poput WhatsAppa mogli su samo sjesti i gledati strmoglavi pad prihoda od SMS poruka. Nitko od njih nije našao pravi način kako se boriti protiv vala aplikacija koje su nudile sve što nude i oni – samo besplatno (ako zanemarimo nužnu povezanost na internet). Umjesto toga, teleoperateri sada pritišću EU i vlasti da zakonom reguliraju Skype, WhatsApp, Viber i ostale slične aplikacije.

zakon o e-privatnosti EU

Europska komisija uskoro se priprema objaviti reviziju europskog zakona o e-privatnosti (ePrivacy direktiva, 2009/136/EC) koja će sada u svojim mjerama i smjernicama uključivati i takozvane “over-the-top” servise za dopisivanje, što će kompanije poput Facebooka, Microsofta i ostalih natjerati da svoje messaging aplikacije uklope u zakone slične onima kojima podliježu teleoperateri. Takve aplikacije se nazivaju “over-the-top” upravo iz razloga što funkcioniraju povrh telekomunikacijske infrastrukture, a teleoperateri se najviše žale na to što kompanije iz silicijske doline zgrću milijune dolara na oglašavanju, a ne plaćaju ništa za pristup infrastrukturi u koju teleoperateri ulažu milijarde dolara godišnje.

Za korisnike bi ovo mogla biti odlična vijest

Za korisnike bi ovakva regulacija mogla donijeti i par pozitivnih stvari. Prije svega, novim zakonom bi over-the-top aplikacije bile strože regulirane i u smislu zaštite privatnosti korisnika. Konkretno, EU bi od kompanija koje stoje iza aplikacija za dopisivanje mogla tražiti smještanje data centara na tlu Europske unije, naravno, za spremanje podataka korisnika sa tla EU. Također, EU bi od kompanija mogla tražiti pristup podacima u svrhu borbe protiv terorizma. Uzimajući u obzir da se teroristi često služe upravo takvim aplikacijama za komunikaciju i koordinaciju napada, jasno je da će EU ovim činom podići razinu sigurnosti na svojem tlu.