Schneider Electric o obilježavanju Svjetskog dana očuvanja energije

tvrtka schneider electric

Svake se godine krajem veljače u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan očuvanja energije kako bi se potaknulo bolje shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitog korištenja energije. Tvrtka Schneider Electric, globalni specijalist za upravljanje energijom i automatizaciju, jedna je od vodećih kompanija koje sudjeluju u ovom izazovu čineći svoje proizvode održivima od trenutka njihova nastanka, proizvodnje, distribucije, životnog ciklusa, ali i brige o kasnijem recikliranju. U isto vrijeme cijeli tim specijalista radi na implementaciji obnovljivih izvora energije u proizvodnim postrojenjima, što dovodi do bolje održivosti.


Schneider Electric razvija rješenja energetske učinkovitosti za stambeni, građevinski i industrijski sektor

Osim struke, projekte energetske učinkovitosti kroz različite prednosti svakim danom prepoznaje i sve više građana. Smanjenje pritiska na okoliš, smanjenje troškova stanovanja ili poslovanja i stvaranje radnih mjesta samo su neki od njih.

Rješenja energetske učinkovitosti danas se podjednako brzo razvijaju u sektoru stambenih zgrada, građevinskom sektoru, ali i u industriji. Energetskom obnovom obiteljskih kuća i zgrada u Hrvatskoj trenutno je obuhvaćeno gotovo 20.000 kućanstava. Poboljšanjem energetske učinkovitosti zgrada globalno se smanjuje potreba za ulaganjem u nove energetske izvore i infrastrukturu, a korisnicima zgrada, koji su najveći pojedinačni potrošači energije, direktno se smanjuju troškovi za grijanje zimi odnosno hlađenje ljeti. Različitim tehnološkim rješenjima, od automatske rasvjete u zajedničkim zonama, do inteligentnog upravljanja različitim sustavima moguće je ostvariti uštedu i do 40%.

Građevinski sektor u Hrvatskoj pruža najveće mogućnosti za uštedu energije stoga je primjena energetski učinkovitih rješenja u ovom području izuzetno važna. Uspješna primjena mjera energetske učinkovitosti temelji se na povećanju toplinske zaštite postojećih i novih zgrada, povećanju učinkovitosti sustava grijanja, hlađenja i ventilacije, povećanju učinkovitosti sustava rasvjete i energetskih trošila te uvođenju energetskog certifikata kao sustava označavanja zgrada prema godišnjoj potrošnji energije. Ovakve trendove potvrđuju i poslovni rezultati tvrtke Schneider Electric koja upravo najviši rast prihoda ostvarila u business unit “Buildings & Partner” (zgradarstvo), od 10,3%, dok su ukupni prihodi rasli za 6,8 % u odnosu na prethodnu godinu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NlLJMv1Y7Hk


Svojim inovativnim rješenjima tvrta Schneider Electric nudi integrirani pristup koji objedinjuje veći broj sustava na jednoj mreži iz jedinstvene softverske platforme. Jednom integrirani, podaci iz tih sustava asimiliraju se i pretvaraju u informacije koje omogućuju donošenje odluka i poduzimanje radnji za povećanje učinkovitosti, udobnost i dobrobiti korisnika te vlasnika zgrada. Time se troši manje energije, povećava sigurnost, ubrzava vrijeme odziva i održava optimalno okruženje za korisnike prostora, a s vremenom se ostvaruju i uštede na operativnim troškovima od čak 36%.

Primjerice, sjedište Schneider Electrica, zgrada Le Hive (francuski: košnica) u Parizu, prva je zgrada u svijetu koja je dobila šest zvjezdica prema ocjeni BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), najuglednijem svjetskom sustavu rangiranja zelene gradnje. Le Hive je odličan primjer kompletnog povrata investicije u svega 5 godina primjenom niza mjera energetske učinkovitosti i potpunim recikliranjem svog otpada i otpadnih voda. S ulogom od 200 milijuna eura, prosječna potrošnja električne energije po metru četvornom zgrade smanjena je sa 150 kWh na 74 kWh, što iznosi gotovo 50 % ukupne potrošnje.

Što se industrije tiče, energetska potrošnja jako varira, ovisno o tome čime se pojedina tvrtka bavi ili što proizvodi. Naravno, postoji mnogo industrijskih grana u kojima je potrošnja energije visoka, tzv. elektro intenzivne industrije sa izrazitim korištenjem venitlatora, crpki, pumpi i tomu slično. Različitim rješenjima namjenjenim za tržišta industrije i infrastrukture u prosjeku se u svakom objektu potrošnja može smanjiti barem za 10 do 20 %, neovisno o kojoj se industrijskoj grani radi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)