Sažetak: Google I/O 2013

Završio je jedan od najpopularnijih sajmova tehnologije, Google I/O. Pročitajte kakve novitete nam je spremila ekipa iz Californije.

IO2013_banner

 

Za vas koji ne znaju, I/O je Googleov najvažniji event. Svake godine sredinom svibnja Google okuplja novinare i developere s namjerom da im u tri dana prezentira najnovije vijesti, izmjene ili uređaje. S obzirom da je na prošlogodišnjem Google I/O-u predstavljen Google Glass na vrlo spektakularan način, teško je bilo očekivati da će se i ove godine dogoditi nešto sličnih razmjera. Iako je izostalo iskakanja iz zrakoplova i vožnje po krovu zgrade, ovogodišnji I/O nije  razočarao kada su u pitanju tehnološki noviteti kompanije Google. Čim je prošlogodišnji I/O završio, na površinu su već isplivale glasine vezane uz onaj sljedeći, odnosno ovogodišnji. Nagađalo se da bi 2013. Google mogao spojiti Chrome OS i Android u jedan operacijski sustav, predstaviti nekoliko novih tableta, postavljalo se pitanje vezano uz Google Glass aplikacije. Nažalost, među najavama i novostima nije bilo očekivane nove verzije Android OS-a, ali konferencija nije bila razočaravajuća ni u kom pogledu. Naprotiv, najavljene aplikacije, funkcije i poboljšanja su u nekim pogledima zapanjujuće. Donosimo vam deset najznačajnijih novosti, pa krenimo redom:

AndroidStudio

Dobra vijest za developere – stigao je novi Android developer suite. Radi se o razvojnom okruženju temeljenom na dobro poznatom IDE-u IntelliJ IDEA. Primarna funkcija mu je olakšavanje razvoja aplikacija i općenito softvera za sve Android uređaje. Kao primjer, developeri sad u samom AndroidStudiu mogu vidjeti kako će im aplikacija izgledati na određenim verzijama Androida, specifičnim modelima uređaja i na različitim rezolucijama. U suštini, to znači da će u budućnosti biti puno više aplikacija koje će jednako pouzdano raditi na uređajima skoro svih rezolucija i verzija Androida.

androidstudio_scr1 androidstudio_scr2

 

Notification Sync

Relativno mala novost, ali svejedno vrlo dobrodošla. U slučaju da posjedujete nekoliko Android uređaja (poput tableta i mobitela), Notification Sync je nova funkcija koja će se moći koristiti na budućim aplikacijama. Notification Sync jednostavno određuje na kojim uređajima ćete vidjeti određene notifikacije. Recimo, ako na jednom uređaju u specifičnoj aplikaciji vidite notifikaciju o nečemu, na drugom uređaju će to biti automatski registrirano i neće vas „daviti“ na dva mjesta istodobno. Također, biti će moguće odrediti na koje uređaje uopće želite dobivati notifikacije u nekoj aplikaciji. Mala stvar koja riješava neke iritantne sitnice i u isto vrijeme dodaje novu funkcionalnost koju developeri mogu uvesti u nove i postojeće aplikacije.

Poboljšanja za Google Chrome

Chrome je dobio nekoliko novih inovativnih funkcija u verzijama za sve platforme, ali najviše potencijala za iskorištavanje tih funkcija je definitivno na Android uređajima. Jedna vrlo zabavna demonstracija je povezala nekoliko Android uređaja različitih rezolucija i sinkronizirala user interface kao da je na jednom uređaju. Radilo se o videoigri u kojoj je svaki sudionik kontrolirao svoj auto na svom ekranu u blizini ostalih uređaja. Bitno je napomenuti da je većina Chrome novosti fokusirana na inovaciju i ostaje za vidjeti koliko će tih funkcija biti korišteno u budućim aplikacijama, ali sve skupa je svejedno bilo impresivno.

chrome_scr1 chrome_scr2

Google Play Music All Access

Jedan od servisa s kojim ćemo se definitivno pozabaviti malo detaljnije u bliskoj budućnosti, Google Play Music All Access je Googleov ekvivalent popularnim Last.fm i Spotify glazbenim servisima. Ukratko, radi se streaming servisu za glazbu na kojem ćete za fiksnu mjesečnu naknadu moći (u teoriji) slušati sve što vam srce poželi. Nažalost, još nije poznato kad će usluga biti dostupna na našim prostorima, servis je trenutno dostupan samo u SAD-u.

googlemusicplay_scr1 googleplaymusic_sr2

Google+ poboljšanja

Google+ će doživjeti značajne promjene u svim verzijama. Konkretno, Google je radio na standardiziranju user interfacea na svim platformama, što ukratko znači da će korištenje Google+ aplikacija na Androidu i bilo kojim ostalim uređajima sada biti skoro identično iskustvo. Poradilo se na preglednosti i lakoći korištenja, što je uz novu Google Hangouts messaging inicijativu dobrodošao korak prema unificiranju popriličnog broja Googleovih usluga. Dodana je i hrpa novih sitnica poput automatskog uploada „najboljih“ fotografija iz vaše kolekcije pomoću korištenja specifičnih algoritama, te tagiranja fotografija sa mobilnih uređaja i kućnih računala.

Google Play Games

Nakon što su najavili svoj music streaming servis, najavljen je i Googleov vlastiti gaming servis. Radi se o platformi koja u mobilni gaming uvodi sve funkcije i pogodnosti na koje su naviknuti svi igrači koji već godinama koriste Steam na osobnim računalima, Xbox Live ili Sony Entertainment Network. Dakle, dostupni su nam achievementi, sinkronizacija sačuvanih pozicija u igrama preko više uređaja i značajno fluidniji i funkcionalniji multiplayer gaming. Od ostalih zanimljivijih funkcija, multiplayer će biti moguć između igrača na različitim mobilnim platformama pod uvjetom a igra koristi Google Play Games.

playgames_scr2 play_games_scr1

Google Hangouts

O Google Hangoutsu smo već detaljnije pisali, ali servis definitivno vrijedi još jednom spomenuti. Na samoj konferenciji je Google najavio da će Hangouts postepeno zamjenjivati i objedinjavati sve Google komunikacijske servise u Hangouts. Kao što smo rekli i za Google Play Music, s Hangouts ćemo se isto detaljnije pozabaviti u budućim člancima.

Google Now poboljšanja

Google Now je u suštini aplikacija koja vam može dati brdo informacija o stvarima koje vas zanimaju u bilo kojem trenutku, ponekad i bez da upitate u aplikaciji. Jednostavno rečeno, Google Now je zamišljen kao svakodnevno pomagalo, nešto poput Google tražilice koja pamti vaša pitanja, pretrage i sposobna je dati odgovore na kontekstualna pitanja. Primjerice, ako u jednom pitanju zatražite lokaciju neke trgovine u određenom gradu, dati će vam odgovor. Ako je vaše slijedeće pitanje „koliko vremena mi je potrebno odavde do tamo“, točno tim riječima umjesto da koristite imena za lokacije, Google Now će prepoznati kontekst iz zadnjeg pitanja i dati vam odgovor.

Google Edition Galaxy S4

Poprilično neočekivano, Google je na konferenciji najavio svoju verziju popularnog Samsung Galaxy S4 uređaja. Iako se par dana prije službene objave šuškalo da će Google Edition Galaxy S4 biti pušten u prodaju, većina novinara je bila skeptična prema toj mogućnosti, pošto je S4 poprilično popularan sam po sebi. Po običaju, Google je pripremio par iznenađenja u samoj objavi. Radi se o otključanom Galaxy S4 s predinstaliranim Android 4.2 Jellybean uz raskošan Googleov paket aplikacija. Drugim riječima, radi se o vrlo kvalitetnom izdanju sa softverske strane, pošto je uređaj u potpunosti otvoren i prilagodiv pojedinačnom korisniku, pod uvjetom da imate dovoljno tehničknog znanja. S obzirom da je Samsungov S4 ”zatrpan” aplikacijama i bloatwareom, Googleova verzija sa stock Androidom bi mogla biti ugodno iznenađenje.

galaxys4google_scr1 galaxys4googleedition_scr2

Google Maps poboljšanja

Iako je još uvijek relativno teško odlučiti koje od prethodnih novosti će ispasti značajnije u budućnosti, za novosti vezane uz Google Maps slobodno možemo izjaviti da su najimpresivnije. Android korisnici će dobiti novo, fluidnije i funkcionalnije sučelje. Od ostalih poboljšanja, Google Maps će prikazivati detalje o lokacijama sa Google Offers, što znači da ćete bez problema moći naći neki restoran i odmah vidjeti jelovnik i cjenik na istom ekranu. Dodana je i poprilično impresivna integracija sa Google Earth, pa ćete moći zumirati mapu do same ulice i pregledati lokaciju u trodimenzionalnom prikazu. Da bi stvar bila impresivnija, zoom-out seže do te mjere da možete vidjeti cijelu planetu i Mjesec u orbiti. Ali zašto stati na tome – Google je objavio da su oblaci koje možemo vidjeti na prikazu planete renderirani u stvarnom vremenu prema poziciji i obliku oblaka u tom trenutku. Još nije poznati da li će sve funkcije biti uvedene na Android aplikacije smartphoneove, ali većina novih funkcija vezana uz 3D prikaz najavljena je za tablete i osobna računala.

googlemaps_scr1 googlemaps_scr2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)