Samsung predstavio prvu flash memoriju za mobitele od čak 256GB

Samsung mobilna flash memorija

Samsung, koji je inače lider u proizvodnji i istraživanju memorije, predstavio je prvu memoriju za buduće generacije uređaja iz visokog cjenovnog ranga. Nova flash memorija temelji se na UFS 2.0 standardu. Osim što nudi pozamašnu količinu prostora za pohranu, pruža i vrhunske performanse koje čak nadilaze i standardne performanse SATA SSD-ova za osobna računala.

Samsung flash memorija za mobitele


Samsungova memorija za mobitele pružila bi vrhunske brzine

Jer dvostruko nadmašuje brzinu SATA SSD-ova koji se trenutno nalaze u našim računalima, što će novoj generaciji pametnih telefona osigurati vrhunsku količinu prostora za pohranu kao i brzinu čitanja/zapisivanja podataka. Novi čipovi temelje se na najnaprednijim V-NAND čipovima posebno dizajniranima za napredne kontrolere. Ova UFS memorija sposobna je hendlati do 45.000 input i 40.000 output operacija po sekundi (IOPS) za opće čitanje/pisanje podataka, što je za 19.000, odnosno 14.000 IOPS-a više od prethodnih generacija UFS memorije.

Za sekvencijsko čitanje, 256GB UFS iskorištava prednosti two-lane data transfera kako bi prenosila podatke pri brzini od 850MB/s, što je, kako smo rekli, dvostruko više od trenutne generacije SSD diskova. Kada je u pitanju zapisivanje podataka, mogu se očekivati brzine do 260MB/s. To je otprilike tri puta bolje nego što imamo u trenutnoj generaciji SD kartica. Kao rezultat toga, 256GB UFS memorija podržava seamless Ultra HD video playback i multitasking mogućnosti na mobilnim uređajima veće rezolucije, primjerice, gledanje 4K Ultra HD filmova u split-screen načinu rada, dok u drugom prozoru istovremeno preuzimate ili tražite videozapise i slično. Zbog same količine dostupnog prostora, na ovu memoriju primjerice možete pohraniti do 47 full HD filmova.

Kako će nadolazeće generacije mobilnih uređaja podržavati USB 3.0 interface, korisnici će moći prenositi podatke pri puno većim brzinama. Primjera radi, za prebacivanje jednog Full-HD videozapisa od 5GB trebat će vam oko 12 sekundi. Pošto su novi UFS čipovi izuzetno kompaktni pa čak i manji od standardnih micro SD kartica, kompaktnost nije upitna. Samsung je najavio dostupnost 128GB UFS memorije u veljači prošle godine. Trebalo im je svega godinu dana da udvostruče kapacitet i brzinu, što znači da možemo očekivati i daljnji napredak, kako memorija, tako i samoga tržišta mobilnih uređaja koje će biti osvježeno novim memorijskim čipovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *