Samsung patentirao mobitel koji istovremeno pokreće Android i Windows

samsung android windows patent

U moru silnih patenata koje Samsung podnosi na gotovo mjesečnoj bazi, našao se jedan neobičan čak i kada je ovaj proizvođač u pitanju. Korejski div inače je poznat po eksperimentiranjima i patentiranju suludih koncepata koji vjerojatno nikad neće ugledati svjetlo dana.

samsung-windows-dual-android-796x401

Kada kažemo “mobitel koji istovremeno pokreće Android i Windows“, ne mislimo na dual boot. Mislimo na mobitel koji doslovno istovremeno, na istom ekranu, prikazuje i Android i Windows OS. Da, i mi se pitamo zašto. Patent prilično detaljno pokazuje da Samsung želi operacijske sustave koristiti u stvarnom vremenu, paralelno jedan uz drugoga, do razine da oba sustava imaju pristup podacima, datotekama i slično. Na gornjoj skici s desne strane jasno se može vidjeti prikaz gdje pola ekrana zauzima Android, a drugu polovicu Windows. Više detalja nije poznato.

Iako je već bilo sličnih ideja, sve one temelje se na dual boot rješenjima, gdje se zasebno može “podići” jedan od dva sustava, što birate prilikom paljenja uređaja. S druge strane, Samsungovo rješenje prilično je “naprednije”, ako to možemo tako nazvati, a i tehnički puno teže izvedivo Naravno, ne pretvaraju se svi patenti u stvarnost, a šanse da jednoga dana dočekamo ovako nešto prilično su male, ili gotovo nepostojeće. Patent je prijavljen još 2015. godine, u vrijeme dok se iščekivao Windows 10 i dok je postojala nada da će njegovim izlaskom Windows platforma postati nešto privlačnija korisnicima. To se očito nije dogodilo, stoga smo prilično sigurni da sve ovo ostaje samo jedna zanimljiva ideja. Ako ništa drugo, bar smo vidjeli do kuda sve seže Samsungova mašta.