Samsung Galaxy S8: sve glasine na jednom mjestu

galaxy s8

Samsung će svoju novu perjanicu predstaviti za manje od mjesec dana. Iako smo još daleko od službenog otkrivanja, kao što to obično bude, neke stvari oko novoga modela već su poznate, a pojavile su se i prve fotografije pa čak i video zapisi. Okupili smo sve Galaxy S8 glasine na jedno mjesto, stoga u nastavku donosimo pregled bitnih vijesti vezanih uz najočekivaniji mobitel ove godine.

Samsung je na MWC2017 u Barceloni pustio kratki teaser kao svojevrsnu uvertiru u službeno predstavljanje koje će se održati 29.3.2017. Iako sam teaser nije otkrio ništa specifično, to nije toliko ni bitno s obzirom da ćemo sve što nas zanima o mobitelu ionako saznati u sljedeća dva do tri tjedna., a istini za volju, dobar dio toga već je i poznat.

Trenutne glasine uglavnom pokrivaju izgled uređaja i dosta su konzistentne, a prema onome što smo vidjeli, Samsung je konačno odlučio napraviti konkretniji korak naprijed po pitanju dizajna. Prednjom stranom sada dominira prekrasan zaslon koji se proteže gotovo od ruba do ruba, a možemo primijetiti da više nema Samsung logotipa na vrhu. Jedna od najvećih promjena svakako se odnosi na fizički home button, odnosno nepostojanje istoga. Samsung je, po uzoru na većinu ostalih mobitela na tržištu, tipke odlučio premjestiti na ekran. Nažalost, što se tiče čitača otiska prsta, čini se da će biti premješten na poleđinu uređaja umjesto da bude integriran u zaslon, kako se očekivalo.

Najveća vijest je da nema verzije s ravnim ekranom, već bi oba modela trebala imati zakrivljeni zaslon kao trenutni Galaxy S7 Edge. Ako je vjerovati glasinama, Galaxy S8 bi ove godine trebao porasti na 5.8″, dok bi S8 Plus došao do čak 6.2″. Možda se čini kao previše, ali s obzirom da više nema fizičkih tipki i Samsung logotipa na vrhu a sami rubovi su nešto tanji, vanjske dimenzije mogle bi biti prilično slične kao i kod S7, odnosno S7 Edge modela. Međuim, zbog toga će se mijenjati omjer, a govori se o 18.5:9 umjesto uobičajenih 16:9. Dodatne promjene mogu se očekivati i kod tehnologije prikaza. Infinity Display, kako Samsung naziva ovaj novi zaslon, trebao bi prijeći na klasični RGB layout umjesto dosadašnjeg Diamond PenTile. Razlog tome je primarno virtualna stvarnost, odnosno poboljšanja koja donosi klasična matrica u odnosu na onu koja se koristi u S7 modelu. Doduše, gustoća piksela neće se mijenjati i ostaje

Izgled se mijenja, ali što je sa specifikacijama?

Naš omiljeni tračer iz svijeta tehnologije, Evan Blass, osim izgleda dotaknuo se i specifikacija. Slične specifikacije prenio je i The Guardian, pa u njima možda i ima istine. Naime, Galaxy S8 trebao bi pokretati Snapdragon 835 s 3.2GHz osmojezgrenim procesorom ili Samsungov 3GHz Exynos 8895 uz dodatak 4GB radne memorije, dakle flagship specifikacije za ovu godinu. Kao i do sad, Snapdragon model ostao bi rezerviran za američko tržište, dok bi se Exynos model prodavao u ostatku svijeta. U kombinaciji s Androidom 7.1.1., spomenuta hardverska konfiguracija zasigurno će osigurati performanse dostojne jednoga flagshipa.

galaxy s8 glasina

S obzirom na žestoku konkurenciju i kompetitivnu konkurenciju kada je u pitanju kamera, ne sumnjamo da će Samsung po ovome pitanju poduzeti sve što može da napravi najbolje od najboljega. Bez obzira hoće li se broj piksela povećavati ili ne, možemo očekivati vrhunske performanse i značajke kamere, baš kao što je to bio slučaj i dosad. Doduše, Galaxy S7 postavio je visoke standarde kada je kamera u pitanju, ne samo za Samsung, nego i općenito, tako da su očekivanja prilično velika. Što se tiče Galaxya S8, predviđa se kamera od 12MP senzor nešto većih piksela i f/1.7 otvorom. Iako se očekivao setup s dvije kamere, što je sada u trendu, sve glasine i fotografije uređaja pokazuju samo jednu kameru. Samsung je također ugradio takozvani “Smart Glow”, prsten LED svjetla oko stražnje kamere koji svijetli u različitim bojama.

Galaxy S8: cijena i datum izlaska

S obzirom da je datum predstavljanja 29.3.2017., Galaxy S8 i S8 Plus možemo očekivati sredinom ili krajem travnja. Što se tiče cijene, dosad su “veće” verzije koštale između 5 i 10 posto više u odnosu na standardni model. Ako u obzir uzmemo prosječnu cijenu S7 i S6 modela, Galaxy S8 u startu bi mogao koštati između 6000 i 6500 kuna. Iako je cijenu teško prognozirati, Goldman Sachs, jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija, predvidjela je porast cijene Galaxy S8 upravo zbog rasta cijena komponenti od kojih se mobiteli sklapaju, a koje su porasle između 15-20 posto.

galaxy s8 prikaz

Ažurirano: 16.3.2017.

Pojavile se nove fotografije Galaxya S8

Nadolazeći Samsungov flagship još jednom se pojavio u javnosti i moramo priznati da izgleda jednostavno očaravajuće. Fotografije su prilično dobre kvalitete pa se sada može razabrati i poneki detalj više. Budući da je izgled telefona postaje konzistentan svaki put kad se pojavi, možemo zaključiti da se radi o finalnom dizajnu. Dakle, zakrivljeni zaslon sada postaje standardan na oba modela, a zahvaljujući novim dimenzijama, mijenja se i omjer zaslona koji sada iznosi neobičnih 18.5:9. Sudeći prema glasinama, mobitel će pokretati Exynos 8895, odnosno Snapdragon 835 u određenim zemljama svijeta. S lijeve strane možemo vidjeti i novu fizičku tipku, a ona bi navodno trebala pokretati Bixby AI asistenta.