Recenzija: TESLA H7 tablet

TESLA Tablet H7 dio je obitelji Tesla u kojoj se trenutno nalaze tri tableta, gdje se s cijenom od 999 kuna pozicionirao kao srednji model. Osim njega, imamo još model 785 kojeg smo nedavno testirali – te početni model Tesla Tablet L7. Tesla se kao jedna brzorastuća kompanija na tržite probila u trenu, te je nedavno svoju ponudu proširila i televizorima, dok ove godine očekujemo i nekoliko novih modela tableta. Testiranje smo obavili unutar dva tjedna aktivnog korištenja, gdje smo isprobali većinu popularnih igara, kao i nešto aplikacija te pregršt filmova, PDF knjiga i surfanja internetom. Osim toga, iskoristili smo popularne benchmark testove AnTuTu benchmark i GeekBench3, a naše dojmove i rezultate možete pogledati u nastavku.

Tesla tableti

TESLA H7 – Kvaliteta izrade i zaslona

Tesla Tablet H7 pronašli smo u lijepo dorađenoj bijeloj kutiji s preklapajućom prednjom stranom koju magnet drži na mjestu. U kutiji ćete, uz standardne korisničke upute i punjač još pronaći OTG kabel kao i zaštitnu foliju za ekran. Kvaliteta izrade je iznadprosječna za ovaj cjenovni rang, pa uređaj u rukama djeluje skuplje. Prednja strana tableta lišena je svih detalja osim kamere. Takav minimalistički dizajn dopušta izvrsnom ekranu da dođe još više do izražaja. Stražnja strana dijelom je izrađena od aluminija koji dobro skuplja otiske prstiju, ali nije sklizak, što znači da vam tablet neće tako lako ispasti iz ruke. Pored aluminija, na stražnjoj strani ćete pronaći i plastiku, odnosno, gornji i donji rub presvučeni su plastikom koja ima teksturu kože, slično novijim Samsung Galaxy mobitelima. Osim kamere, iza se još nalazi i zvučnik koji bi mogao biti mrvicu glasniji, na dnu tableta nalazi se mikrofon, a sa strane utor za memorijsku karticu, tipke za glasnoću i paljenje/gašenje uređaja.Kvaliteta tipki je zadovoljavajuća i puno bolja od onih na Tesla 785, no kao i kod svih Tesla tableta, osim standardnih Android virtualnih tipaka, pronaći ćete i one koje upravljaju glasnoćom, pa ako ne želite posezati rukom za fizičkim tipkama, imate i tu opciju.

IMG_1954Tesla H7 kutija i tablet

Sedam inčni zaslon nudi rezoluciju od nevjerojatnih 1920 x 1200 piksela, što gustoću podiže na 323 ppi, a uz prekrasan dizajn ovo je glavna prednost tableta. Iako se ne može usporediti s AMOLED-om, boje su svijetle i prikaz iznimno oštar te za ovaj cjenovni rang zaslon izgleda iznadprosječno. Uz najveću korištenu svjetlinu smo na suncu čitali tekst bez problema, a kutovi gledanja su odlični. Međutim, voljeli bi da klizanje prsta po ekranu teče lakše, no to je bilo za očekivati s obzirom na cijenu. Proizvođač je ovaj nedostatak lukavo nadmudrio uključujući foliju za zaslon koju možete pronaći u kutiji.

TESLA H7 – Aplikacije i multimedija

Tesla tablet H7 koristi stock Android 4.2.2 Jelly Bean s minimalnim brojem predinstaliranih aplikacija i gotovo nikakvim doradama ako ne ubrajamo dodane virtualne tipke za glasnoću. Rad na tabletu je fluidan, a posebno treba pohvaliti brzinu surfanja koje je iznenađujuće brzo na svim pretraživačima. S obzirom na Intelov procesor, bili smo skeptični kada su u pitanju igre, no pokazalo se da stariji 3D naslovi poput Beach Buggy Racea i The Simsa rade bez problema, ali i neki zahtjevniji, poput Asphalt 8: Airborne.

Tesla H7 Adventure time Tesla H7 e knjige

Aplikacije koje često koristimo na svim testnim uređajima, kao što su YouTube, Kindle i Evernote, na Tesli H7 radile su bez problema. S obzirom na odličan zaslon i 16:9 format, reprodukcija filmova nameće se kao sasvim prirodna aktivnost, a testirajući brojne filmove u 1080p rezoluciji, zaključili smo da je Tesla H7 idealan tablet za one koji se na kraju napornog dana žele zavaliti u krevet i prije spavanja pogledati omiljenu seriju ili novi film. Čitanje knjiga također je ugodno, iako se za to nešto boljim pokazao Tesla 785 zahvaljujući svojem 4:3 formatu.

TESLA H7 – Baterija i performanse

Zaslon ove kvalitete i jačine potrebno je nahranit, što jedna baterija od 2900 mAh nažalost ne odrađuje u punom svjetlu. Pri osvjetljenju od 50% i reproduciranju filma dobili smo oko 4 sata korištenja prije negoli se baterija potpuno ispraznila. Uz standardno korištenje pri uključenom WiFi-u i sinkronizaciji dobili smo jedan dan, no taj se vremenski period drastično smanji pri igranju igara i reprodukciji videa.

Tesla H7 Geek Bench 2 (640x1024) Tesla H7 Antutu (640x1024) Tesla H7 Antutu 2 Tesla H7 Geek bench (640x1024)

Intelov Z2580 također oduševljava te njegove performanse za tablet ovog cjenovnog ranga ne razočaravaju. Vjerojatno bi bilo bolje da je u tablet uvršteno 2GB radne memorije umjesto 1GB jer bi imali više slobode kod multitaskinga, no, kako smo već napomenuli, nismo zamijetili nikakve veće probleme pri brzini rada, pogotovo ne za ovu cijenu.

Fotoaparat

Stražnja kamera jačine 5MP kvalitetom odgovara rangu u kojem se tablet nalazi. Uzimajući u obzir rezoluciju, očekivali smo oštrije slike, no one sasvim pristojno služe svrsi kojoj kamere na tabletima i služe. Blica nema, dok automatski fokus vrlo dobro odrađuje posao – nema bugova i brzo zumira potrebno. Postavki poput namještanja svjetline i efekata nema, a navigacija između prednje i stražnje kamere skrivena je u izborniku koji se pojavljuje samo ako dotaknete ekran i povučete prstom. Prednja kamera od 2MP je zadovoljavajuće kvalitete, sasvim pristojna za brze selfije i video pozive. Primjer fotografije na danjem i umjetnom svjetlu možete pogledati u primjeru ispod:

  JpegJpeg

ZAKLJUČAK

Tesla H7 donio je iznenađenje u mnogo područja od kojih izdvajamo izvanredan zaslon, dizajn i performanse. Ako tražite tablet do 1000 kn, ne želite uređaj koji djeluje jeftino i ljubitelji ste bijelih gadgeta, ovo je izvrstan izbor. Također, ako tražite poklon za ženski dio populacije, zbog prekrasnog dizajna Tesla H7 bi mogao biti pun pogodak. Možete ga pronaći u Instar Informatici po cijeni od 999 kn.

Što nam se svidjelo:

– Vrlo upadljiv dizajn
– Brzina u surfanju i performanse
– Solidna izrada
– Zaslon visoke rezolucije
– Cijena od 799 kn
– Stock Android bez bloatwarea

Što bismo voljeli vidjeti u idućoj seriji:

– Kvalitetnije zvučnike
– Jaču bateriju
– Bolje pozicionirane i kvalitetnije tipke

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)