Recenzija: Plants vs. Zombies 2

Nebrojeno puta se u industriji igara dogodilo da drugi, treći ili n-ti nastavak serijala ne uspije nadmašiti svog prethodnika, pogađa li slična sudbina Plants vs. Zombies 2? Provjerite!

plants vs zombies 2 android

Nastavak ove popularne tower defense igre donosi minimalna unaprjeđenja u grafičkom segmentu, nešto značajnija unaprjeđenja u količini sadržaja, no i jednu kritičnu promjenu što se tiče onog dosadnijeg dijela industrije igara – sustava naplate.

Novi modeli monetizacije

Za razliku od svog prethodnika, Plants vs. Zombies 2 za Android u startu je besplatan, što znači da igru možete igrati bez da platite ijednu lipu. S druge strane, ovaj put igra preuzima tzv. freemium model naplate, što znači da se sadržaj unutar igre može (i u puno slučajeva mora) kupiti pravim novcem. Kao posljedica ovog modela pred igrača je postavljena ponešto viša težina igre, što je potencijalni mamac za igrače koji su ipak spremni potrošiti koju kunu kako bi pristupili određenoj posebnoj biljci ili prešli određenu razinu koja je problematična.

1plants-vs-zombies-2-freemium

Nažalost, problematičnih razina ima previše, zbog čega ćete često biti ogorčeni na developerski tim koji je namjerno podigao ljestvicu težine na određenoj razini kako bi vas natjerao da platite to kritično pojačanje koje vam zatreba. S druge strane, ovakva promjena ne mora nužno značiti prije navedeno, obzirom da je originalni Plants vs. Zombies bio kritiziran kao prelagan od strane jačih recenzenata igara.

Je li ovakav model naplate dobar ili loš ostavit ćemo vama na procjenu. Naše osobno mišljenje je da su cijene za pojedine iteme u igri jednostavno previsoke (po $3 za većinski dio biljki iz prvog dijela?!), no ponavljamo, igra se da proći i bez potrošene kune. Možete si to uzeti kao izazov – ljudi su pokazali da je moguće, uz pravu strategiju i savršeno tempiranje poteza.

Lud, luđi, Crazy Dave

Što se mehanike igre tiče, ona je ostala slična originalu. I dalje se pred vas stavlja bojno polje sa 45 mjesta na koja možete rasporediti svoje borbene biljke koje će eliminirati sve zombije koji će pomalo navirati s desne strane. U igri ulogu naratora i dalje ima Crazy Dave koji je luđi nego ikad, uz još jednog pomoćnika u obliku dostavnog auta koji je sposoban putovati kroz vrijeme. Nakon prvih par uvodnih razina, Dave pojede svoj taco, no u nedostatku posebnog umaka poželi se vratiti natrag u vrijeme.

pvz2_Scr2

Kao što možete pretpostaviti, vraćate se lagano predaleko u vrijeme, točnije u vrijeme drevnog Egipta. S time igra uspostavlja svoju pozadinsku priču, kako napredujete kroz istu naći ćete se i na gusarskim morima, kao i na divljem zapadu. Na mapi gdje birate svijet primijetit ćete još jedan zacrnjeni koji će vam biti dostavljen kroz jedan od budućih update-ova.

Nove biljke, zombiji i powerupovi

Igra Plants vs. Zombies 2 donosi nekoliko novih biljki i zombija, a tu je i potpuno nov dodatak u obliku powerupova. Za početak, spomenut ćemo hranu za biljke koja aktivira posebnu moć svake od njih, drastično povećavajući moć destrukcije na kratko vrijeme.

Tako, recimo, ako nahranite običnog peashooter-a, on će na trenutak ispaliti baražu municije uništavajući skoro svakog zombija ispred sebe. Ako nahranite suncokret, on će ispustiti 8 sunaca, koji su kritični resurs za gradnju u ovoj igri.

Uz to, u igri možete aktivirati poseban mod u kojem s prstima možete eliminirati zombije s ekrana, bilo bacanjem van s ekrana, elektrokucijom ili štipanjem.

Što se novih zombija i biljki tiče, spomenut ćemo Snapdragon biljku koja sada baca plamen, pokrivajući 6 susjednih polja. Bonk Choy kojeg možete staviti iza oraha, u kojem slučaju Bonk predstavlja jednu od najjačih kombinacija u igri. Potpunu listu novih i starih biljki možete vidjeti ovdje. Isto vrijedi i za zombije, o kojima možete naučiti nešto više ovdje.

plants

 

 

Igrati ili ne?

Bilo da ste ljubitelj originala ili novi u žanru, Plants vs. Zombies 2 očarava na svakom koraku, barem do onog trenutka kada vam se čini da je jedini izlaz kupnja powerup-a, nove biljke ili bilo čega drugog u igri što vam pomaže nastaviti avanturu. Igra je krcata novim sadržajem i mogućnostima i obzirom da je moguće završiti igru bez ikakvog financijskog ulaganja u nju, zaključit ćemo recenziju s pozitivnim dojmovima. Ako vam ipak smetaju mikrotransakcije unutar igre, probajte odigrati original Plants vs. Zombies koji trenutačno na Google play servisu košta $1.22.

[pb-app-box pname=’com.ea.game.pvz2_row’ name=’Plants vs. Zombies 2′ theme=’discover’ lang=’en’]

Pogledajte našu top listu Android igara za 2013. i 2014. godinu.