Prvi Projekt Ara uređaj je – tablet?

Prošlo je već dosta vremena otkad smo zadnji put pisali o Projektu Ara. Jedno vrijeme se činilo da cijeli projekt fino napreduje, no prošle godine nas je dočekala informacija kako će sve biti odgođeno za 2016. Unatoč tome što još uvijek nema konkretnih informacija o prvom komercijalnom modularnom uređaju, internetom kruži zanimljiv screenshot.

projekt ara

Google i Motorola se nisu izjasnili

Pošto se nekako očekivalo da će prvi Projekt Ara uređaj biti mobitel a ne tablet, screenshot je samim time još zanimljiviji, jer prikazuje kako je riječ o povećem, 13.8 inčnom tabletu rezolucije 1920 x 1080 piksela. Od ostalih specifikacija spominje se Qualcomm Snapdragon 810 SoC s četiri Cortex-A57 jezgre pri 1.9 GHz te četiri Cortex-A53 1.6 GHz jezgre dizajnirane za konzervativniju potrošnju energije. Vidljiv je i Adreno 430 GPU uz dodatak od 2.7 GB radne memorije. Kamere su prilično loše čak i za jedan tablet – prednja od 4.8 MP i stražnja od 0.3 MP. Pored toga, tablet je opremljen akcelerometrom, barometrom, kompasom, žiroskopom, senzorom za svjetlo, pedometrom i senzorom blizine, uz podršku za Bluetooth, GPS, NFC i Wi-Fi, a kako možete vidjeti, postoji i podrška za SIM karticu. Ni Google ni Motorola nisu dali službenu izjavu.

Mnogi smatraju da je modularnost mobilnih uređaja budućnost, čemu doprinose nedavne glasine kako će i LG G5 biti bar djelomično modularan. Podsjećamo, Project Ara je predstavljen još 2013., dakle, prije tri godine. Makar bi sada već bilo realno očekivati opipljive rezultate rada, nama se čini da ćemo komercijalizaciju čekati još dugo, ako do nje uopće i dođe. Ostali slični projekti, Puzzlephone i Fairphone 2 također su odgađani više puta, što samo potvrđuje koliko je “modularnost” ambiciozna čak i za velike razvojne timove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)