Projekt Jacquard prepoznaje dodire na odjeći

projekt jacquard za tekstil i tehnologiju

PRojekt jacquard za tekstil

Ideja umetanja sensora u odjevne predmete nije baš potpuno nova, no čini se da do sada nisu bili poduzeti nikakvi ozbiljniji koraci koji bi potaknuli razvoj, čini se, do nedavno nespojiva dva područja – tehnologije i tekstila. Na ovotjednom Google I/O-u predstavljen je Projekt Jacquard, iza kojeg stoji Google ATAP, isti onaj koji pokreće i financira projekt Ara, Tango i Projekt Soli.


Uz projekt Jacquard šire se mogućnosti tekstilne industrije

Iako je cijela priča tek na početku, čini se da ubrzo više neće biti tako. Tekstil u koji će se umetati senzori i procesori mogao bi pronaći mnoge namjene u svakodnevnom životu, a primjeri su bezbrojni – pa ćete jednoga dana možda moći obavljati poziv preko majice, a ta majica će također mjeriti vaše otkucaje srca ili broj prijeđenih koraka. Mogućnosti u kojima bi odjeća i predmeti od tekstila mogli upravljati pametnim telefonima i gadgetima također su mnoge jer imaju istu namjenu kao i zasloni uređaja.

atap-jacquard-demoIdeja je za sada demonstirana na komadu tekstila po kojem ste mogli raditi određene kretnje i tako upravljati lampom – paliti je i gasiti, mijenjati svjetlinu i boju kojom svijetli. Materijali u kojima će vodljive niti biti umetnute moći će se normalno prati i izgledati će kao i svaki drugi odjevni predmet. Iz Projekta Jacquard naglasili su kako je ovakva tehnologija samo početak za mnoge ideje koje će u budućnosti sigurno ostvariti i tako otvara jedno veliko novo područje mogućnosti za tekstilnu industriju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)