Prijenosne baterije za mobitele

Odavno su prošla vremena kada smo mobitele punili jednom tjedno i vjerojatno se mnogi od nas nadaju kako će se pojaviti bolje rješenje od današnjih standardnih baterija koje se prazne svakodnevno. Osim savjeta kako produžiti njihovo trajanje, barem za dodatnih sat vremena, opcija koja vam preostaje je nabava vanjske prijenosne baterije, pa pročitajte kratki pregled vrsta i vodič za kupnju koju donosimo u ovom članku.

Prijenosne baterije 1

Osnove o prijenosnim baterijama

Vanjske baterije mogu puniti razne vrste uređaja, od MP3 playera do prijenosnih računala, no primarno su namijenjene pametnim telefonima i tabletima. Treba im par sati kako bi se napunile i tada su spremne za korištenje u trenutku kada vas baterija uređaja iznevjeri. Idealne su za putovanja i ostale situacije kada vam utičnica jednostavno nije dostupna. Količinu energije koju iz njih možete dobiti ovisi o njihovim kapacitetima, a ovisno o njima se razlikuju po izgledu i cijeni. Slabije i jeftinije varijante su veličine ruža za usne, kapaciteta od 2000-3000 mAh, a mogu, otprilike, jednom napuniti bateriju prosječnom pametnom telefonu. Snažnije verzije baterija nude i do 20 000 mAh, dimenzijama su dosta veće i teže, posjeduju više ulaza i idealne su za punjenje više uređaja odjednom. Također postoje baterije koje izgledaju kao obične maske za mobitele, no koriste se za određeni model uređaja i nisu univerzalne kao standardne vanjske.

Potreban kapacitet

Power-bank-micro-USB-inputKapacitet baterije koji će vam biti potreban ovisi o vrsti i količini uređaja koje namjeravate puniti. Naprimjer, ako baterija u vašem uređaju iznosi 2500 mAh-a, tada će jedna vanjska baterija tog istog kapaciteta moći napuniti uređaj jedanput do kraja. Ako kupite vanjsku bateriju kapaciteta 15 000 mAh-a, moći ćete isti uređaj napuniti 6 puta prije nego li će se ona potpuno isprazniti. Također, ako želite puniti više stvari odjednom, logičniji odabir će biti prijenosna baterija većeg kapaciteta i s više ulaza. Veličina i težina eksterne baterije poprilično je bitna, pa i nju uzmite u obzir. Od već spomenutih malenih dimenzija koje stanu u džep hlača, standardna baterija jačine 15 000 mAh-a je veličine manje knjige, a teži i do jedan kilogram.

Odabir amperaže

Ulazi na kojima ćete puniti svoje uređaje dolaze u dvije verzije – one s jačinom 1 amper i 2.1 ampera. Razlika je, naravno, u brzini punjenja, a svi uređaji mogu koristiti oba ulaza, samo što će se oni koji mogu podnijeti 1A puniti na toj jačini, iako će biti uključeni na 2.1A. Amperaža postaje bitna kada tokom punjenja koristite energetski zahtjevan uređaj jer se tada može dogoditi da potrošite više baterije prije nego li se ona uopće stigne napuniti. Ako ćete punjenje raditi tokom noći ili će uređaj mirovati dok je priključen na eksternu bateriju, količina ampera i nije toliko važna. Ako kupujete prijenosne baterije s više ulaza onda možete odabrati model koji će posjedovati obje vrste.

New-Trent-iCarrier-12000mAh-Portable-Dual-USB-Port-External-Battery-Charger2

 

Za početak kupovine predlažemo da pronjuškate po Amazonu i pogledate kakve prijenosne baterije se nude i po kojoj cijeni. Ako ste se već odlučili na kupovinu prijenosne baterije i često ćete je koristiti, neki od modela reputabilnog proizvođača bi na duže staze bio pametniji odabir. Nama se sviđaju Mophie Powerstation jačine 4000 mAh-a, a nešto većeg kapaciteta tu su Anker 2nd Gen Astro E3 od 10 000 mAh-a i Energizer XP18000. Jedina stvar koju još možemo spomenuti je indikatorska lampica koja pokazuje kada je eksterna baterija napunjena, što je poprilično bitno ako uzmemo u obzir da se one većeg kapaciteta znaju puniti i do 15 sati. Sve baterije imaju vijek trajanja, pa ni ovaj proizvod neće biti besmrtan, no nadamo se da će vas ipak malo poštediti živciranja kada shvatite da vam se mobitel isključio baš kada vam je najviše trebao.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)