Pregled: Plants vs. Zombies za Android

Plants vs zombies android

U današnjem članku pokrivamo jedan od najboljih serijala dostupnih za Android platformu, a radi se o popularnoj igri Plants vs. Zombies kreiranoj od strane developerske kuće PopCap. Od prijašnjih hitova ovog developera valja istaknuti serijale poput Peggle i Bejeweled, visoko kvalitetne casual igre raspoložive na cijeloj maloj hrpi platformi. Plants vs. Zombies su izdali davne 2009. godine kao prvi ozbiljan projekt, za Windows i OS X operativne sustave, gdje je igra već tada pokazala pozamašan uspjeh, prvenstveno zbog zaraznog gameplaya, te su planovi kompanije PopCap ubrzo krenuli u smjeru izrade igara primarno za mobitele i tablete. Dvije godine kasnije dočekao nas je direktni port s PC-a na Android uređaje, te je Plants vs. Zombies za Android dosegnuo planetarnu popularnost, što je poguralo igru u serijski format. U ovom članku pokrit ćemo sve dosadašnje igre, zajedno s direktnim linkovima za download. Krenimo!


ZARAZNA IGRIVOST KAO TEMELJ USPJEHA

Premisa igre vrti se oko obrane baze, kao i u svakoj drugoj tower defense igri. U Plants vs. Zombies svemiru stvari su malo drugačije – recimo da ste vi vrtlar koji na predodređena mjesta na polju postavlja biljke od kojih svaka ima svoj karakteristični napad. Za postavljanje biljki na polje trebat će vam ni manje ni više nego zrake sunca koje ćete skupljati klikanjem na mala padajuća sunca kako igra napreduje. Tijekom dnevnih razina malena sunca će padati sama od sebe dok tijekom noćnih razina morate potražiti pomoć posebnih gljiva koja će vam pružiti ista. Promišljenim pozicioniranjem i uz malo sreće potrebno je obraniti bazu od horde zastrašujućih zombija. Na prvu zvuči čudno, no vjerujete nam, ovo je jedan od onih koncepata koji su označili jedan mali dio povijesti igranja na tabletima i mobitelima.

Plants vs zombies original android

ORIGINALNI PLANTS VS ZOMBIES

Originalni Plants vs. Zombies osjetljivo je jednostavnija i kraća igra te definitivno predstavlja dobar prvi susret sa serijalom, a i sa tower defense igrama kao žanrom općenito. Uz to, sama mehanika igre kao i sučelje je jednostavnije obzirom da ne postoje in-game purchase opcije već kupnjom igre automatski imate sve što ona može pružiti. Ono što nas oduševljava je očito blaga krivulja učenja što igru čini privlačnom svim uzrastima. Svoju bazu, odnosno kuću, ćete braniti na nekoliko razina, počevši od prednje ulazne strane.

Plants vs zombies grašakIgrača se ovdje upoznaje s osnovnim igraćim elementima te daje za pretpostaviti u kojem smjeru će se priča razviti. Za početak na raspolaganju imati tri biljke – grašak, suncokret i orah pomoću kojih branite kuću od običnih zombija te onih s kacigom u obliku prometnog stošca. Nakon četiri ovakve razine upoznat ćete se s ludim Daveom, koji je, eto, lud – a on će vas izazvati na kuglanje orasima što je prva mini-igra koju igra skriva. Nakon toga, igra će vam predstaviti novu vrstu zombija, kao i novu biljku što će potrajati sljedećih osam razina.

Sličnom filozofijom preći ćete noćne razine, obranu stražnjeg dvorišta, bazen te razine na krovu što predstavlja i kraj igrine priče. Sve u svemu, očekuje vas preko 50 različitih biljaka te preko 30 različitih zombija što znači da ćete pred kraj igre imati o čemu mozgati. Ono što se nama najviše svidjelo kod originalnog Plants vs. Zombies je izbalansiranost biljki i zombija zbog čega dobro promišljene strategije dobro funkcioniraju. Često ćete kombinirati dvije ili više biljki u jednom redu kako biste efikasno i brzo očistili hordu zombija bez grča. U nastavku gameplay video zajedno s linkom za download ispod njega.

[pb-app-box pname=’com.popcap.pvz_row’ name=’Plants vs. Zombies™’ theme=’discover’ lang=’en’]

PLANTS VS. ZOMBIES 2: IT’S ABOUT TIME

Nakon izuzetnog uspjeha prvog nastavka, PopCap i EA odlučili su nastaviti sa serijalom, no uz nekoliko kritičnih izmjena. Očekivano, grafički i auditivni dizajn su nadogradnja na prethodnika, što definitivno nije bio lak posao, obzirom da je i u originalu bio očaravajući. Ono prvo i najočitije su tehničke nadogradnje animacija, detalja na mapama te interaktivnosti sučelja. Tematske nadogradnje poput novih svjetova na kojima ćete igrati daju do znanja da je Plants vs. Zombies 2: It’s About Time ozbiljna igra u koju ćete potencijalno utući stotine sati svojeg slobodnog vremena. Bitna razlika između originala i nastavka leži u činjenici da je nastavak freemium­ igra, što znači da igru možete besplatno igrati koliko god želite, no postoje određena ograničenja unutar same igre.

Plants vs zombies cijena android

Moguće je završiti cijelu igru bez plaćanja ijedne lipe, no ukoliko ste spremni uložiti, cijelo iskustvo će vam biti dosta lakše i potencijalno ugodnije. Ovo je i najveća razlika između dva nastavka te možemo reći da sadržajno Plants vs. Zombies 2 za Android nudi puno više. Uz raznolike levele tu je i horda novih zombija, hrpa novih biljki koje će vam pomoći u obrani baze, sve to zaokruženo unaprijeđenim animacijama te optimiziranim sučeljem.

LJUBITELJI ORIGINALA OBOŽAVATI ĆE NASTAVAK

Obzirom da je sve ono što je original učinilo uspješnom igrom zadržano i u nastavku, uz dodatak nekoliko novih mehanika. Svaka zona sadrži nekoliko novih tipova zombija ovisno o okolini o kojoj se radi. Primjerice, u starom Egiptu susrest ćete se sa zombijem arheologom koji nosi baklju pomoću koje može u trenutku zapaliti biljku, kao i zombija boga sunca koji će vam pokušati ukrasti energiju potrebnu za rast i postavljanje novih biljaka po polju.

zombiji_biljke
Mali dio onoga što vas čeka u Plants vs. Zombies 2

Za pristup novim razinama morate skupiti dovoljan broj zvjezdica, što s vremenom postaje sve teže i teže. Ovdje ćete se susresti s drugom opcijom, a to je plaćanje $5 za otvaranje svake od sljedećih zona poput divljeg zapada ili gusarske zone. Osim toga postoji još jedna bitna novost u mehanici igre, a to je uvođenje tzv. “boostova”. Predstavljeni u obliku hrane za vaše biljke, ovi boostovi će značajno poboljšati efikasnost jedne od postavljenih biljaka na polju, pri čemu će, primjerice, obični grašak postati grašak – minigun te pokositi sve što mu se nađe na putu. Hranu za biljke dobijate ubijajući zombije koji svijetle zelenom bojom. Opet, postoji opcija kupovanja ove hrane za one koji su spremni izdvojiti nešto novca za takvu olakšicu. Nažalost, tu nije kraj kupovanju unutar igre – ono što nam se nije svidjelo jest ograničavanje pristupa određenim biljkama (pa čak i onima koje su se pojavljivale u originalu). Ako želite zamrzavajući efekt na svom peashooteru morat ćete platiti $3. Sve u svemu, ukoliko ne želite platiti za gore navedene asistencije, pred vama je izazovno i kvalitetno igraće iskustvo jer vam definitivno neće biti prelagano. Više o Plants vs. Zombies 2 pročitajte u našoj detaljnoj recenziji. U nastavku ponovno gameplay video, kao i link za skinut igru.

[pb-app-box pname=’com.ea.game.pvz2_row’ name=’Plants vs. Zombies™ 2′ theme=’discover’ lang=’en’]

OSTALI PLANTS VS ZOMBIES NASLOVI

Plants vs zombies garden warfareNe možete se zasititi Plants vs. Zombies igara? Nemojte zaobići Plants vs. Zombies: Garden Warfare, treći službeni nastavak u serijalu. Igru možete zaigrati na svim popularnim konzolama te na PC-u. Izgrađena u solidnom Frostbite 3 engineu, treći nastavak predstavlja skok serijala u novom, potencijalno dugoročnom smjeru. Glavni fokus igre je na multiplayer komponenti prilagođenoj Plants vs. Zombies svemiru te kao takva možda gubi svoj casual šarm, no kvaliteta finalnog proizvoda je neupitna.

Preuzet ćete kontrolu nad biljkama ili zombijima iz trećeg lica u kooperativnom ili natjecateljskom multiplayer okruženju. Cilj je savladavati izazove koje će igra stavljati pred vas, ovisno o klasi koju ste odabrali. Ono što nam se osobito svidjelo kod Plants vs. Zombies: Garden Warfare jest vjernost klasa svojim korijenima. Ukoliko ste proveli par sati igrajući bilo koji od prethodnih nastavaka, imat ćete generalnu ideju koja klasa je dobra za ono što želite biti te definitivno nije tipično iskorištavanje poznate franšize u novom formatu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)