Pregled: Cut the Rope za Android

Igre za mobitele i tablete čiji se dizajn temelji prvenstveno na kontrolama prilagođenim ekranima osjetljivim na dodir u pravilu predstavljaju vrh ponude. Naravno, to nije jedini faktor potreban da se stvori hit igra, no definitivno je ključan. Otkad pametni telefoni uživaju ogromnu popularnost na tržište je izašao značajan broj kvalitetnih igara koje su dobile i serijski format. Svoje mjesto pod suncem našao je i Cut the Rope serijal, niz igara kreiranih od strane ZeptoLab studija. Prva igra izašla je davne 2011. godine, a danas ćemo ukratko opisati svaku igru iz serijala i objasniti zašto se i dan danas intenzivno igramo s Om Nomom.


Cut the Rope za Android

ctrctr1

Logično, krećemo s originalom koji se na Androidu pojavio u lipnju 2011. godine. Premisa igre vrti se oko malog čudovišta Om Noma koji vam se jednog dana stvorio pred kućnim pragom u kutiji. Om Nom jako voli slatkiše i ta kutija u kojoj se on nalazi nije obična, jako je prostrana i sadrži sve razine kroz koje ćete prolaziti. Postoji pet kutija koje se razlikuju svojom teksturom, bojom i težinom razina. Prema već provjerenom receptu, prolazeći kroz razine skupljat ćete zvjezdice (maksimalno tri po razini) koje su potrebne za otključavanje novih kutija. Postoji i alternativna metoda, a to je plaćanjem za otključavanje svih kutija što će vas koštati $9,5 kako sada stvari stoje. Kao i sve igre u nastavku, Cut the Rope je igra s velikim naglaskom na fiziku i pažljivo tempiranje poteza. Početne razine su veoma jednostavne te služe kao uvod u osnovne mehanike igre poput gravitacije, užadi, zračnih mjehurića koje vuku slatkiš prema gore, nategnutih užadi koje daju ubrzanje slatkišu, bodljikave prepreke i slično. Igra brzo ubaci u petu brzinu čime se i pokazuje u svom najboljem svjetlu. Dizajn razina je iznimno domišljat i uvijek jednostavan za razumjeti te se glavni izazov krije u preciznom tempiranju i redoslijedu postupaka.

[pb-app-box pname=’com.zeptolab.ctr.ads’ name=’Cut the Rope’ theme=’discover’ lang=’en’]

Cut the Rope: Experiments

exp1exp2

Mehanikom igre i dizajnom Cut the Rope Experiments predstavlja nadogradnju na original i upoznaje igrača s novim likovima i pričom. Om Nom je sada u partnerstvu sa znanstvenikom poznatim kao Profesor, koji na svakoj razini ima nešto za reći. Pomalo ograničavajuća razlika u odnosu na original jest da ovaj put imate ograničen broj pokušaja za preći razinu. Svakom riješenom razinom dobit ćete nekoliko tokena u obliku slatkiša te za svaki izgubljeni slatkiš, logično, izgubite jedan token. Ako ih izgubite sve, morate ili čekati pola sata ili platiti otključavanje novih kako biste nastavili s igrom. S druge strane, slatkiši su u cijeloj igri zapravo valuta te možete primjerice i preskočiti određenu razinu za četiri slatkiša, što je dobrodošla opcija. Cut the Rope Experiments sadržava osam grupa razina od kojih je svaka ponešto teža, ali i zanimljivija od prethodne.

[pb-app-box pname=’com.zeptolab.ctrexperiments.ads’ name=’Cut the Rope: Experiments FREE’ theme=’discover’ lang=’en’]

Cut the Rope: Time Travel

timetime2

Treći nastavak, pod nazivom Cut the Rope Time Travel, izašao je u svibnju 2013. godine. Gomila novih razina sortirana je kroz jedanaest vremenskih perioda, počevši od srednjeg vijeka kroz renesansu i antičku Grčku i Rim sve do budućnosti kako je vidi Om Nom, sve to predstavljeno u jako simpatičnom izborniku. Premisa se vrti oko Om Noma koji je otkrio stroj za putovanje kroz vrijeme te će kroz različite periode u vremenu susresti svoje pretke koji su, pretpostavljate, isto tako ludi za slatkišima. To znači da imate dva Om Noma za nahraniti slatkišima, što otvara hrpu novih mogućnosti za dizajniranje razina, što je ZeptoLab itekako dobro iskoristio. Primijetili smo da je Cut the Rope Time Travel ponešto jednostavniji što se kompleksnosti razina tiče, što može biti pokušaj ZeptoLaba da privuče širu publiku ili posljedica igranja s dva Om Noma. Konkretno, velika većina razina u ovoj igri je stacionarna, dok su se u prošlim nastavcima pojavljivale razine s dinamičnim površinama u razini što je od igrača zahtijevalo razumijevanje dobrog tempiranja poteza. Igra je unatoč tome vrlo zabavna i prikladna svim uzrastima, samo nemojte očekivati kompleksne razine kakve su se znale pojavljivati u prijašnjim nastavcima, ostavljajući vječni trag u memoriji igrača.

[pb-app-box pname=’com.zeptolab.timetravel.free.google’ name=’Cut the Rope: Time Travel’ theme=’discover’ lang=’en’]

Cut the Rope 2

ctr2
Om Nomovi prijatelji

ctr2ctr22

Četvrti nastavak u serijalu Cut the Rope prati originalnu uspješnu formulu, no donosi nekoliko integralnih promjena zbog kojih i zaslužuje dvojku u nazivu. S novim raspoloživim likovima mehanika igre je dobila na kompleksnosti te nakon ponešto lakšeg Cut the Rope: Time Travel vraćamo se tvrdokorno teškim razinama. Jedan od likova se zove Roto koji ima sposobnost letenja po razini po uzoru na helikopter, Lick koristi jezik kao most, dok recimo Boo tjera Om Noma da skoči više. Čeka vas 120 razina od kojih su sve vrlo svježe i zanimljive, najviše zbog činjenice da Om Nom više nije zatvoren u kutiji već svoje slatkiše traži vani na svježem zraku. Uz to, bitna razlika je u tome što u Cut the Rope 2 nemamo Om Noma fiksiranog na jednoj poziciji, već njime možete manipulirati po polju, slično kao što to radite i sa slatkišima. Kombinacija novih likova i njihovih posebnih sposobnosti te općenito veće slobode manipulacije istima predstavlja glavni adut posljednje igre u Cut the Rope serijalu.

[pb-app-box pname=’com.zeptolab.ctr2.f2p.google’ name=’Cut the Rope 2′ theme=’discover’ lang=’en’]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *