Pregled: Angry Birds za Android

Angry Birds wallpaper
U novom pregledu popularnih igara za Android donosimo vam Angry Birds iz Rovio razvojnog studija, jedan od naslova koji je pomogao pokrenuti novu stranicu za gaming na mobitelima i tabletima. Reći da je Angry Birds planetarno popularna igra je čisto podcjenjivanje obzirom da služi za zabavu i izvan naše atmosfere! Igre poput Angry Birds spadaju u onu grupu podivljalih projekata koji kroz par godina premaše sva očekivanja, no u ovom slučaju uspjeh nije došao slučajno. Briga o kvaliteti finalnog proizvoda te poliranje i onih najsitnijih detalja samo su neki od razloga zbog kojih je Angry Birds serijal dosegao status u kojem danas uživa. U današnjem članku pokrit ćemo one igre iz Angry Birds serijala koje se dotiču Androida kao platforme i ukazati na razlike i posebnosti svake od njih.

Recept za uspjeh

Kreirati i prodati dobru igru u doba suvremene industrije igara definitivno nije lak posao te je potrebno usavršiti više elemenata kako bi sve skupa dobro funkcioniralo. Angry Birds je igraču veoma jednostavna igra sa kristalno jasnom mehanikom. Čim pokrenete prvu razinu, princip će vam biti objašnjen kroz dvije animacije; vidjet ćete prst na ekranu te mali balončić u kojem se vidi natezanje užeta sa pticom umjesto kamena. Već s ovime autori su uspješno eliminirali prvu moguću zapreku za krajnjeg korisnika – jezik te nepotrebne upute i objašnjenja kako igra funkcionira. Slično kao i kod Plants vs. Zombies serijala, krivulja učenja je dovoljno blaga da zadrži vaš interes i pozornost dok ne dođete do nešto složenijih razina na kojima će vam biti potrebno malo razmišljanja i planiranja idealne trajektorije. S time dolazimo do drugog elementa bitnog za uspjeh Angry Birds serijala, a to je osjećaj postignuća. Cijelo vrijeme ćete napredovati kroz razine i skupljati zvjezdice za otključavanje sljedećih razina. Paralelno ćete otkrivati nove vrste ptica i njihovih posebnosti, kao i drugačijeg građevnog materijala zbog čega će neke svinjice biti bolje zaštićene. Fleksibilnost igara u serijalu što se tiče vremena igranja je neupitna – moguće je igrati jednu minutu čisto usput, a možete i zapeti po par sati. Uz izvanredan vizualni identitet te dobru softversku optimiziranost, Rovio je kreirao igre koje će godinama predstavljati zlatni standard što se dobrih mobilnih igara tiče.

Angry Birds – Originalna škvadra

Originalna škvadra - po veličini
Originalna škvadra – po veličini

Davne 2009. online igre bazirane na flashu uživale su značajnu popularnost,od kojih se jedna isticala – Crush the Castle. Ekipa u Roviu, točnije gospodin Jaakko Iisalo odlučio je predložiti svoju ideju u obliku koja bi ovaj podžanr casual igara podigla na novu razinu. Unatoč svom jednostavnom izgledu, originalni Angry Birds je bio ozbiljan projekt, u kojeg je uloženo oko €100.000. Igra je izvorno razvijena za Apple iOS sustav da bi se brzo nakon proširila na Android, Windows Phone, Facebook i PC.

1

U igri ćete se susresti s devet vrsta ptica, od kojih će pojedine biti učinkovite protiv određenih tipova materijala – stakla, drveta, kamenih blokova i slično. Kako bi se održala jednostavnost igre, u Angry Birds nećete imati opciju birati ptice na početku razine, već ćete morati raspolagati s onim pticama koje vam igra ponudi. Iako ovo možda zvuči kao loša stvar, u stvarnosti nije, budući da su razine dizajnirane tako da treba malo razmisliti koju ćete pticu i kada lansirati na točno određeno mjesto. Kao i ptice, i svinje variraju svojim oblikom, veličinom te količini štete koju im morate nanijeti kako bi ih eliminirali s razine. Vaš je zadatak uništiti sve svinje zaključno sa zadnjom raspoloživom pticom. Najviše zvjezdica  dobit ćete ukoliko riješite cijelu razinu i porušite što je moguće više građevnog materijala sa što manje ptica.

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirds’ name=’Angry Birds’ theme=’discover’ lang=’en’]

Angry Birds Seasons

11

Druga u nizu Angry Birds igara jest Angry Birds Seasons. Uspješna formula iz originala prekopirana je na nastavak sa pretežito kozmetičkim promjenama te uvođenjem sezonskih level paketa. Prvi paket odnosio se na Noć vještica davne 2010. godine, u ono vrijeme ekskluzivan za iOS. Nekoliko mjeseci kasnije dobili smo i Android verziju. Iduće godine za Valentinovo stigao je novi paket vezan za dan zaljubljenih te se trend nastavio do 2015: paketi su se nizali za Božiće, Uskrs, ljetne praznike, američki Dan nezavisnosti i mnogo drugih.

2

Ako se odlučite zaigrati Angry Birds Seasons, moći ćete pakete pojedinačno skidati s clouda te igrati po želji. Jedna od kritičnih promjena u smislu mehanike igre dodana je u obliku powerupova, pomoću kojih možete brzo i efikasno popraviti pogrešku iz prethodnog bacanja te završiti razinu bez ponovnog pokretanja – ukoliko si želite olakšati.

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirdsseasons’ name=’Angry Birds Seasons’ theme=’discover’ lang=’en’]

Angry Birds Rio

CageBirdRio1Po uzoru na film Rio (2011), u Angry Birds Rio bavit ćete se spašavanjem otetih i prokrijumčarenih ptica, za razliku od prijašnja dva nastavka gdje ste vraćali ukradena jaja. U igri ćete se susresti s više likova iz filmova od kojih će najveći trag ostaviti Blu i Jewel. Ovo je prva Angry Birds igra u kojoj postoji i borba s bossom. Izvorno je igra dolazila sa dva paketa razina – Smugglers’ Den i Jungle Escape, od kojih svaki sadrži 30 razina. Do danas igra je proširena sa tri dodatna paketa. Količina novog sadržaja je dovoljna za svrstavanje Angry Birds Rio u uspješnice serijala, unatoč tome što je bazna mehanike igre i dalje identična originalu.

3

Ovaj naslov drži stabilnu poziciju među najpopularnijim igrama na Google Play i Appleovom App Storeu te slovi za najpopularniju Angry Birds igru do sada.

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirdsrio’ name=’Angry Birds Rio’ theme=’discover’ lang=’en’]

Angry Birds Friends

4

Izvorno Facebook ekskluziva, Angry Birds Friends je uveo ljestvicu pomoću koje ste se mogli natjecati s prijateljima, ali i s ljudima širom svijeta. U varijanti igre za mobitele postoje turniri koji se obnavljaju svaki tjedan, dakle ne postoje epizode ili paketi razina kao u drugim Angry Birds igrama. Što se dodataka tiče, u Angry Birds Friends dobit ćete pristup powerupovima u obliku potresa ili Wingmana. Također postoje posebne praćke koje će povećati destruktivnu moć ptica, a i izgledaju simpatično. Ukoliko ste zagrijani za natjecanje u Angry Birds ligi igra će zatražiti pristup vašem Facebook računu, no možete igrati i inkognito. Povezivanjem svog Facebook računa moći ćete igrati Angry Birds Friends na računalu i mobitelu bez gubljenja rezultata. Ako se nećkate, probajte igru na Facebooku kako biste se upoznali s konceptom ovog nastavka, brzo je i besplatno.

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirdsfriends’ name=’Angry Birds Friends’ theme=’discover’ lang=’en’]

Angry Birds Space

5

Unatoč iznimno dobrim recenzijama, Angry Birds je sa svojom identičnom glavnom mehanikom igre kroz prva četiri nastavka pomalo izazivao zasićenje kod igrača. Rovio je i na takav problem našao brzo i učinkovito rješenje u obliku Angry Birds Space, gdje su razine poprimile novu dimenziju. Ovaj put ptice ste lansirali u orbite manjih planeta, što je dodalo jednu ali vrijednu varijablu u Angry Birds serijal – utjecaj gravitacije drugih svemirskih tijela. Ovaj naizgled mali dodatak otvorio je mnogo novih opcija za kreiranje maštovitih razina i Rovio je još jedanput odradio beskompromisno dobar posao.

6

Ptice su ovaj put dobile prikladni svemirski vizualni identitet, no njihove posebnosti su preslikane iz prethodnih nastavaka. Angry Birds Space slovi i za jednu od kompleksnijih Angry Birds igara te kao takva možda i nije najbolji izbor za početnika, no sve ono što je krasilo dosadašnje naslove, ponajviše blaga krivulja učenja, krasi i ovaj nastavak.

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirdsspace.ads’ name=’Angry Birds Space’ theme=’discover’ lang=’en’]

Angry Birds Star Wars I & II

R2Što dobijete kombinacijom originalnog Angry Birdsa i inovativnog Angry Birds Space? Angry Birds Star Wars, igru u serijalu koja je dobila svoj mini serijal od dva nastavka. Razine u ovom nastavku odvijaju se na već viđenom tipu linearnog terena od prije, kao i u svemiru sa elementima iz Angry Birds Space. Logično, prateći Star Wars trilogiju, igra počinje na planetu Tatooine te nastavlja s događajima toliko nam dobro poznatim iz filmova. Što se mehanike igranja tiče uvedeno je nekoliko zanimljivih promjena, od kojih se najviše ističe sposobnost ptica da odrade svoj posebni potez nedugo nakon sudara. Dosad je kolizija ptice s preprekom značila da je ona svoj posao odradila, bez mogućnosti bilo kakvog „ekstra“ utjecaja nakon toga.

7

U Angry Birds Star Wars II moći ćete odabrati stranu – Republika  (ptice) ili Dark Side (svinje), od kojih svaka strana dolazi sa posebnim setom igrivih likova. Zbog velikog stupnja vjernosti Star Wars svemiru, Angry Birds Star Wars je igra koju morate probati ako ste ljubitelj filmova.

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirdsstarwars.ads.iap’ name=’Angry Birds Star Wars’ theme=’discover’ lang=’en’]

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirdsstarwarsii.ads’ name=’Angry Birds Star Wars II Free’ theme=’discover’ lang=’en’]

Angry Birds Go!

8

Angry Birds Go! je prva trodimenzionalna Angry Birds igra trkaće tematike. Nakon iznimno uspješnog niza Angry Birds igara s klasičnom popularnom crush the tower mehanikom, Rovio je imao popriličan zadatak pred sobom kad su odlučili proširiti spektar Angry Birds igara. Očekivano, mehanika igre kao i grafičko-zvučni dojam održavaju visok standard, no s određenim aspektima igre nismo baš presretni. Sigurni smo da bi uz manje izmjene naplatnog sustava Angry Birds Go! bio značajno kvalitetniji paket, obzirom da su drugi bitni elementi poput napredovanja u igri, level dizajna te raznolikosti sadržaja dobro odrađeni. Nekima će možda smetati prelagana prva faza igre, no ubrzo će i protivnici ubaciti u višu brzinu te neće biti lako završiti svaku utrku kao pobjednik.

9

Najviše nas smeta ograničavanje utrkivanja na pet utrka po ptici, nakon čega imate opciju kupiti kristale (ili čekati poduže vrijeme da ih igra sama generira). Isti problem primjećujemo i sa nadogradnjom vozila za što je, ako niste spremni platiti, potrebno previše grindanja kako biste došli do konkretnog iznosa zlata koje vam je potrebno za nadograđivanje ili kupnju novog vozila. Postoji  šest različitih vrsta utrka, kao i multiplayer opcija gdje je moguće utrkivanje uživo sa troje prijatelja ili nasumično odabranih igrača sa servera.

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirdsgo’ name=’Angry Birds Go!’ theme=’discover’ lang=’en’]

Angry Birds Epic

Nakon Angry Birds Go! Rovio je dao do znanja da Angry Birds franšizi ne prijeti skori kraj. Nakon relativno uspješnog prelaska u 3D utrkivanje, Angry Birds Epic predstavlja još hrabriji iskorak franšize u TBS žanr, odnosno strategije na poteze. Kroz povijest igara rodilo se mnoštvo visoko kvalitetnih predstavnika žanra, poput Heroes of Might and Magic, Civilization, Age of Wonders, a u skorije vrijeme svjedočili smo simpatičnom South Park: The Stick of Truth. Ako ste novi u TBS žanru, bitno je znati da se radi o igrama nešto sporijeg tempa, gdje je glavni fokus usmjeren ka strategiji i promišljenim potezima, nešto poput šaha. U slučaju Angry Birds Epic, radnja je smještena u dobro nam poznati Angry Birds svemir skupa sa čarima TBS žanra. Kako budete napredovali, postupno će se vašoj škvadri pridruživati dobro nam poznate ptičice iz Angry Birds svemira.

10

Krajnji proizvod što se tiče mehanike igre je za pohvalu, no opet moramo pokuditi naplatni sustav koji se često nameće korisniku. Igra je u startu besplatna te je moguće uživati u njoj bez dodatnih troškova, no rado bismo vidjeli nešto manje napadan sustav naplate. Rovio se potrudio udovoljiti i ljubiteljima TBS žanra dodatkom crafting sustava putem kojeg ćete moći kreirati posebna oružja, kombinacija je zaista mnogo. Tu je i ogroman svijet za istraživanje te nekoliko različitih putanja po mapi, što dodaje dubinu naizgled jednostavnoj igri.

[pb-app-box pname=’com.rovio.gold’ name=’Angry Birds Epic’ theme=’discover’ lang=’en’]

Angry Birds Transformers

1404401228_4Ljubitelj ste 2.5D pucačina? Da, Rovio ima nešto i za vas. U Angry Birds Transformers svjedočit ćete frenetičnim borbama između Autobirdsa i Deceptihogsa. Radi se o dinamičnoj akcijskoj igri u kojoj je vaš zadatak pokositi zle Deceptihogse koji će vam iskakati u pozadini kako napredujete kroz razinu. Cilj je preživjeti stazu te eliminirati što je više moguće Deceptihogsa, što je efikasnije ukoliko preciznim pogodcima gađate slabe točke na konstrukcijama na kojima se nalaze. Možete ih i direktno pogađati, no šanse su da će neki od Deceptihogsa ipak preživjeti, što za vas znači manje zvjezdica na kraju razine.

12

Svaka od poznatih nam ptica iz Angry Birds franšize ima svog para u Transformers svijetu – primjerice, Red je Optimus Prime, Chuck je Bumblebee, Bubbles je Jazz i slično. Svaki od likova ima svoju specijalnu vještinu zbog koje će neki od njih biti pametniji izbor za teže razine u kasnijoj fazi.  Igra se odvija na raznolikim razinama, trčati ćete po plažama, šumama, pustinjama, kao i urbanim gradskim sredinama. Usput ćete skupljati novčiće koji su vam potrebni za otključavanje novih razina, a moguće ih je otključati i putem transakcija pravim novcem u samoj igri.

[pb-app-box pname=’com.rovio.angrybirdstransformers’ name=’Angry Birds Transformers’ theme=’discover’ lang=’en’]

Zaključimo – što igrati?

Ukoliko se još niste susreli ni s jednom od prethodno navedenih igara, definitivna preporuka je uhvatiti se originalne Angry Birds igre. Na najbrži mogući način ćete se upoznati s likovima, mehanikom igre te dobiti iskustvo nakon kojega će vam biti jasno zbog čega su ljute ptičice dosegle popularnost koju danas uživaju. Angry Birds Epic po nama predstavlja najambiciozniji projekt iz Rovio razvojnog studija te je prikladan i okorjelim gamerima, kao i ljudima koji se tek susreću sa mobilnim gamingom. Vrhunski balans stavki potrebnih za kreiranje kvalitetne i pamtljive mobilne igre je nešto u čemu je Rovio nadasve uspješan kao razvojni studio. Iako se na prvi pogled čini da su sve Angry Birds igre iste i monotone, to nije slučaj. Bilo da ste ljubitelj Star Warsa, Transformersa ili generalno svemirskih igara, Angry Birds je serijal u kojem ćete naći svog favorita i oduševiti se kvalitetom i količinom sadržaja koji je pred vas stavljen. Kudimo samo relativno napadan freemium model naplate, ali to je subjektivna procjena koja vama ne mora nužno predstaviti lošu stranu. Na kraju krajeva, ako se mučite s određenom razinom u igri, najlakše i najbrže rješenje vam je pruženo u obliku kupnje bilo powerupa ili valute unutar igre pomoću koje ćete moći preskočiti razinu na kojoj ste zapeli te nastaviti dalje s igrom.

Imate li vi svog favorita u Angry Birds serijalu? Napišite u komentarima o kojem se naslovu radi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)