Postoji šansa da se Android pretvori u zatvoreni sustav

android zatvoreni sustav

Android je sinonim za personalizaciju, otvorenost i slobodu. Za razliku od iOS-a i Windowsa koji su zatvoreni sustavi, Android je otvoren OS te proizvođačima i svojim korisnicima daje otvorene ruke, što je upravo njegova glavna odlika. Svaka promjena vezana uz otvorenost izravno bi utjecala na duh Android i na ono što on predstavlja, ali postoje određene naznake da bi se baš to moglo i dogoditi.

oracle google tužba

Oracle će možda biti uzrok velike promjene ne samo u svijetu Androida, nego i u svijetu mobilne tehnologije općenito. Dugogodišnje suđenje i naklonost porote Googleu spriječilo je njihov pokušaj da od ove kompanije izvuku devet milijardi dolara, no Oracle je uložio žalbu višem sudu i prema nekim procjenama, šanse da se presuda poništi prilično su visoke. Možda su neke točke tužbe malo nategnute, ali to i dalje ne mijenja činjenicu da je Google doista iskoristio dijelove Jave prilikom razvoja svojeg operacijskog sustava i to na način koji graniči s legalnim. “Fair use” je ponekad apstraktan pojam i da Google nije toliko velika i snažna kompanija, tko zna kako bi cijela stvar prošla. Ono što je Googleu problematično nije ni tih devet milijardi dolara, jer to im je dvomjesečna zarada. Ono što ih brine je ishod ako u drugom krugu Oracle uspije pobijediti.

Google već radi na mogućem rješenju

Oracle je stara i velika kompanija, što znači da su dobro upoznati sa svojim pravima, mogu si priuštiti vrhunske odvjetnike i ono najbitnije, ne odustaju. Google također ima iskustva s pravnim bitkama, ali niti jedna do sad nije imala potencijalno ozbiljne posljedice koje bi mogle ostaviti traga ne samo na Googleu, nego i na tržištu mobilnih telefona. Prema jednom od analitičara, Richardu Windsoru, tehnološki div već radi na jednom od mogućih rješenja u slučaju da Oracleu prođe žalba. Naime, šuška se da bi Google mogao u potpunosti napustiti AOSP (Android Open Source Project) i prebaciti se na novi, zatvoreni Android sustav koji bi bio pod apsolutnom kontrolom Googlea. Windsor navodi kako je riječ o strogo povjerljivom internom projektu kojim će se ispočetka napisati ART runtime, na taj način uklanjajući povezanost Googlea sa besplatnom i otvorenom bazom AOSP-a. U slučaju da se na ponovnom suđenju Googleu dokaže krivnja, tada bi se kompanija jednostavno mogla prebaciti na svoju vlastitu, zatvorenu verziju Androida i proizvođači bi bili primorani prihvatiti je. Kako kaže dotični analitičar, “Google nema izbora nego preuzeti kontrolu nad API-jima. U slučaju da na kraju Oracle pobijedi, Googleu je puno važnije održati kontrolu nad Androidom nego im isplatiti svoje dvomjesečne prihode”.

Za svijet Android ovo bi istovremeno bilo najgore i najbolje što se može dogoditi

Google već duže vremena želi vratiti kontrolu nad Androidom koja je izgubljena upravo zbog njegove otvorenosti. Najbolji dokaz tome je famozna fragmentacija zahvaljujući kojoj se najnovija verzija Androida “vrti” na svega 10% uređaja. fragmentacija androida

Kao i uvijek, po ovome pitanju najlakše je uzeti iOS za primjer. To je zatvoreni sustav čija se posljednja verzija nalazi na gotovo 85% uređaja (podaci iz 5. mjeseca ove godine). Korisnici iOS-a mogu biti sigurni da će dobiti novu verziju sustava vrlo brzo nakon lansiranja, što nije slučaj i kod Androida (izuzetak je Nexus serija uređaja). Da se pita Google, na svojem uređaju bi već svi trebali imati Marshmallow, no problem je u tome što ažuriranja najviše ovise o proizvođačima, a oni vam više vole prodati novi uređaj nego razvijati softver za stare modele. Razloga je, kao i uvijek, profit. Google je ovoga svjestan i upravo zato svjedočimo sve većoj važnosti Google Mobile Services u koji se trpaju sve nove značajke umjesto u AOSP. Presuda u korist Oraclea Googleu bi dala najjači i konačni razlog da u potpunosti odbaci AOSP i otvoreni Android te da Google zatvori sustav.

U takvoj situaciji, proizvođači bi bili prisiljeni prihvatiti uvjete Googlea. U protivnom, jedino što bi im preostalo je prebaciti se na vlastiti OS. U ovom trenutku za tako nešto čak niti Samsung nije više sposoban, stoga možemo sa sigurnošću reći da bi svi proizvođači ostali uz Android bez obzira na sve. Google bi tada dobio ono što mu od početka fali: apsolutnu kontrolu nad sustavom. S vremenom bi se smanjila i fragmentacija Androida, a iskustvo bi bilo konzistentnije bez obzira imate li u rukama Sony, Samsung ili HTC. Nije li to ono što oduvijek svi priželjkujemo?

Za svijet Androida, ovaj potez imao bi svojih prednosti i nedostataka. Dugoročno gledano, to je upravo ono što nam treba. Zatvoren ekosustav pod kontrolom Googlea u koji proizvođači neće moći uplitati prste, a opet dovoljno otvoren da ga korisnici mogu personalizirati, rootati i raditi s njim što ih je volja. S druge strane, gubi se čar Androida. On postaje ono što nikada nije bio i to će zasigurno imati negativnog utjecaja kako na korisničku bazu, tako i na ekosustav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *