Pet zanimljivih stvari za koje možete koristiti tipke za volumen

tipke za volumen android

Napretkom korisničkog sučelja Androida i povećavanjem samih ekrana na dodir, potreba za fizičkim tipkama svela se na minimum. Na današnjim mobitelima, od fizičkih tipki, najčešće možete naći samo onu za otključavanje i tipke za volumen, a tek rijetki mobiteli imaju dediciranu tipku za kameru. Tipke za volumen obično koristimo samo za podešavanje glasnoće, što im je ujedno i osnovna primjena. No one mogu obavljati i nekoliko drugih korisnih funkcija, o čemu govorimo u današnjem članku o pet zanimljivih stvari za koje možete koristiti tipke za volumen!


Android sustav potvrđuje da je najopsežnija platforma

Aplikacije kao ove u nastavku dokazuju da su mogućnosti Androida iskorištene do samih granica, posebno ako u obzir uzmemo rootane uređaje. Ne samo da je broj aplikacija sada dostigao već skoro 1.6 milijuna, već se njegov eko sustav toliko proširio da se za svaku situaciju može pronaći rješenje u obliku aplikacije. Tipka za zaključavanje, odnosno gašenje mobitela odbija suradnju? Instalirajte malenu aplikaciju i zamijenite ih s tipkama za volumen. Želite zabraniti pristup određenim aplikacijama, bez da zaključavate uređaj? Također jedan klik uz prigodnu aplikaciju – Android se toliko proširio da su developeri koji stoje iza njega mislili na skoro pa svaku moguću situaciju i potencijalno rješenje u obliku aplikacije. Krenimo redom:

 1. Pokretanje bilo koje aplikacije uz QuickClick

PQuickClickomoću besplatne aplikacije QuickClick za koju ne treba root, tipke za volumen možete pretvoriti u tipke za brzo otvaranje bilo koje aplikacije. QuickClick je jednostavan programčić s intuitivnim sučeljem te se postavlja u roku par sekundi. Nakon toga, tipke za volumen možete iskoristiti za uključivanje/isključivanje svjetiljke, pokretanje kamere, snimanje zvuka, pokretanje nekog od zadataka iz Taskera ili pokretanje bilo koje druge instalirane aplikacije.

2. Tajno pokretanje snimanja videozapisa uz ugašen zaslon

Secret Video Recorder 2Pomalo James Bondovski, aplikacija Secret Video Recorder 2 dopušta vam da pomoću tipki za volumen pokrenete tajno snimanje videozapisa. Unutar aplikacije naći ćete postavke vezane uz kvalitetu odnosno rezoluciju, a zgodna značajka je i da možete primati pozive za trajanje snimanja. Aplikacija se u ovom trenu ne nalazi na Trgovini Play, ali se zato može preuzeti direktno sa stranica developera. Aplikacija ima također funkciju snimanja videa u visokoj rezoluciji dok je zaslon mobitela ugašen. Razlog za ovim osobno ne vidimo, ali ako vi imate tu potrebu nećemo vas osuđivati.

3. Zaključavanje pristupa drugim aplikacijama

Oops AppLockAplikacijom Oops! AppLock možete zaključati pristup bilo kojoj aplikaciji na Android uređaju. Jedini način pristupa takvoj zaključanoj aplikaciji je pritiskanjem tipki za volumen u ispravnom redoslijedu koji ste ranije postavili. Nakon što s liste instaliranih aplikacija odaberete one koje želite zaključati, možete odabrati i što se dogodi kada je otvorite. Naš prijedlog je u postavkama staviti “black”, tako da se prilikom otvaranja prikaže samo crni zaslon. Zgodna stvar ukoliko nešto specifično na vašem uređaju želite sakriti od javnosti – ili ljubomornog partnera.

4. Brzo pokretanje svjetiljke

Xposed Torch Physical ButtonsOva opcija zahtjeva root te instaliran Xposed Framework. Nakon što ispunjavate ove uvjete, možete instalirati Xposed Torch i uključiti je kao modul unutar frameworka, što će vam dati mogućnost da svjetiljku pokrenete pritiskom na tipku za pojačavanje volumena, a ugasite je pritiskom na tipku za smanjivanje čak i kad je zaslon ugašen. Pretpostavljamo da nećete rootati mobitel samo kako biste došli do ove funkcije, ali nekome tko već ima rootan uređaj ovo će možda biti praktičan način paljenja svjetiljke, pogotovo u onim nezgodnim situacijama gdje vam već u sekundi treba svjetlo. Ako i dalje želite paliti svjetiljku s tipkama za volumen a ne želite rootati, alternativa je Torchie aplikacija koja pali svjetlo držanjem obje tipke odjednom.

5. Zamjena za power button

Power Button to Volume ButtonNe radi vam power button? Nema veze. Aplikacija Power Button to Volume Button omogućuje da mobitel zaključavate s tipkama za volumen, što je zgodno ukoliko vam je power button potrgan ili ne radi baš najbolje. Cijela stvar je vrlo jednostavna i postavke su minimalne, stoga se nećete morati previše zamarati. Jedini nedostatak je trošenje baterije prilikom korištenja ovakvog “setupa” jer, kako developeri objašnjavaju, mobitel ne može ući u pravi stand by mode jer ga u suprotnom tipke za volumen ne bi mogle “probuditi”.


Imate favorita? Slobodno nam javite!

Nadamo da smo vam s ovim popisom otkrili par novih aplikacija vrijednih preuzimanja, no ako smo neku izostavili, svakako nam javite i drage volje ćemo je uključiti u tekst. Ukoliko vam se ovaj članak svidio, svakako bacite pogled i na naš ovogodišnji popis o tome kojih pet stvari možete napraviti s jeftinim Android tabletom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)