Pet najboljih pametnih satova iz 2014.

Vrijeme pametnih satova tek dolazi, a svi veći “igrači” na tržištu već su se okušali u ovoj igri, neki uspješnije od ostalih. Iako je trenutna generacija daleko od savršenstva, prvenstveno zbog loše autonomije, sljedeća generacija zasigurno će donijeti poboljšanja, a do tad, pogledajmo koji su to uređaji zasluženo ušli na listu pet najboljih pametnih satova iz 2014.

pametni satovi2

Asus ZenWatch – €199,99, nije dostupan u Hrvatskoj

Prvi pametni sat pokretan Android Wearom, Asus ZenWatch, odlikuje se prekrasnim dizajnom i pristupačnom cijenom. Ovo su mu i osnovne prednosti u odnosu na konkurenciju, stoga se nameće kao izvrstan izbor za one koji se žele bolje upoznati s pametnim satovima dok čekaju novu generaciju. Četvrtasti 1.63 inčni AMOLED zaslon leži u zakrivljenom okviru obrubljenom nehrđajućim čelikom, dok je remenje izrađeno od kože boje karamele. Unutra se nalazi 1.2GHz Snapdragon 400 i 512MB RAM-a uz 4 GB prostora za pohranu, što su gotovo standardne specifikacije za trenutnu generaciju pametnih satova. Jedino što može zasmetati je pomalo deblji rub koji odvaja ekran i kućište, stoga bismo na nasljedniku voljeli vidjeti zaslon koji se proteže po cijeloj prednjoj površini.

zen watch

Samsung Gear S – 2999,00 kuna, dostupan u Hrvatskoj

Osnovna prednost Samsungovog sata u odnosu na ostale je veća razina funkcionalnosti zahvaljujući utoru za SIM karticu. Samim time, Gear S je manje “ovisan” o mobitelu, a pruža i mogućnost telefoniranja. Zakrivljeni Super AMOLED zaslon pruža rezoluciju od 360×480 piksela, što gustoću po inču podiže na 300 ppi. Ovo je daleko oštrije od većine konkurentskih satova, i jedna od glavnih prednosti Geara S. Što se softvera tiče, sat pokreće prilagođena verzija Samsungovog OS-a Tizen, pa ćete tako za preuzimanje dodatnih aplikacija koristiti njihov app store u kojem je broj aplikacija još uvijek ograničen. Sve u svemu, Gear S vrlo je lijep i dobro leži na ruci s obzirom na “zakrivljeni dizajn”, a zahvaljujući podršci za SIM i kvalitetnom zaslonu našao se u samom vrhu pametnih satova u 2014. godini. Gear S možete kupiti u web trgovini Sancta Domenica.

gear s

Motorola Moto 360 – 249€, nije dostupan u Hrvatskoj

Motorolin Moto 360 ne treba previše predstavljati, jer radi se o trenutno najpoželjnijem pametnom satu koji bi svatko od nas rado imao na ruci. Zbog okruglog, minimalističkog dizajna i kvalitetne izrade, ovaj sat osvojio je zaljubljenike u tehnologiju i nametnuo se kao jedan od prvih odabira za 2014. Gotovo okrugli zaslon broji 1,5 inča s rezolucijom od 320 x 290 piksela, a okružuje ga tek tanki rub, dok se na dnu nalazi famozna crna “traka” koja je primila najveći broj kritika. Sat posjeduje IP67 certifikat, što znači da je otporan na prskanje, a unutar kućišta od nehrđajućeg čelika nalazi se TI OMAP 3 procesor uz 512 MB RAM-a i 4 GB prostora za pohranu. Baterija od 320mAh trebala bi osigurati cjelodnevnu autonomiju, ali očekujte spajanje na punjač svakoga dana. Dostupno je šest različitih modela, stoga će svatko pronaći nešto po svojem ukusu. Iako Motorola Moto 360  još uvijek nije dostupna u RH, možete je nabaviti preko Amazona po cijeni od oko 1700 kn.

moto 360

LG G Watch R – 2279,00 kuna, dostupan u Hrvatskoj

Za razliku od ostalih satova s ove liste, G Watch R biste iz daljine vrlo lako mogli zamijeniti za “pravi” sat. Kao i Motorola, LG se također odlučio za okrugli dizajn, iako je zaslon nešto manji nego na Moto 360 te broji 1,3 inča, uz nešto veću rezoluciju od 320 x 320 piksela, a treba napomenuti i kako je u potpunosti okrugao za razliku od onoga na Moto 360. Okrugli satovi estetski su privlačniji od četvrtastih, međutim, problem je u optimizaciji i određene aplikacije ne izgledaju dobro na njima, stoga pripazite na to prilikom odabira. S obzirom da sat pokreće Android Wear, vizualno iskustvo je gotovo identično kao i na svim ostalim satovima koje pokreće ovaj OS, iako su performanse nešto bolje u odnosu na konkurenciju zahvaljujući 1.2GHz Snapdragonu 400 uz dodatak 512MB RAM-a. G Watch R možete kupiti u Svijetu Medija.

g watch r

Pebble Steel – 229€ , nije dostupan u Hrvatskoj

Pebble Steel ne pokreće Android Wear, ali svejedno se može spojiti na Android uređaje kao i na iPhone, stoga se radi o “univerzalnom” pametnom satu. Izrađen je od nehrđajućeg čelika i dolazi u dvije izvedbe: brushed stainless matte black. E-paper tehnologija prikaza osigurava puno veću autonomiju od konkurentskih satova s ove liste, što znači da ćete ga puniti otprilike dva puta tjedno. Uz manju potrošnju energije, prednost ovakvih ekrana je i dobra vidljivost na suncu, što je vrlo bitno kod uređaja ove vrste. S druge strane, radi se o pametnom satu nešto manjih mogućnosti s obzirom na ograničenja vezana uz sam softver, ali naglasak se ovdje stavlja na funkcionalnost koje prosječnom korisniku neće nedostajati. Dostupan je po cijeni od 229 Eura na njihovoj EU stranici: Pebble

pebble steel

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *