Pet najboljih internet preglednika za Android

Najbolji internet preglednici

Istraživanja pokazuju kako sve više korisnika internetom surfa putem mobilnih uređaja, bilo mobitela ili tableta. Međutim, kvalitetu pretraživanje interneta na Androidu, uz lošu internet vezu, najčešće narušavaju i spori preglednici. Pogledajte listu 5 najboljih koji će vam znatno olakšati surfanje i skratiti vrijeme učitavanja.

Chrome

Svi Android uređaji dolaze s već unaprijed predinstaliranim Google Chromeom, a pošto je Google vlasnik i preglednika i operativnog sustava logično se nameće zaključak da je Chrome najbolji, no je li zbilja tako? Svaki korisnik ima svoje preferencije, a ovdje ćemo navesti prednosti i mane svakog od preglednika kako bi zadovoljili svačiji ukus. Za početak, jedna od najboljih mogućnosti koje Chrome nudi je sinkroniziranje na svim uređajima, od pametnog telefona do laptopa ili osobnog računala. Smatramo da je ova opcija iznimno korisna i štedi vrijeme, pogotovo ako kupujete novi uređaj i želite brz pristup svim svojim spremljenim lozinkama i stranicama ili povijesti pretraživanja. Iako i ostali ovdje spomenuti pretraživači nude ovu opciju, Chrome je to izveo na najbolji mogući način. Nadalje, ako želite, preko ovog preglednika možete pretraživati internet u anonimnom načinu bez spremanja povijesti pregledavanja. Sam Chrome poprilično brzo radi na većini uređaja, iako će neke korisnike odbijati činjenica da ne podržava Flash, kao niti verzije Androida starije od 4.0.

chrome

[pb-app-box pname=’com.android.chrome’ name=’Preglednik Chrome – Google’ theme=’light’ lang=’en’]

Firefox

Firefox je jedan od najkorištenijih preglednika, a također nudi sve one osnovne mogućnosti sinkronizacije uređaja i pretraživanje interneta u anonimnom načinu. Ipak, nudi i par opcija koje Chrome ne posjeduje. Bitnija stavka koju će mnogi korisnici cijeniti je podržavanje Flasha, zatim je tu blokiranje svih reklama, a postoji i skrivena opcija za koju mnogi ne znaju –  Reader Mode, koji se aktivira pomoću malene ikone u obliku knjige, a omogućava pregledavanje i čitanje teksta bez svih dodatnih sličica i grafika kojom stranica može biti natrpana. Za kraj, tu je opcija Guess Session mode koja je korisna kada na vašem uređaju netko drugi koristi Firefox ili posjedujete tablet koji koristi cijela obitelj. U tom slučaju, drugi korisnik može pretraživati internet bez pristupa vašim lozinkama, povijesti pretraživanja, ili oznakama. Kada je Guess Session gotov, svi novi podaci koji su u međuvremenu nastali se brišu.

firefox android

[pb-app-box pname=’org.mozilla.firefox’ name=’Firefox Browser for Android’ theme=’light’ lang=’en’]

Opera

Opera je također jedan od najomiljnijih Android preglednika, a neke od opcija koje posjeduje nema ni Chrome ni Firefox. Na primjer, Off-Rode način prikazivanja je izvrstan ako posjedujete uređaj sa slabijim procesorom ili imate sporiju internet vezu, pošto ova opcija pojednostavljuje izgled stranice, a samim time i štedi potrošnju prometa. Pomoću opcije Speed Dial možete u jednom potezu prsta organizirati oznake u mape i tako si uvelike olakšati snalaženje. I na kraju, mogućnost Discover donosi popis najnovijih vijesti iz odabrane države ili regije, a također je moguće odabrati temu o kojoj želite čitati. Sinkronizacija s drugim uređajima provodi se pomoću Opera Links, a jedina zamjerka je što morate imati uređaj s Androidom 4.0 ili novijim kako biste je mogli instalirati.

opera

[pb-app-box pname=’com.opera.browser’ name=’Preglednik Opera za Android’ theme=’light’ lang=’en’]

Opera Mini

Opera Mini, druga verzija Opere, nudi jednostavniji prikaz svih stranica i troši do 90% manje prometa, a funkcionirat će na gotovo svakom mobilnom telefonu koji podržava povezivanje s internetom. Naravno, nedostaju joj sve bogate opcije koje ima “normalna” verzija, no njih su zamijenile one druge poput odabira želite li da prikazuje slike, i ako da, u kojoj kvaliteti. Također, tu su i sve one standardne opcije dodavanja oznaka, pregleda preuzetog sadržaja, dodavanja omiljenih stranica u obliku kolaža na početni zaslon i spremanje stranica za pregledanje kada vam internet nije dostupan, tako da ipak nećete ostati toliko kratkih rukava.

opera mini

[pb-app-box pname=’com.opera.mini.android’ name=’Web-preglednik Opera Mini’ theme=’light’ lang=’en’]

Dolphin

Kao i Opera, Dolphin je jedan od prvih pretraživača koji su se pojavili za Android OS. Od prošlog ljeta njegovo sučelje je potpuno redizajnirano i slobodno možemo reći kako izgleda bolje nego ikada. Dojmu doprinosi mogućnost umetanja fotografije kao pozadine u samu aplikaciju. Zanimljiva značajka koju nudi je pretraživanje pomoću znakova – u prozoru za koji je to predviđen nacrtate slovo ili znak, na primjer slovo “f”, i Dolphin će vam ponuditi izbor stranica među kojima će biti i Facebook. Tu je također i glasovno pretraživanje slično Chromeovom, kao i opcija Dolphin Reader kojom lakše možete čitati tekst na stranicama. Night Mode omogućava smanjenje svjetline zaslona dok se aplikacija koristi u zamračenom prostoru što značajno štedi bateriju. Nažalost, sinkronizacija podataka ne postoji u onom smislu kojem smo već spominjali, no postoje ekstenzije koje možete instalirati na neki od pretraživača koji koristite na računalu- Chrome, Firefox ili Safari. Pomoću ovog dodatka, između uređaja i računala, razmjenjujete ne samo povijest pretraživanja i lozinke, već i brojeve mobitela, fotografije i razne upute. Ipak, ako često koristite ovu opciju predlažemo da izaberete neki od drugih browsera, pošto su oni posao u ovom segmentu obavili puno bolje.

dolphin

[pb-app-box pname=’mobi.mgeek.TunnyBrowser’ name=’Dolphin Browser for Android’ theme=’light’ lang=’en’]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)