Pametni satovi i nosiva tehnologija

Pametni satovi već su neko vrijeme na tržištu, a uskoro dolazi i komercijalna verzija Googleovih naočala. Što možemo očekivati od ovih uređaja i mogu li nam olakšati svakodnevni život?

google naocale

Pametni satovi, pametne naočale, pametne narukvice – nosiva tehnologija svakim danom uzima sve više maha. Tržište postaje sve zasićenije “pametnim” uređajima, ali nerijetko većina tih uređaj nema nikakvu pravu svrhu u našim životima osim što su cool ili imaju par zanimljivih značajki. Nažalost, na sličan način mogli bi opisati i pametne satove koji su donekle korisni ali ne do te mjere da bi ih zbilja morali kupiti. Statistike su također poražavajuće. Tako bi se primjerice tek 5% ispitanih odlučilo na kupnju pametnog sata, a 40% onih koji su ih kupili nisu bili zadovoljni ili su im uređaji brzo dosadili.

Autonomija i težina

S obzirom da pametni satovi imaju zaslone, i to obično one LCD vrste koji su nešto teži i deblji, logično da je baterija nezaobilazna i upravo tu se javlja problem. Sama kombinacija LCD zaslona i baterije automatski znači deblji i teži uređaj, a upravo tim epitetima se može opisati većina pametnih satova na tržištu. Dodatno tome, veličina baterije ograničena je malim dimenzijama sata, stoga na ruci imate još jedan uređaj koji morate puniti svaki dan.

Bluetooth ekstenzija pametnog telefona

Mnogi stručnjaci za tehnologiju obrušili su se na pametne satove, a posebice onaj Samsungov, govoreći kako se radi o besmislenom i ograničenom uređaju koji je tek “obični bluetooth dodatak pametnom telefonu”, a ne zaseban uređaj s korisnim mogućnostima. Međutim, u ovom slučaju moramo stati u obranu pametnih satova jer oni nisu niti zamišljeni kao zasebni uređaji. Sve se svodi na jedno: želite li dobivati obavijesti na sat ili ćete svaki put vaditi mobitel iz džepa kako bi provjerili imate li novi mail? Mislimo da sat u ovom slučaju pobjeđuje, jer ako ništa drugo, puno je praktičniji. Na jednom mjestu možete provjeriti vrijeme, mail i društvene mreže, i sve to vrlo suptilno ukoliko se nalazite u situaciji gdje konstantno vađenje mobitela ne bi bilo pristojno (sastanak, večera, kino).

Ekspanzija tržišta

galaxy gear

Unatoč lošim kritikama i neprihvaćanju od strane krajnjih potrošača, tržište pametnih satova i dalje se širi. Čini se da svaki veći proizvođač želi predstaviti vlastitu verziju sata a zajedno s njom i neku vlastitu viziju kako bi taj sat trebao izgledati i funkcionirati. U cijeloj priči imamo i neizostavni Samsung sa svojim Galaxy Gearom, zatim Sony Smartwatch 2, ali i neke ostale koji nisu namijenjeni isključivo Android uređajima, kao Pebble E-Ink pametni sat. Posljednje vrijeme internetom kruže glasine kako HTC također priprema svoju verziju sata za drugu polovicu 2014., ali, citiramo suosnivača HTC-a Petera Choua; “taj sat mora podmiriti potrebu, inače je to tek koncept koji nije namijenjen za svakodnevno korištenje, i upravo u tome leži naša šansa“.

Pametne naočale

Komad hardvera nad kojim svaki zaljubljenik u tehnologiju “slini” definitivno je Google Glass. Na kraju krajeva, kome se ne sviđa ideja nošenja naočala s malenim zaslonom ispred oka i slušalicama koje prenose zvuk kroz kosti lubanje? Zvuči kao nešto ukradeno iz SF filmova, ali na našu sreću, ovu godinu će definitivno obilježiti nosiva tehnologija na čelu s naočalama. Uz Google, i Samsung razvija vlastitu verziju, a sigurni smo da će se i ostali proizvođači pridružiti cijeloj priči jednom kada stignu prvi prodajni rezultati komercijalne verzije Google Glassa. Za razliku od satova, pametne naočale mogu biti puno korisnije i imati konkretniju primjenu u stvarnom svijetu, kako za prosječnog korisnika tako i za razne službe za zaštitu i spašavanje. Ova tehnologija još je daleko od savršenstva, a značajnije pomake možemo očekivati već ove godine u trenutku kad se proširi zajednica razvojnih programera.

Nosiva tehnologija kao budućnost

O korisnosti ovih uređaja ne vrijedi debatirati, s obzirom da je to vrlo subjektivna stvar. Treba li vam pametni sat najbolje znate vi sami. Međutim, oko jednog se svi možemo složiti: tehnologija se seli u naočale, narukvice, satove i leće, sviđalo se to nama ili ne. Ali zašto se opirati ovakvom prirodnom evolucijskom tijeku? Možda sada ne vidimo smisao imati pametni sat oko ruke, ali za 5 godina to bi mogla biti sasvim uobičajena stvar. Uostalom, nismo li se prije par godina pitali što će nam mobiteli s full HD rezolucijom, a danas je to gotovo standard? Kao što smo već puno puta rekli – tržište je uspavano. Treba nam sljedeća “velika” stvar koja će pokrenuti novu eru tehnologije, kao što je iPhone pokrenuo smartphone industriju. Može li ta sljedeća velika stvar biti nosiva tehnologija? Mi mislimo da može.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)