Ouya- Android konzola u malom izdanju

“Open source konzola pogonjena Androidom”. Ovim riječima opisan je, donedavno, tek entuzijastični projekt na Kickstarteru koji je u prva 24 sata prikupio milijun dolara. Impresivno? Itekako. Pogledajte o čemu se radi.

Droid, Android, Droid.hr

 

Kickstarter se pokazao plodnim tlom za originalne ideje te kao izvrsna odskočna daska za one s manjkom novca, ali viškom kreativnosti. Na taj način su svjetlo dana ugledali projekti koji inače vjerojatno ne bi zaživjeli da nije bilo dobrodušnih donacija diljem svijeta, a jedan od takvih projekata je i Ouya (izgovara se “uja”), konzola koja je u relativno kratkom vremenu prešla put od skice na papiru do ozbiljne konkurencije ostalim mikrokonzolama,  te na kraju prikupila zapanjujućih osam milijuna dolara (što je ujedno i rekord na Kickstarteru). Pojam “mikrokonzole” nije nov na tržištu, te je u 2013. zaživio kao svojevrsni trend gaming industrije. Uz Ouyu predstavljeno je i nekoliko drugih zanimljivih uređaja od kojih valja istaknuti Steamov Piston i Nvidijin Shield. No glavni aduti Ouye su niska cijena (99 dolara) i otvorenost sustava kojeg je, teoretski, moguće modificirati do mile volje. Uz to sve, konzola djeluje nevjerojatno simpatično i kompaktno, te s obzirom na cijenu i zapanjujuće kvalitetno.

Ouya – specifikacije i dizajn

S obzirom na veličinu, konzola nudi zanimljive specifikacije koje bi trebale omogućiti glatko izvođenje i najzahtjevnijih igara za Android, ali i omogućiti razvojnim timovima snažniju platformu za razvoj zahtjevnijeg softvera.

  • SoC: Tegra 3 quad-core
  • CPU: 1.7 GHz Quad-Core ARM Cortex-A9
  • GPU: Nvidia ULP GeForce
  • Memorija: 1GB RAM-a i 8GB flash memorije za pohranu
  • Ostalo: HDMI out s podrškom za 1080p rezoluciju, Wi-Fi, Bluetooth, USB 2.0 port, bežični kontroler
  • OS: Android 4.0.x

 

Ouya

Kao što je već spomenuto, konzola bi trebala biti open-source što u prijevodu znači da će bilo kakve modifikacije  (primjerice rootanje) biti moguće bez riskiranja kršenja garancije. Isto tako, ekipa koja je konzolu razvila napomenula je developerima da razvijaju isljučivo besplatne igre, a igre koje će se plaćati moraju imati besplatnu trial verziju. Razvojni tim valja pohvaliti i zbog suradnje s zajednicom i ljudima koji su uplatili za projekt na Kickstarteru. Tijekom cijelog razvojnog ciklusa postojala je dvosmjerna komunikacija i ljudi su mogli odlučivati o sitnicama kao primjerice nazivu funkcijskih tipki na kontroleru koji su, prema zahtjevu zajednice, simbolično nazvane O U Y i A. Sam kontroler je izrađen od aluminija i u sebi naravno ima izmjenjivu bateriju kojoj se lako  pristupa, te malenu površinu osjetljivu na dodir. Finalni dizajn je djelo poznatog industrijskog dizajnera Yvesa Behara, a sama konzola prošla je nekoliko faza redizajniranja.

ouya_kontroler ouya_konzola

Filozofija koja stoji iza Ouye

Konzola je na prvom mjestu namijenjena indie developerima i ljudima koji uživaju u indie i besplatnim igrama. Možda su se neki od vas već pitali: “Što će mi Android konzola kad te sve igre mogu igrati na mobitelu ili tabletu”. To je donekle točno, ali cilj ove konzole uopće nije staviti vas pred TV kako bi zaigrali neku Android igru koju ste do jučer igrali na mobitelu. Radi se o konzoli koja Android koristi tek kao operacijski sustav, a mogućnost igranja Android igara je tek jedna od stvari koje možete raditi na njoj. Ako u obzir uzmemo i otvorenost konzole, brzo ćete shvatiti da ograničenja praktički nema. Ovaj mali uređaj koji košta šestotinjak kuna u teoriji možete koristiti kao browser, media player, media-streaming, audio-streaming, za Skype pozive, pristupanje Google Driveu, mailovima i bilo što drugo što možete raditi i na Android tabletu ili mobitelu. Najviše bi mu se zapravo mogli obradovati napredniji korisnici Androida, “hakeri”, modderi koji će znati iskoristiti konzolin puni potencijal. 

ouya_inside ouya2

Ouya – unikatna mikrokonzola

Ukoliko se sve odigra kako treba, Ouya bi si mogla osigurati zavidnu tržišnu poziciju i široku publiku. Uz cijenu kao glavnu prednost tu je i otvorenost sustava te pametno udruživanje s nekoliko respektabilnih gaming kompanija koje neke od svojih kultnih naslova planiraju učiniti dostupnima na Ouyi. Jedna od tih firmi je i Square Enix a njihov plan je učiniti Final Fantasy III igrivim na Ouyi u trenutku lansiranja konzole. Uz njih je i Namco Bandai s Pac-Manom, Tekkenom i Ridge Racerom. Zvuči kao san za gamere koji se žele vratiti u djetinjstvo, ali kao što smo već rekli, ova konzola se ne bi trebala ograničavati samo na to.

Oni koji su projekt potpomogli od početka konzolu su svojevrsno i prednaručili, tako da je za njih već dostupna. Za sve ostale  konzola dolazi početkom lipnja, a bude dostupna na Amazonu, Best Buyu, Game Stopu i Targetu. A ako baš želite, možete je prednaručiti već sad.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)