Osnove sigurnosti Androida

android virusi

Android je, nažalost, najveća meta virusa od svih mobilnih operacijskih sustava. S obzirom da su novi korisnici često neupućeni i najviše izloženi rizicima, odlučili smo osvrnuti se na sigurnost i pokazati kako zaštititi svoj Android mobitel.

android malware

O (ne)sigurnosti Androida već smo pisali, a nedavno je iz Cisca stiglo i novo izvješće koje otkriva da je 99% mobilnog malvera usmjereno upravo na Android OS. To naravno ne znači da su svi Android mobiteli zaraženi i opasni, nego jednostavno imate veće šanse “pokupiti” zloćudni kôd dok surfate internetom na Android mobitelu nego na nekom drugom. Prema tome, ukoliko pripazite i pročitate naše smjernice, ne morate brinuti o nikakvim virusima.

Izbjegavajte nepoznate izvore

Preuzimanjem aplikacija samo iz poznatih i pouzdanih izvora možete uvelike smanjiti rizik od instalacije malicioznog kôda. Najpouzdaniji takav izvor je, dakako, Google Play, koji je relativno “čist” zahvaljujući sve strožim Googleovim kontrolama i pravilima, ali tu je i Amazonov App Store koji je jednako sigurna alternativa. Nikako nemojte preuzimati i instalirati sumnjive APK datoteke koje ste preuzeli s foruma, torrenta, sharing sajtova i sličnih mjesta, a pogotovo ne piratizirane APK instalacijske datoteke od aplikacija i igrica koje se inače plaćaju. Često ćete prilikom posjećivanja neke web stranice biti upozoreni da za nju postoji aplikacija, ili će se od vas tražiti instaliranje dodatnog softvera, što također nije preporučljivo (doduše, forumi ponekad nude aplikaciju Tapatalk koju, ako želite, možete instalirati bez straha).

malware

Instalirajte provjerene i popularne aplikacije

Aplikacije koje u nazivu imaju čudne znakove, mali broj preuzimanja, te nikakve recenzije, zaobiđite u širokom luku. Ukoliko niste sigurni, jednostavno pretražite internet i pogledajte iskustva korisnika s dotičnim softverom. Također, hakeri često znaju “klonirati” popularnu aplikaciju i na taj način zamaskirati zloćudni softver unutar, naizgled, bezazlene i kvalitetne aplikacije. Dobro provjerite ocjene, razvojni studio te broj preuzimanja kako bi se uvjerili da se radi o ispravnoj verziji. Isto tako može se dogoditi da hakeri izbace potpuno normalnu aplikaciju, ali kasnije kroz ažuriranja u nju naknadno ubace maliciozni kôd, stoga svratite na Google Play prije ažuriranja i provjerite što ostali korisnici kažu o novoj verziji.

Pročitajte dopuštenja

Prilikom instalacije pred vama će se pojaviti popis dopuštenja, odnosno dozvola koje morate prihvatiti. Primjerice, aplikacija za slikanje će vas tražiti pristup kameri, albumu, i slično. Ali ako ista ta aplikacija traži dopuštenje za mijenjanje postavki operacijskog sustava, to vam treba biti jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Posebice se pripazite aplikacija koje zahtijevaju pristup pozivima, kontaktima ili porukama. Međutim, postoje aplikacije poput Clean Mastera koje zahtijevaju potpunu kontrolu nad mobitelom, ali s obzirom se radi o popularnoj i poznatoj aplikaciji koja ima specifičnu namjenu čišćenja mobitela, možete je instalirati bez straha.

Screenshot_2014-01-24-19-05-20 (360x640)
Clean Master zahtijeva cijeli niz dozvola

 

Antivirus – da ili ne?

Na Google Playu nalazi se pozamašan broj antivirusnih programa za Android telefone, ali ima li od njih koristi? Dok nema ništa loše u tome da ih instalirate i imate kao dio “paketa” zaštite, mislimo da nisu nužni ukoliko ste oprezan i iskusan korisnik. Uz to što dodatno opterećuju operacijski sustav i troše dragocjenu RAM memoriju, rijetko kada pronađu zloćudnu datoteku ili spriječe napad, stoga i nisu pretjerano potrebni. Hoćete li instalirati neki od njih ili ne, odlučite sami.

Budite razumni

Iako se većina korisnika nikad ne bude susrela s Android malverom, to ne znači da ne bi trebali biti oprezni. I ovdje vrijede ista sigurnosna pravila kao i kod svih ostalih operacijskih sustava: ne instalirajte sumnjive aplikacije iz nepouzdanih izvora, ne otvarajte one web stranice, čitajte recenzije i preporuke i redovito ažurirajte sustav. Pametnim navikama možete uvelike smanjiti doticaj sa zloćudnim softverom, a kako kaže ona narodna: bolje spriječiti nego liječiti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)