Novi mobitel koji bi mogao uzdrmati svijet Androida

essential pametni telefon

Andy Rubin, upućenima poznat i kao otac Androida, svojevremeno je radio za Google i pomogao toj kompaniji lansirati OS davne 2005.  Kada se ranije ove godine pojavila vijest kako Rubinova nova kompanija radi na vlastitom pametnom telefonu, zadobio je pažnju velikog dijela tech svijeta. Za razliku od velikih proizvođača, manje poznate kompanije često su imune na curenje podataka u javnost, pa tako niti o ovome telefonu nije poznato previše toga, izuzev par službenih fotografija koje ne otkrivaju previše.

Ono što je definitivno sigurno – novi mobitel tvrtke Essential bude pokretao Android, ali u kojoj verziji i obliku još se ne zna. Iz fotografija objavljenih na službenom Twitter računu tvrtke, mogli smo zaključiti samo dvije stvari. Riječ je o uređaju koji ima ekran gotovo od ruba do ruba te nekakav oblik modularnosti. Naime, na jednoj od fotografija koja otkriva tek siluetu, vidljiv je poveći dodatak na vrhu za koji se pretpostavlja da omogućuje snimanje u 360 stupnjeva. S desne strane uređaja vidljive su tipke za volumen i otključavanje, a isto tako se može nazrijeti i blago zakrivljeni, 2.5D stakleni pokrov ekrana.

Na mobitelu radi vrhunski team, ali mi ostajemo suzdržani

Počevši od samoga Rubina zahvaljujući kojemu danas imamo Android, u Essentialu radi cijeli niz stručnjaka i istaknutih veterana tech industrije. Primjerice, direktor prodaje je Jason Mackenzie koji je svojevremeno radio u HTC-u kao globalni podpredsjednik. Brian Wallace, prijašnji zaposlenik Samsunga, Googlea i Magic Leapa, smjestio se na poziciji direktora marketinga, dok je Jason Keats, glavni inženjer razvoja iPada i senior product designer u Appleu, trenutno na poziciji direktora razvoja. Ovakav dream team zasigurno je i više nego sposoban napraviti dobar odgovor trenutno aktualnim flagship uređajima na tržištu, kao što su Galaxy S8 ili iPhone 7.

Međutim, koliko puta smo do sad čuli da stiže mobitel koji će konačno direktno konkurirati Samsungovoj i Appleovoj perjanici? Najsvježiji primjerak je Googleov Pixel. Iako je sam uređaj bio i više nego sposoban za tako nešto, u igri je puno više čimbenika od pukih specifikacija i kvalitete izrade. Ekipi iz Essentiala želimo puno sreće jer, ako ništa drugo, očekuje nas još jedan sjajan Android uređaj. Predstavljanje ovoga mobitela najavljeno je za sljedeći utorak, 30. svibnja 2017. na Code Conference u Kaliforniji.