Novi ambiciozan projekt iz Googlea omogućuje stream aplikacija

Navikli smo da nas Google iznenađuje ambicioznim i pomalo suludo dobrim projektima, a posljednji se tiče aplikacija i Android korisnika. Riječ je o projektu koji bi trebao unijeti pravu malu revoluciju u način na koji koristimo aplikacije i pretražujemo Google.

Mnogi portali svrstavaju ga u takozvanu moonshot kategoriju zbog toga što cilja “visoko”, ali ako u obzir uzmemo streamingsposobnosti Googleovih razvojnih timova i stručnjaka, znamo da za ovu kompaniju ništa nije nemoguće. O čemu se zapravo radi? Google je početkom tjedna predstavio novu eksperimentalnu značajku koja bi trebala omogućiti korištenje odabranih aplikacija kroz stream, odnosno, bez potrebe za njihovim preuzimanjem. Točnije, Google je odabrao devet aplikacija koje će se od sada prikazivati u rezultatima pretraživanja na njihovoj tražilici, a pokraj kojih će biti oznaka stream. Dodirom na nju, ulazite u aplikaciju kao da je imate instaliranu i pristupate svim njenim funkcijama. Tehnička strana projekta je u suštini zapravo jednostavna, jer se aplikacije pokreću u “oblaku”, na virtualnoj mašini. Iako stvar u teoriji zvuči jednostavno, naravno da su u praksi stvari puno kompliciranije i jedna od članova tima, Lan Liu, izjavila je na Google+ profilu:

Vrlo sam ponosna što je naš moonshot projekt prešao iz mašte u stvarnost 🙂

Iako se ne radi o “zvučnom” projektu kao što je primjerice Googleov samostalni automobil ili baloni koji “pružaju” internet udaljenim područjima, radi se o potencijalno velikoj promjeni čiji će utjecaj podjednako osjetiti razvojni timovi i korisnici.

Važnost mobilnog pretraživanja raste

Danas sve više korisnika, umjesto putem Googlea, informacije traži putem mobilnih aplikacija, dok na primjer recenzije i proizvode sve više traže na Amazonu – što znači i manju zarade za ovu kompaniju. Zbog toga je Google i predstavio ovu opciju – jer ako korisnici, na primjer, putem Googleove mobilne aplikacije traže smještaj, osim rezultata pretraživanja s weba bit će prikazani i rezultati s aplikacija poput Hotel Tonight. Samo jednim klikom korisnici će moći otvoriti ovu aplikaciju i rezervirati sobu, dok pri tome neće morati skidati aplikaciju na svoj telefon. Na taj način je proces rezervacije uvelike ubrzan, a korisnik neće morati preuzimati i instalirati aplikaciju da obavi samo jednu rezervaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)