Nova tehnologija prikaza koja troši gotovo 0% energije

nova toucscreen tehnologija

Znanstvenici iz UK razvili su novu vrstu materijala za ekrane na dodir koji zahtijevaju vrlo malo energije te kao takvi predstavljaju odličnu alternativu današnjim tehnologijama na tržištu. Tim trenutno pregovara s nekima od najvećih svjetskih proizvođača elektronike kako bi vidjeli može li ova nova tehnologija zamijeniti postojeću u sljedećih nekoliko godina.

new-touchscreen_1024

Zaslon je razvila spin-off kompanija Oxfordskog sveučilišta, Bodie Technologies, a izrađen je od posebnog materijala s promjenom faza (PCM) naziva GST (germanium-antimony-tellurium). Naravno, još nisu poznati svi detalji jer kompanija štiti dobar dio informacija, ali ono što je poznato iz objavljenih izvješća je korištenje mikroskopskih naslaga GST-a na slojeve elektroda.

Visoka gustoća, odlična vidljivost na suncu i vrlo mala potrošnja

Svaki stack napravljen je od jednog 7-nanometarskog sloja GST-a umetnutog između dvije prozirne elektrode te zahtjeva vrlo malo električne energije da prikaže sliku. Ovakvi “nano-pixeli” veličine tek 300×300 nanometara mogu se elektronski uključiti i isključiti, stvarajući tako obojene točkice, što znači da bi se njima mogao izgraditi zaslon ultra velike gustoće koji troši beznačajno malo električne energije. Istraživači ističu da ovaj materijal može reproducirati živopisne boje prvi visokim rezolucijama, čak i pri direktnom sunčevom svjetlu zahvaljujući načinu obrade “nadolazeće” svjetlosti. Upravo zato ovakav zaslon bio bi posebno pogodan za nosivu tehnologiju, naočale, ili prikazivanje informacija na staklima vozila i kuća. Naravno, kompletan naglasak je na minimalnu potrošnju energije, a pošto su upravo zasloni jedni od glavnih potrošača energije u današnjim pametnim telefonima i tabletima, uvođenjem ovakvih štedljivih materijala mogli bismo doživjeti pravu prekretnicu kada je u pitanju autonomija. Tim je uvjeren da će prototip biti spreman za korištenje u idućih 12 mjeseci.

Izvor: ScienceAlert.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)