Nova Opera Mini dolazi s velikim redizajnom

Opera-mini-android

1

Opera je svoj život započela 1994 godine, kao prvi projekt tvrtke Opera Software. Prepoznao se velik potencijal u utrci za najbolji pretraživač interneta, koja je i dan danas česta tema ljubitelja tehnologije. Kao svi pretraživači do sada i Opera je svoje mjesto pod suncem našla kao alternativa Internet Exploreru na PC-u da bi s populariziranjem mobilnih platformi poput Androida dobila i svoju mobilnu verziju. Postoje dvije verzije Opere za Android – Opera Mobile i Opera Mini, od kojih ćemo danas pobliže upoznati Operu Mini i njenu posljednju verziju koja donosi nekoliko zanimljivih funkcionalnih promjena i poboljšanja, kao i velik vizualni preokret.


Čemu dvije verzije Opere na Androidu?

Prije svega treba spomenuti da je Opera Mini namijenjena ljudima kojima je stalo do uštede na troškovima podatkovnog prometa. Tehnologija implementirana u ovaj kompaktni pretraživač vam omogućava velike uštede, u rangu od 70-80% od nekomprimiranog prometa. To se postiže putem Operinih servera gdje se web destinacija koju želite posjetiti maksimalno komprimira, a da vizualno ostane reprezentativna. Uz to, komprimiranjem se postiže i viši stupanj optimizacije sadržaja što stavlja manji teret na procesorsku snagu vašeg mobitela te je zbog toga Opera Mini idealno rješenje za jeftinije Android mobitele.

unnamed (2) Screenshot_2015-04-19-16-39-28

Posljednja verzija Opere Mini dizajnom prati Operu Mobile

Što je dobra odluka obzirom da sad i Opera Mini izgleda kao ozbiljan mobilni pretraživač. Tu je i redizajnirani preglednik tabova koji je jednostavniji za korištenje, a i sve teče puno fluidnije nego na prethodnoj verziji Opere Mini što je svakako za pohvalu. Zanimljiva novost je opcija promjene rasporeda funkcionalnih elemenata u pretraživaču, pri čemu imate tri opcije za što bolje korištenje raspoloživog prostora na ekranu. Osim cjelokupnog redizajna, nova Opera Mini dolazi sa redizajniranim početnim ekranom, gdje između ostaloga možete učitati Android bookmarkse iz Chrome pretraživača na desktopu/mobitelu. Uz to, postoji i tzv. Opera Link koja je korisna ako na drugim računalima već koristite Operu. Aktivacijom Opere Link možete brzo i bezbolno sinkronizirati sve potrebne podatke na svim vašim uređajima na kojima koristite Operu. 

Kompresija web sadržaja odvija se zaista odlično

Opera Mini se definitivno izdvaja u moru mobilnih pretraživača te predstavlja odličnu alternativu, osobito ako tražite program pomoću kojeg ćete uštediti na troškovima. Kompresija web sadržaja kroz servere u vlasništvu Opere obavlja odličan posao, iako na nešto zahtjevnijim i modernijim stranicama postoje određeni problemi u smislu ne učitavanja sadržaja ili rušenja aplikacije. Doduše, bilo je potrebno pronaći i isforsirati pretraživač do krajnjih granica da bi takvi problemi isplivali na površinu. Za prosječnog korisnika Opera Mini je odličan mali program kojim ćete brže i jeftinije doći do informacija, a i vaš uređaj će vam biti zahvalan jer je optimizacija zbilja na razini.

[pb-app-box pname=’com.opera.mini.android’ name=’Web-preglednik Opera Mini’ theme=’discover’ lang=’en’]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)