Nova istraživanja pokazuju da je Android po prvi puta stabilniji od iOS-a

Appleovi mobilni uređaji redovito dominiraju ljestvicama kada je u pitanju pouzdanost – kako hardverska tako i softverska. Tome su do sada svjedočila i brojna istraživanja koja su iz godine u godinu pokazivala da upravo Appleovi uređaji pružaju najbolje korisničko iskustvo i stabilnost, ali ploča se izgleda okrenula u korist Androida.

Posljednje istraživanje na ovu temu provela je kompanija Blancco Technology Group pod nazivom “State of Mobile Device Performance and Health”, a rezultati su prilično zanimljivi. Naime, po prvi puta se ispostavilo da uređaji pokretani iOS-om imaju dva puta veće šanse da postanu nestabilni u usporedbi s nekim od brandova pokretanih Androidom.

iosvsandroidreliabilitymetric-png

U odnosu na prvi kvartal 2016. godine, iOS uređaji sada su duplo nestabilniji (58%), dok Android uređaji ostvaruju rezultat od 35% – manje nego što je to bilo u prvom kvartalu (44%). Prema ljudima koji su radili istraživanje, za ovo su odgovorne brojne aplikacije pune bugova, problemi s povezivanjem na Wi-Fi te ostali slični problemi vezani uz performanse. Prema gornjem grafu vidljivo je da iPhone 6 uvjerljivo vodi na ovoj nezahvalnoj ljestvici s čak 29%, a iza njega se nalazi iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6 Plus te iPhone 5s. Dio problema možda leži i u ažuriranju na 9.3.1 i 9.3.2 verziju iOS-a.

Brojni korisnici iPhonea i iPada požalili su se na lošije performanse i probleme s uređajima nakon instaliranja posljednje inačice OS-a.

Android je pouzdaniji kao OS, ali Samsungovi uređaji su najnepouzdaniji

Prema rezultatima istraživanja, korisnici Samsungovih mobitela i tableta najčešće će osjetiti probleme vezane uz softver upravo na svojoj koži, a iza njih su odmah i vlasnici Lenovo te LeTV uređaja. Motorola i Asus su nešto pouzdaniji sa 11 i 7 posto. Vrijedi istaknuti i da je Xiaomi, koji je u prvom kvartalu imao rezultat od 11%, sada više nije u reportu.

Što se tiče individualnih uređaja, LeTV Le1S se nalazi na prvom mjestu s 10%, dok su iza njega Le 1S Eco sa 7%, Lenovo Vibe K5 Plus, Vibe P1m i Vibe K3 Note. Za probleme s performansama Androida uglavnom su krivi bugovi vezani za kameru i punjenje, a odmah iza njih su problemi s ekranom, zvučnicima i mikrofonom.

Po pitanju aplikacija, rezultati istraživanja pokazuju da se na iOS-u u drugom kvartalu 2016. “rušilo” njih 50%, dok je Android gotovo duplo “bolji” s 23%. Korisnici su najviše problema imali s aplikacijama kao što je Snapchat, Instagram, Facebook, Facebook Messenger i Google. Kompletno izvješće i rezultate možete preuzeti s ovoga linka.