Nokia Normandy ipak stiže?

Nokia i Android – kombinacija kojoj se definitivno nismo nadali (ali smo je svi potajno priželjkivali). Ima li razloga za veselje i gdje je Microsoft u cijeloj toj priči, doznajte u nastavku.

nokia normandy

Za one koji još ne znaju,  postoji velika šansa da Nokia na MWC-u za mjesec dana predstavi svoj prvi Android uređaj, kodnog naziva Nokia Normandy, odnosno Nokia A110. Međutim, ova vijest dočekana je s pomiješanim reakcijama. Neki su hvalili ovaj potez dok su drugi slikovito govorili kako “finski dječak piški u gaće kako bi se ugrijao”, odnosno, hvataju se za Android kao za slamku spasa. Što se nas tiče, svaki dobar dodatak tržištu je dobrodošao, stoga ne vidimo ništa loše u tome da renomirani proizvođač kao što je Nokia konačno predstavi Android uređaj.  Sve ovo dobilo je i zavidnu medijsku pozornost, ali ne iz razloga što će Nokia predstaviti Android mobitel, nego zato što su pojmovi Android i Nokia do nedavno bili nespojivi, prvenstveno zbog Microsofta i ugovorne obveze kojom je MS preuzeo mobilno poslovanje Nokie. Pa  zašto onda Microsoft ovo dopušta? Imaju sasvim dobar razlog, ali o tome nešto kasnije.

Specifikacije

Iz Nokie dobro skrivaju konkretne specifikacije, pa i konačan izgled, ali prema onome što je procurilo definitivno se radi o slabijem i jeftinijem uređaju. Što se tiče specifikacija, glasine kažu sljedeće:

  • Qualcomm Snapdragon 200 SoC
  • 4” FWVGA zaslon, 854 x 480
  • 5 MP kamera
  • Android 4.4.1 KitKat
Izvor: @evleaks
Navodne slike sučelja (izvor: @evleaks)

Android kao zamjena za S40

Android se nameće kao dobra zamjena za vremešni S40 koji trenutno pokreće neke modele Asha serije. Kako je Android raširen te ima veliki broj korisnika i razvojnih timova, sasvim je logično da predstavlja primamljivu opciju za sve proizvođače mobilnih telefona. Međutim, oni koji se vesele vidjeti Android Nokiu vjerojatno će biti razočarani jer sučelje bude modificirano do neprepoznatljivosti (slično kao i kod Amazonovog Kindle Firea), a samim time i iskustvo koje će takav uređaj ponuditi bude drugačije od standardnog Android iskustva. Nokia je još 2011. tražila zamjenu za S40, a jedan od kandidata bio je Meltemi, OS baziran na Linuxu koji je bio optimiziran za rad na slabijem hardveru. Međutim, tadašnji CEO Nokie, izvjesni gospodin Elop, odlučio je ugasiti cijeli projekt jer je bio “prijetnja Windows Phoeneu”. Tri godine su prošle, a S40 još je na životu iako ga je vrijeme već odavno pregazilo.  Za početak, S40 nije OS za pametne telefone, te kao takav ne može niti konkurirati jeftinim kineskim Android mobitelima koji iz dana u dan postaju sve bolji. Stoga, ukoliko Nokia želi konkurirati u donjem segmentu tržišta, sasvim je realno za očekivati da će prije ili poslije Asha serija trebati nadogradnju, a mi mislimo da je Nokia Normandy upravo svojevrsni testni uređaj modificiranog Android operacijskog sustava koji bi se u budućnosti mogao naći i na ostalim mobitelima iz Nokijinog donjeg segmenta ponude.

Što kaže Microsoft?

Asha-NormandySuzdržanost i promatranje cijele situacije iz pozadine znači samo jedno: Microsoft će itekako imati koristi od low-end mobitela koji pokreće Android. Za početak, takav mobitel će biti puno zreliji od bilo kojeg trenutnog Asha modela, a pokretat će ga kompletniji i bolji operacijski sustav od S40. Uz sve to, Microsoft sada ima izvrsnu priliku da u Android OS direktno implementirati  i svoje servise: SkyDrive, Skype i Office. Ipak, cijela ova priča oko Nokie i Androida iza sebe povlači i niz nelogičnosti na koje se jednostavno moramo osvrnuti. Primjerice, nije li okretanje Androidu svojevrsni “poraz” Microsofta? Jer to znači samo jedno: Windows Phone nije dovoljno fleksibilan da se “vrti” na slabijem hardveru. Dakle, Microsoft nije sposoban ugraditi vlastiti operacijski sustav u vlastitu liniju mobilnih telefona. Nadalje, ostaju otvorena i neka pitanja vezana uz sam Android. Recimo, kako će se riješiti problem aplikacija ako pretpostavimo da će Nokia Normandy pratiti primjer Kindlea i koristiti AOSP (Android Open Source Project) koji ne podržava pristup Googleovim servisima – Gmailu, Chromeu i Trgovini Play? Mnogo toga još je nejasno, a za više informacija ćemo ipak pričekati MWC 2014 u Barceloni kada se uređaj planira i predstaviti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)