Nokia kupila Alcatel-Lucent, koji su planovi kompanije?

Nokia Alcatel lucent prva

Nokia Alcatel Lucent

Kada je nekadašnji gigant mobilne industrije, Nokia, prošle godine svoje udjele u mobilnom sektoru u potpunosti prodala Microsoftu, fanovi su ostali zaprepašteni i, možemo reći, nezadovoljni. Iz mjeseca u mjesec dočekale su nas razne glasine kako se kompanija ipak vraća nazad u igru s mobilnim uređajima, ali ništa od toga nije bilo službeno potvrđeno. Iz tog razloga su planovi kompanije unazad godinu dana bili kompletno nepoznati, sve do sada, jer Nokia je ovaj mjesec akvizirala Alcatel-Lucent.

Nokia se vraća nazad u industriju mobitela?

Prije desetak dana nas je na raznim portalima dočekala objava kako se Nokia priprema na pregovore s francuskim Alcatel-Lucentom, sada je napokon objavljeno kako je ugovor potpisan, te je Alcatel-Lucent prodan Nokiji za 16.6 milijardi dolara. Znači li to da se Nokia vraća nazad u mobilnu industriju? Ne, jer ovdje se ne radi o Alcatel OneTouchu, kompaniji koja proizvodi mobilne uređaje, nego o kompaniji specijaliziranoj za mrežnu opremu i različite tehnologije povezivanja (poput 3G-a i 4G-a). Nokia je čak službeno izjavila kako se ne planira vratiti nazad u industriju razvoja mobilnih uređaja, kako bi konkretno pojasnila budućnost kompanije.

imagesAko pogledamo partnerstvo s Alcatel-Lucentom, ono će se prvenstveno fokusirati na razvoj tehnologija poput 5G-a, mrežnih programa i različitih cloud servisa, što za mobitele, što za ostale uređaje. Iz Nokie poručuju kako će kompanija od sada biti u mogućnosti korisnicima ponuditi izvrsnu umreženost bez obzira gdje se nalazili, a planovi na kojima će raditi omogućiti će dolazak novih valova tehnoloških promjena.

Tvrtku sada čine Alcatel-Lucent’s Bell Labs, Nokia’s FutureWorks i Nokia Technologie, koje će moći paralelno i uspješno raditi na najnovijim inovacijama i tako doprinijeti brzom razvoju gore navedenih područja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)