Nexus 5 – najbolje Android iskustvo?

Nexus 5 google

Što LG Nexus 5 može ponuditi, a da modeli drugih proizvođača istog ranga ne mogu? Pa, prije svega, povoljnu cijenu!

Nexus 5 cijena hrvatska

Novi Nexus u Americi stoji svega 349 dolara u slobodnoj prodaji (oko 2000 kn), što je cijena kojoj niti jedan drugi uređaj slične kvalitete ne može konkurirati. Međutim, zbog toga što je uređaj relativno povoljan (bar za američke standarde) ne znači i da je lošiji u odnosu na konkurenciju. Baš naprotiv, Nexus 5 može konkurirati puno skupljim mobitelima.

Od mobitela za geekove  do mobitela za široke mase

Nexus serija uređaja zamišljena je kao svojevrsna developer platforma te platforma za testiranje posljednjih verzija Androida te je kao takva ponajviše privlačila iskusnije korisnike (blaži izraz za nerdove), međutim, s novim Nexusom 7 a sada i Nexusom 5, Google svoje uređaje sve više pretvara u consumer facing, a manje developer facing. Vođeni tom filozofijom, ekipa iz Googlea želi Nexus uređaje pretvoriti u savršenu kombinaciju hardvera i softvera, te na taj način stvoriti ekosustav za ultimativno Android iskustvo koje će odgovarati širokom broju korisnika. Jesu li uspjeli u tome?

NExus 5
Prošlu seriju uređaja su korisnici odlično prihvatili

Jednostavan dizajn hardvera i softvera

U usporedbi s ostalim mobitelima, Nexus 5 ne djeluje ništa posebno. Međutim, ako se nas pita, upravo u tome i leži njegova prednost. Proizvođači kao da su zaboravili na ono najbitnije – na funkcionalnost i jednostavnost, pa se tako silom trude predstavljati vodootporne, zlatne, zakrivljene i uglavnom preskupe mobitele nebi li se što više odmaknuli od konkurencije. Nexus 5, s druge strane, nije niti pozlaćen, niti vodootporan, niti izrađen od kombinacije platine i kriptonita već od obične plastike. Nekima će čak djelovati preobično i prejednostavno, ali na to se i ciljalo. Mobitel je prilično velik, što je i za očekivati od uređaja s ekranom ove dijagonale, ali zato teži tek 130 grama dok je debljina 8.6 mm. Iako je izrađen od plastike, djeluje čvrsto, te dijeli mnoge stilske karakteristike s Nexusom 7 – što je dobro.

Nexus 5  Kako je Googleov cilj kod ovih uređaja staviti softver u prvi plan, jednostavan cjelokupan dizajn je razumljiv, te dobro služi svrsi. Što se ekrana tiče, on sa svojih 445 piksela po inču i rezolucijom od 1080 x 1920 piksela neće nikoga ostaviti ravnodušnim te će kao takav odlično poslužiti za čitanje i suranje. Iako boje nisu (pre)zasićene kao na AMOLED-u od Moto X-a,  zaslon je balansiran s dovoljno svjetline, oštrine i preciznosti, a sve je dobro zaštićeno Corning Gorilla Glassom 3. Što se tiče sirove snage, Nexus 5 je ima sasvim dovoljno. Pokreće ga četverojezgreni, 2.3 GHz Krait 400 procesor a za grafiku se brine Adreno 330 GPU. Uz to sve, mobitel ima 2 GB RAM memorije, a ako je vjerovati Googleu, to je 4 puta više nego što KitKat treba. Prema tome, u kombinaciji s “lakšim” i bolje optimiziranim Androidom 4.4, sve bi trebalo raditi besprijekorno i fluidno. Što se tiče korisničkog sučelja i vizualnog dojma, u novoj verziji Androida definitivno se vidi modernizacija i odmicanje od šarenila – sve je posvijetljeno, spljošteno, pojednostavljeno i uvećano, te djeluje vrlo svježe i suvremeno, čemu pridonosi i modifikacija sistemskog fonta Roboto koji je sada kompaktniji. Više o Androidu 4.4 KitKat pročitajte ovdje.

Nedostupnost kao glavna mana

Nudi li Nexus 5 savršeno Android iskustvo? Ukoliko ste se odlučili za kupovinu baš toga pametnog telefona, onda zasigurno mislite da vam on može ponuditi ono što drugi mobiteli ne mogu, i to je dovoljan razlog da za vas to bude ultimativna Android mašina. Međutim, netko će radije odabrati Galaxy S4 ili HTC One Google Play Edition na koji isti takav stock KitKat stiže već za 15-ak dana, te dobiti donekle kvalitetniji uređaj s istim softverom, naravno, po višoj cijeni.

Nexus 5 google cijena

Nexus 5 nije besprijekoran mobitel, a s obzirom na cijenu, realno je očekivati određene slabe točke. Kako je LG imao zadatak proizvesti dobar mobitel s relativno niskom cijenom u odnosu na ono što konkurencija nudi u istom cjenovnom rangu, ušteda je ostvarena na određenim elementima, a pri tome prvenstveno mislimo na kameru i zvučnik koji su, blago rečeno, loši. No mobitel sveukupno ostavlja predobar dojam da bi mu zamjerili lošu kameru koja ionako ima potencijala da se softverski poboljša. Veći problem predstavlja dostupnost, odnosno nedostupnost. Kao što znate, većina zemalja zakinuta je za službeni izvor ovog uređaja kao što je bio slučaj i s njegovim prethodnicima, stoga je jedini način dobavljanja putem interneta ili preko poznanika koji putuju u inozemstvo, što vrlo često znači i da se možemo pozdraviti s garancijom. Ukoliko uređaj i nađete kod nas, pripremite se i za dvostruko veće cijene (svojevremeno se Nexus 4 u našim oglasnicima prodavao za 4000 kuna, dok je službena cijena u Americi bila manja od 2000 kuna). Naša preporuka je: ukoliko imate priliku povoljno nabaviti Nexus 5, nemojte oklijevati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)