Naš izbor Android aplikacija za bolju produktivnost

aplikacije za produktivnost

Nije uvijek lako biti produktivan, pogotovo ako ste konstantno okruženi mobitelom, tabletom ili računalom – s time se složio i naš Mario, autor današnjeg teksta, koji je u većini slučajeva naš uzor u uredu kada je u pitanju organizacija posla i multitaskanje. Iz tog razloga smo odlučili uhvatit ga za rukav i užicati nekoliko savjeta kada je u pitanju produktivnost i korištenje modernih alata za poboljšavanje istog. Mario će nam u nastavku izdvojit nekoliko njegovih favorita, kao i par savjeta kako ih u potpunosti iskoristiti.


aplikacije za produktivnost

Android aplikacije za produktivnost, kako ih iskoristiti do maksimum?

Cijelu priču oko produktivnosti započeo bi s jednom izrekom koja me pratila kroz cijeli moj studij, a izrečena je od strane mog oca, vjerojatno nekoliko tisuća puta – “Budala pamti, pametan piše”. Sve započinje od zapisivanja što morate napraviti, od manjih taskova za današnji dan sve do kompleksnijih taskova za ovaj tjedan ili mjesec. Iako se određene kolege u uredu kunu u papir i olovku, ja se najčešće pozabavim sa svima nam poznatim Evernoteom. Osim njega, tu je i svemogući Wunderlist, a razlike su minorne, gdje sve ovisi o vašim osobnim preferencama. Evernote i Wunderlist su ujedno jedine dvije platforme koje su me uspjele oduševiti u zadnjih nekoliko godina. Dostupni su za sve moguće mobilne uređaje, bazirane su na cloud tehnologiji, a ujedno ne zahtjevaju pretjerano puno resursa kao neke starije kolege, poput Asane.  Isto tako, u potpunosti su besplatne, stoga svakako vrijedi bacit pogled.

Razlog zašto sam odlučio započeti ovaj članak s te dvije aplikacije je taj što je za svaki produktivan dan ili tjedan potrebna tasklista. Zašto ste se taj dan probudili, zašto ste ušli u ured i zašto se nalazite ispred vašeg radnog stola te, na kraju krajeva, što želite napraviti taj dan da se osobno osjećate korisnime i da napravite korak dalje u vašem cilju. Zaista jednostavan niz pitanja čije planiranje u većini slučajeva odvaja uspješan dan od neuspješnog.

Stoga, ono što je bitno pri korištenju Evernotea ili Wunderlista je da ih koristite svaki dan. Svaku večer prođite kroz vaše zadatke za ovaj tjedan i sljedeći dan, popunite što se treba popunit, postavite si sve potrebne remindere i krenite u krevet. Sljedeći dan kada se probudite, provjerite task listu i krenite s ispunjavanjem čim prije – cijeli proces vam uzima 20 minuta prije spavanja i vjerojatno kojih 20 minuta nakon buđenja – mačji kašalj reklo bi se, a čini ogromnu razliku u ostatku dana.

Dakle, Evernote i Wunderlist su moja prva preporuka, spomenute aplikacije su u potpunosti besplatne i nisu komplicirane za korištenje, što je dodatni plus.


Kako se probuditi na vrijeme i ne ostati u krevetu do podneva?

Većina nas koristi mobitel za razno razne remindere, kao i jutarnji alarm. Osobno vam sad neću pametovati koliko je bolje umjesto mobitela imati običan sat ispred vaše glave dok spavate, to ću ostaviti za neki drugi put, ali vam mogu dat odličan savjet vezan uz cikluse spavanja. Iako nije direktno aplikacija, stranica Sleepty vam nudi kalkuliranje ciklusa spavanja, gdje joj možete dati do znanja kako upravo idete spavati, ona će vam izlistat najbolje vrijeme za ustajanje – za to vrijeme namjestite alarm. Razlika? Probudit ćete se (u većini slučajeva) odmah, bez snoozanja, a osjećat ćete se znatno odmorenijima. Definitivno preporuka za one koji imaju problema s buđenjem na vrijeme.

Sada kada smo pokrili jutarnje buđenje i dnevno održavanje tasklista, možemo preći na kontakte, kalendare i mailove.

Za sve “kalendar” stavke koristim Sunrise Calendar, odlična stvar

Aplikacija za produktivnostBesplatni kalendar koji se spaja s drugim aplikacijama poput Facebooka, Evernotea, Forsquarea, Todoist, i ostalih kako bi se pobrinuo da ste uvijek u tijeku s događajima i eventima u vašem životu. Iza Sunrise Calendar stoji Microsoft koji se pobrinuo da aplikacija radi besprijekorno i automatski sinkronizira na svim uređajima. Aplikacija ima još jednu funkciju koja se zove Meet i odlična je za brzo ugovaranje sastanaka s drugom osobom bez da napuštate aplikaciju u kojoj se trenutno nalazite. Aplikaciju možete skinuti pod ovim linkom: Sunrise Calendar

Za upravljanje kontaktima tu je Contacts+

Aplikacija za produktivnost contact plusContacts+ je vodeća aplikacija za upravljanje kontaktima (imenikom), upotpunjena svim dodatnim funkcijama  – dialerom, caller ID funkcijom, blokiranjem spam brojeva,  i opcijom backupa. Ono što nam se sviđa kod ove aplikacije je to što može kvalitetno zamijeniti stock aplikaciju za pozive, imenik i SMS odjednom, istovremeno pružajući naprednije funkcije i preko 80 dostupnih tema za mijenjanje izgleda. Pored osnovnih funkcija, tu su i speed dial, pametno sortiranje kontakata, grid ili list način pregleda, podsjetnik na rođendan, podrška za Android Wear (pametne satove) te integracija s pametnim karticama (Gmail, Events).

Za mailanje ignoriram GMail… zašto?

Aplikacija za produktivnost mailboxZato jer aplikacija Mailbox pruža potpuno drugačije iskustvo mailanja. Nedavno su redizajnirali cijelu aplikaciju, pa sad em što lijepo izgleda em komunikaciju čini znatno bržom. Možete jednostavnim pokretnom prsta uklanjati poruke, arhivirati ih ili prebacivati u smeće, no ono čime se aplikacija ističe je organizacija mailova u stilu chata. Pošto je radikalno drugačija od konvencionalnih mail aplikacija, potrebno je proći period privikavanja, ali nakon toga ćete vjerojatno zavoljeti princip i nećete se htjeti vratiti nazad. Posebno nam se sviđa “snooze” funkcija koja odgađa primanje mailova na određeno vrijeme ako ste u gužvi ili se morate koncentrirati na nešto drugo.

Za one teške dane kada se ne mogu koncentrirati, tu je ClearFocus: Pomodoro Timer

Aplikacija za produktivnost pomodoro timerPomodoro tehnika rada/učenja je vrlo zanimljiva i definitivno može povećati produktivnost jednom kad se na nju naviknete. Princip je jednostavan – radite nešto 25 minuta i zatim napravite stanku od pet minuta. Nakon toga krećete ispočetka. Ako prekinete raditi unutar toga okvira od 25 minuta, morate početi ispočetka. Umjesto da svakih par minuta prekidate učenje ili posao i idete na Facebook, ova tehnika može pomoći da imate kontinuitet, jer 25 minuta nije tako puno, a na kraju znate da imate pet minuta odmora koje možete iskoristiti za što god želite. ClearFocus prati material dizajn i minimalistički je dizajnirana te će vam olakšati praćenje zadataka i vremena.


Nažalost, ponekad ni sve aplikacije svijeta neće pomoći da se jednostavno natjerate odraditi posao koji morate. Disciplina je često najvažniji komad slagalice u tome slučaju, stoga i to valja imati na umu. Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći u ostvarivanju ciljeva i zadataka u 2016. godini, a ukoliko ste u potrazi za još preporuka, svakako bacite pogled na sljedeće linkove:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)