Najbolje od Google I/O 2015.

Google io report 2015

Google I/O najveća je Android konferencija koja se održava na godišnjoj bazi gdje se predstavljaju inovacije i nove tehnologije u primjeni unutar Android ekosustava. Primarno je namjenjen developerima kako bi se unaprijed pripremili na određene novosti i promjene u pogledu funkcioniranja ovog mobilnog operativnog sustava, no kroz zadnjih par godina ova konferencija postala je privlačna i širokoj publici. U ovom tekstu smo izdvojili najzanimljivije s ovogodišnjeg Google I/O-a, a detalje pročitajte u nastavku.


Project Jacquard – Spoj moderne tehnologije i tekstila

Redefinirajući koncept nosive tehnologije, Project Jacquard definitivno je zagolicao maštu svim zaljubljenicima u tehnologiju. Radi se o ideji integriranja provodljivih niti u standardni tekstil, čime se tom materijalu dodaje uloga površine osjetljive na dodir putem koje je moguće vršiti kontrolu nad povezanim uređajima. Prema prikazanome, elementi korišteni za ovakvo sučelje bili bi maksimalno prikriveni s ciljem da ne pokazuju svoju prisutnost na bilo koji način. Postavlja se pitanje mogućnosti pranja i glačanja takve robe te načina programske implementacije u samom Androidu, no vjerujemo da će ekipa iz Googlea, zajedno s partner tvrtkama, ovo napraviti najbolje što mogu – budućnost tekstila je tu.

1
Demonstracija Jacquard tehnologije

Project Soli – Gestikulacijom prstiju kontrolirajte razne uređaje

Srce Solija minijaturni je senzor s funkcijom radara koji je dovoljno osjetljiv da prepozna gestikulacije prstima te ih daljnjim procesuiranjem pretvori u kontrolne signale. Prvi prototip ovog uređaja bio je veličine kutije cigareta dok su kroz deset mjeseci razvoja Google-ovi inženjeri uspjeli reducirati njegove dimenzije na veličinu malog čipa. Project Soli uz Jacquard predstavlja novu impresivnu ideju koja bi mogla dobro protresti tržište jer se radi o praktičnom načinu kontrole. Još čekamo dan kad će kontrola moždanim valovima postati standard, no do tog dana bi mogla proći još koja godina. U međuvremenu željno iščekujemo prvu primjenu ove odlične ideje na pravom uređaju.

Project Vault – Mikro računalo koje štiti vaše podatke

Project Vault Google

Sjećamo se davnih izjava Googlea o tome kako žele redefinirati sustav zaštitnih šifri i raskinuti sa već tradicionalnim i zastarjelim metodama enkripcije. Skoro dvije godine nakon imamo jedno vrlo zanimljivo i hrabro rješenje u pogledu pametne microSD kartice. Kako stvar funkcionira? Prije svega, valja reći da se ovdje radi o računalu s ARM procesorom, 4 GB prostora te NFC čipom i antenom. Ovo mini računalo pokretano je vlastitim operativnim sustavom čiji kernel radi u realnom vremenu te za krajnjeg korisnika obavlja sve napredne funkcije poput hardverske enkripcije. Umjesto ručnog unosa relativno jednostavnih šifri, Vault je tu da podigne vašu sigurnost i privatnost na novu razinu putem umjetne inteligencije i tzv. trust scorea. Praćenjem korisničkih navika korištenja moguće je stvoriti profil korisnika, te u slučaju devijacija sustav pouzdano može prepoznati da ga ne koristi njegov vlasnik te poduzeti određene akcije. Obzirom da se sve obrađuje lokalno na Vaultu, izjava da je ovakva metoda enkripcije do 10 puta sigurnija od tradicionalnih definitivno drži vodu.

Project Ara napokon zaživjela

Teško je ostati ravnodušan prema projektu ARA, pogotovo kad stvar vidite uživo. Na ovogodišnjem Google I/O-u po prvi puta je u javnosti jedan primjerak sastavljen i upaljen, bez imalo štucanja. Još impresivnije je bilo vidjeti kako je jednostavno mijenjati i dodavati komponente pa čak i dok uređaj radi. U ovom slučaju dodana je kamera koja je nekoliko sekundi nakon priključivanja zabilježila prvu javnu fotografiju putem ARA-e.

https://www.youtube.com/watch?v=8mhjngbsXQ0

Nova verzija operativnog sustava je tu – Android M

Android M novostiS novim sustavom pod nazivom Android M, Google želi uvesti neka prijeko potrebna poboljšanja vezana za stabilnost te dozvole aplikacija. Uz očito pojednostavljenje odobravanja pristupa aplikacijama prijeko potrebnim funkcijama vašeg uređaja od sad će se neke od dozvola zatražiti individualno, što je definitivno dobra promjena. Primjerice, u trenutku kada određena aplikacija želi koristiti vašu kameru na ekranu iskočiti će upit te tada možete odobriti ili poništiti zahtjev. Ovime se stvara viši stupanj povjerenja te će biti jasnije koje podatke u tom trenutku aplikacija od vas treba. Ukoliko smatrate da zahtjev nema smisla možete poništiti zahtjev, za razliku od prije kada ste prilikom instalacije bili primorani prihvatiti uvjete.

Osim toga tu je nova funkcionalnost u pogledu pohrane podataka vezanih za individualne aplikacije kroz Google Drive uslugu. U slučaju gubitka podataka iz aplikacija (postavke, rekordi u igrama i slično), moći ćete preuzeti datoteku veličine do 25 MB i obnoviti izgubljeno. Vizualno najočitija promjena odnosi se na izgled i funkcionalnost izbornika aplikacija koji će od Android M teći vertikalno, a ne horizontalno kao dosad. Na vrhu izbornika će se izmjenjivati do četiri najčešće korištene aplikacije, što je odličan, a jednostavan dodatak na funkcionalnost izbornika. Android M će biti raspoloživ javnosti u trećem kvartalu 2015. godine.

Ostale sitnice vrijedne spomena

Poznata je stvar da Android u trenutačnom obliku i dalje ne povezuje najbolje linkove iz aplikacija s instaliranim aplikacijama – recimo da vam prijatelj pošalje link koji vodi na Twitch putem Gmail aplikacije; u velikom broju slučajeva će se taj link otvoriti u Chromeu, a vi imate spremnu i odličnu Twitch aplikaciju. „Open With“ dijalog donekle spašava stvar, no za određene popularne aplikacije i dalje nema konkretnog rješenja. Android M će biti ojačan novim inteligentnijim sustavom za prepoznavanje linkova te će se konzistentnije stvarati veze između linkova iz aplikacija s već instaliranim aplikacijama na samom uređaju.

Google Wallet je kao servis generalno bio funkcionalan, no obzirom na konkurente nije nudio ništa što bi korisnike zadržalo neko duže vrijeme. Jedan od većih konceptualnih problema jest to što je servis vezan za Google Play i predstavlja jedini način naplaćivanja sadržaja s istog. Google je objavio neke nove informacije vezane za Android Pay te obznanio da će Google Wallet ubrzo postati stvar prošlosti. Putem ovog novog servisa bit će moguće vršiti kupnju fizičkih dobara putem NFC-a (pogađate, u Hrvatskoj „nešto kasnije“) te će biti kompatibilan sa svim uređajima koji pokreću Android KitKat naviše. Oko 700 000 dućana, pretežito Američkih, će osigurati opciju plaćanja putem Google Walleta što nam daje do znanja da je ovo ozbiljan Googleov potez.

Isto tako, lijepo je vidjeti da se ogroman trud i dalje ulaže u razvoj novih metoda za poboljšavanje trajanja baterije. Googleovo rješenje pod imenom Doze ima zadatak preko senzora pokreta prepoznati je li uređaj nekorišten te u tom slučaju aktivirati „dublji“ standby način. Tijekom ovog novog načina rada uređaj će i dalje biti funkcionalan u pogledu aktiviranja alarma i notifikacija prioritetnih poruka. Laboratorijskim testiranjima Google je došao do duplo dužeg trajanja baterije u ovom novom načinu rada u odnosu na stari, regularni standby. Uz to, USB-C će ove godine postati novi standard za punjenje i prijenos podataka sa Android uređaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)