Najbolje aplikacije za Android u 2015. godini

najbolje-aplikacije-za-android-2015

Google Play je preuzeo vodeće mjesto među app marketima i prvi put u svojoj povijesti Android službeno ima veći broj dostupnih aplikacija od iOS-a, a samim time i svih ostalim mobilnih platformi. Kada su u pitanju najbolje aplikacije za Android, ove godine možemo sa zadovoljstvom reći da je ponuda bolja nego ikad i da smo zbilja teška srca izostavili nekoliko sjajnih aplikacija jer bi lista jednostavno bila prevelika da smo uključili sve što nam se svidjelo.

Kako smo birali najbolje Android aplikacija u 2015. godini?

Pokušali smo uvrstiti Android aplikacije iz različitih kategorija, a izvori su bili višestruki; od Google Play službene liste do naših osobnih favorita i preporuka ostalih svjetskih tech portala. Na kraju smo došli do sužene liste od 18 odličnih Android aplikacija koje su odabrane prema različitim kriterijima. Nismo se željeli ograničiti na one koje su svima poznate, nego i na neke manje popularne, a ipak odlične aplikacije. Naglasak je bio na aplikacijama koje ćete koristiti svakodnevno, a ne na onima koje ćete jednom instalirati, probati i izbrisati. Krenimo redom!

 najbolje android aplikacije 2015


Najbolje aplikacije za Android u 2015. godini: naš osobni izbor

“Najbolja aplikacija” je jako subjektivan pojam pa je tako od nas par u redakciji svatko imao svoje favorite. Ipak, uspjeli smo se dogovoriti i sastaviti listu od pet nama osobno najdražih aplikacija za Android u 2015. godini. Više-manje su sve aplikacije s liste usmjerene prema produktivnosti i proširenju funkcionalnosti mobitela, što nam je u svakodnevnom poslu vrlo bitno.

Fleksy + GIF Keyboard

Fleksy Najbolja Aplikacija za AndroidFleksy ostaje naša omiljena tipkovnica za Android i u 2015., stoga smo je morali uključiti na listu. Nudi minimalistički i čist izgled koji uvelike smanjuje greške pri pisanju te velik broj tema i dodataka za prilagodbu. Razvojni tim ističe kako je Fleksy službeno “najbrža Android tipkovnica na svijetu” i jedina koja dopušta direktno slanje GIF animacija. Fleksy je dug period bila isključivo plaćena aplikacija, no ove godine se situacija promijenila, stoga Fleksy od ovog ljeta možete koristiti besplatno. Definitivno preporuka ukoliko vam je dopisivanje draže od poziva!

Pocket

Pocket Najbolja Aplikacija za AndroidPocket je jedna od onih aplikacija za Android koje vas, nakon što ih prvi put pokrenete, potaknu na pitanje: “zašto do sad ovo nisam koristio”? Ukratko, Pocket dozvoljava da web stranicu i sadržaj s društvenih mreža “pohranite”  za kasnije. Recimo, naletjeli ste na nešto odlično, ali nemate vremena čitati, uz par klikova istu stranicu možete pohraniti, a Pocket će se pobrinuti da kasnije vrlo lako pristupite pohranjenom sadržaju i na nekom drugom uređaju, ne samo na onome na kojem ste ga izvorno čitali. Možete instalirati i ekstenziju za preglednik na računalu kako bi dodatno proširili mogućnosti. Jedna od naših užih favorita.

CM Locker (Secure & Boost)

CM Locker Najbolja Aplikacija za AndroidOpreza nikad dosta, a najbolja zaštita je upravo prevencija. CM Locker je izvrsna aplikacija s kojoj ćete proširiti sigurnosne opcije svojeg uređaja. Primarno je namijenjena podizanju razine zaštite i funkcija dok ste na lock screenu pa tako možete prilagođavati način na koji otključavate mobitel, automatski aktivirati kameru pri pogrešnom unosu lozinke, kontrolirati glazbu, pristupati određenim aplikacijama direktno s lock screena i slično. Iako se najčešće koristi u poslovnom okruženju, gdje imate jednog admina i desetak tableta ili mobitela, CM Locker je također odličan i za pojedinačno korištenje. Osnovna verzija je besplatna.

Snowball

Snowball Najbolja Aplikacija za AndroidCentar za obavijesti je vjerojatno jedan od najvažnijih dijelova svakog mobilnog sustava, a Android je u posljednjih nekoliko verzija dobio kvalitetna rješenja kakva su mu u prijašnjim verzijama nedostajala. Snowball predstavlja 3rd party rješenje koje donosi hrpu značajki kada su u pitanju obavijesti. Ukratko, prikazuje sve na jednom mjestu bez obzira o kojoj se aplikaciji radi i pruža naprednu kontrolu. Vizualno lijepo izgleda, a uz to je i besplatan. Svakako preporuka ukoliko vam se defaultni notification centar nije svidio.

Pushbullet

Pushbullet Najbolja Aplikacija za AndroidPushbullet osobno vrlo često koristimo i zato smo ga uvrstili na ovu listu. Zapravo, dvoumili smo se između njega i Taskera, ali pošto se Tasker plaća i nudi kompleksnost koja može odbiti prosječnog korisnika, radije smo se odlučili za Pushbullet. Ukratko, ova svestrana aplikacija “spaja” računalo i mobitel. Drugim riječima, dopušta primanje obavijesti na računalo, direktno odgovaranje na SMS poruke, prebacivanje datoteka, slanje poruka s podržanih servisa i još mnogo toga. Što je najbolje, unatoč silnim značajkama, aplikacija je u suštini vrlo jednostavna i svatko je može koristiti – besplatno!


Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015. godini

Zedge

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godiniZa razliku od iOS kolega, Android platforma nudi pregršt opcija za personaliziranjem, a upravo ova aplikacija pojednostavljuje cijeli proces. Zedge je neizostavan za sve koji vole personalizaciju i često mijenjati wallpapere, zvukove obavijesti, ikone i ostalo. Okuplja milijune zvukova i fotografija na jednom mjestu kojima možete pristupiti putem preglednog i intuitivnog sučelja, a od izmjene wallpapera ili zvuka zvona nakon što ste ga odabrali dijeli vas tek jedan dodir prstom. Aplikacija koja je definitivno vrijedna pažnje!

Nova Launcher

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godini 1Launcheri spadaju u one aplikacije za Android koje mogu drastično izmijeniti izgled i funkcionalnost uređaja. Jedan od naših najdražih launchera svih vremena je definitivno Nova Launcher. Isprobali smo veliku većinu launchera trenutno dostupnih na Trgovini Play, ali nekako se uvijek vratimo upravo njemu. Svidio vam se ili ne, morate priznati da je ispoliran, lagan, optimiziran i krcat opcijama. Posljednja verzija prati material design i donosi fluidne animacije. Upravo zato zaslužuje mjesto na ovoj top listi za kraj godine.

Feedly

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godini 12Za sve koji prate vijesti i događanja, a žele imati sve na jednom mjestu, je Feedly neizostavna aplikacija. Koristeći RSS feed, Feedly “okuplja” sve vaše izvore novosti na jednom mjestu i prikazuje ih u odlično dizajniranom sučelju. Aplikaciju osobno koristimo već jako dugo vremena i do sad nismo imali nikakvih problema. Radi brzo, elegantno je dizajnirana, nudi sve potrebne opcije i puno je lakše pratiti omiljene portale na jednom mjestu nego ih otvarati u zasebnim aplikacijama ili koristiti preglednik.

VLC

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godini 13Najbolji i jedini multimedia player za vaš Android uređaj koji ćete ikad trebati. Iako je u beta fazi, radi solidno i otvara većinu poznatih multimedijskih datoteka te omogućuje i network streaming protokole. Puna verzija će ispraviti sitne greškice koje se pojave s vremena na vrijeme, ali VLC i u beta fazi možete svakodnevno koristiti bez većih problema, tako da ga slobodno možemo među najbolje aplikacije za Android u 2015. Ukoliko niste fan spomenutog VLC-a, onda potražite MX Player, također odličan player.

Candy Camera for Selfie

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godini 14Kada su u pitanju aplikacije za mobitel koje najčešće koristimo, onda je kamera vjerojatno na vrhu liste. Pošto su 2015. godinu obilježili selfiji, Candy Camera for Selfie je morala pronaći put do ovoga članka. Zahvaljujući preko 100 ugrađenih filtera u stvarnom vremenu, mogućnosti uređivanja fotografije kroz jednostavno sučelje i lakoća dijeljenja na društvenim mrežama, s ovom aplikacijom ćete uvijek uhvatiti savršen selfie. Naravno, aplikacija ima još i nekih dodatnih funkcija, a njihovo otkrivanje ćemo prepustiti vama.

Google Fit

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godini 165Nakon blagdanskog tovarenja hranom, uklanjanje viška kilograma obično je prvo na listi novogodišnjih odluka. Google Fit možda nema toliko naprednih opcija kao neke druge aplikacije za fitness i praćenje aktivnosti, ali je zato kompatibilan s većinom Android telefona (na dobrom dijelu dolazi i predinstaliran), a možda najvažnija značajka je integracija sa sve popularnijim pametnim satovima. Glavne prednosti su lakoća korištenja, preglednost i jasan pregled ključnih informacija kao što su dnevna potrošnja kalorija, otucaji srca i slično.

Twilight

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godini 16Ne, ovo nije aplikacija koja rotira fotke Belle i Edwarda, nego zapravo zgodan koncept koji možete isprobati i na sebi. Sigurno vam je poznato kako buljenje u blještavi zaslon mobitela prije spavanja može produžiti vrijeme koje je potrebno da zaspete ili čak utjecati na san. Ovo posebno pogađa djecu, a aplikacija Twilight pobrinut će se da sukladno vašoj vremenskoj zoni prilagodi osvjetljenje i boje zaslona. Točnije, aplikacija filtrira posebni raspon plave boje na koji je mozak osjetljiv nakon sutona, ostavljajući ekran blago crvenim. Intenzivnost filtera automatski se prilagođava ciklusu sunca ovisno o vašoj lokaciji. Originalnost zaslužno donosi mjesto na listi za najbolje android aplikacije ove godine.

Unclouded – Cloud Manager

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godini 17Kao hardcore ljubitelji cloud pohrane podataka, balansiramo između više računa na dnevnoj bazi. Unclouded vam omogućuje da s jednog mjesta upravljate svim svojim cloud računima na pregledan i organiziran način, odnosno, da vidite što zauzima najviše prostora, pronađete duple datoteke, i slično. Ako koristite Dropbox, Google Drive ili OneDrive, Unclouded može pomoći boljoj organizaciji i lakšem snalaženju.

Truecaller – Caller ID & Block

Najbolje besplatne aplikacije za Android u 2015 godini 17Titula najkorisnije Android aplikacije u 2015. pripada Truecaller – Caller ID & Block. Ako vas iritiraju silni pozivi raznih putničkih agencija i prodajnih agenata, onda će vam ova aplikacija dobro doći. Njezinom funkcioniranju doprinosi više od 100 milijuna korisnika diljem svijeta, jer Truecaller ima spam bazu u koju ulaze prijavljeni brojevi od strane samih korisnika. Samim time, aplikacija može prikazati tko vas zove čak i ako nemate taj broj u svojem imeniku (uz pretpostavku da se broj već nalazi na listi), možete pretražiti “imenik” sa svim prijavljenim brojevima i još puno toga.


Najbolje plaćene aplikacije za Android u 2015. godini

Weather Timeline – Forecast – 0,88$

Najbolje plaćene aplikacije za Android u 2015 godini 3Ljudi su iz nekog razloga opsjednuti vremenskom prognozom. Ako na mobitelu uvijek volite imati dostupno stanje vremena, ova aplikacija će to učiniti na originalan i lijep način. Dizajn je čist, jednostavan i pregledan, a sama aplikacija daje uvidu u vrijeme sljedećih sat vremena, sljedećih 48 sati i sljedeći tjedan. Ima hrpu značajki od kojih je i time machine weather forecast putem kojeg možete pogledati kakvo je vrijeme bilo unazad nekoliko desetljeća. Ova zadnja opcija, iako čudna, je ponekad zabavna kada želite usporediti vrijeme na Božić od prije pet godina i vrijeme na ovogodišnji Božić.

Tasker – 3.25$ 

Najbolje plaćene aplikacije za Android u 2015 godini 3Tasker je aplikacija namijenjena naprednijim korisnicima, ali pomoću nje možete napraviti čuda – jednom kad skužite kako funkcionira. Ukratko, služi za automatizaciju mobitela i može kontrolirati sve, od postavki do SMS-a i aplikacija. Pomoću Taskera možete automatizirati većinu vaših dnevnih obaveza koje odrađujete s mobitelom, a kada se koristi u kombinaciji s NFC tagovima, samo je nebo granica.

Pocket Casts – 2.86$

Najbolje plaćene aplikacije za Android u 2015 godini 3Podcast kod nas nije toliko popularan, ali ako ste ljubitelj ove vrste konzumiranja sadržaja, onda je Pocket Casts vjerojatno najbolja podcast aplikacija za Android. Donosi pregledno sučelje, material design i puno opcija koje će vam olakšati praćenje podcasta, primjerice, pojačavanje volumena, automatsko uklanjanje “tihih” dijelova, auto download, chromecast podršku i još mnogo toga.


Što nas čeka u 2016.?

Porastom popularnosti Androida koji se ne zaustavlja, sljedeće godine možemo očekivati mnoštvo sjajnih noviteta. Ponuda postaje bolja nego ikad, a porastom popularnosti hibridnih uređaja pretpostavljamo da će nas čekati veći broj aplikacija orijentiranih na produktivnost i iskorištavanje svih mogućnosti takvih uređaja. Osim toga, vjerojatno ste primjetili kako se na ovoj listi ne nalazi niti jedna aplikacija vezana uz pametne satove, što ujedno predstavlja naše veliko iščekivanje za 2016. godinu. Za sada vas ostavljamo s ovom listom s kojom smo pokušali obuhvatiti najbolje Android aplikacije koje su obilježile 2015.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)