Najbolje Android aplikacije (2014)

Najbolje aplikacije za Android

Nakon odlično pogođenog članka o najboljim igrama u 2014. godini, ovaj puta vam donosimo najbolje i najpopularnije aplikacije u 2014. godini. Pokušali smo se orijentirati na one besplatne ili najpovoljnije u svojem rangu, tako da vjerojatno postoje i sadržajno bogatije aplikacije od ponuđenih, no zato se i više plaćaju. Iako su poredane po brojevima, to ne znači da je ona prva bolja od zadnje – sve su sa razlogom došle na našu listu. Na popisu će se pronaći ponešto za svakoga iz raznih kategorija, a ako ste bilo koju od aplikacija preskočili, toplo preporučamo da je isprobate.

 1. Ted

ted_10_54-TED - Android aplikacije na Google Playu

Ted je zasigurno jedna od najboljih i najviše puta skinutih aplikacija u Google Play trgovini, a ono što sadrži jesu snimke tisuće ljudi koji u kratkim govorima dijele svoja iskustva i ideje. Samo od nekih primjera su osobe koje su ostvarile zanimljive životne ciljeve, uspješno žive s bolestima ili znaju kako riješiti neke od najvećih problema s kojima se susreće današnji čovjek. Ili će vas samo naučiti kako poboljšati govor vašeg tijela. U jednostavnoj i fluidnoj aplikaciji svi govori su skupljeni i podijeljeni u tematske ili druge razne kategorije, a mnoštvo njih je i prevedeno na druge jezike, uključujući i hrvatski. Svaki video materijal može se skinuti na uređaj i pregledati kada vam internet nije dostupan. Ipak, možda ovdje više volimo samu ideju dijeljenja znanja na iznimno zanimljiv način, a ne samu aplikaciju, no u svakom slučaju ona je odlično izvedena i potpuno besplatna.

[pb-app-box pname=’com.ted.android’ name=’TED’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

2. Wunderlist

2014-12-30 18_09_38-Wunderlist_ To-Do List & Tasks - Android aplikacije na Google Playu

Možda ste primijetili kako su najpopularnije aplikacije one koje su jednostavne, a Wunderlist zasigurno nije izuzetak. Od mnoštva njih koje nudi mogućnost stvaranja lista i popisa koji nam olakšavaju svakodnevni život, ovo je jedna od istaknutijih, pa će možda i vama odgovarati svojim izgledom i mogućnostima. Svakoj listi dodajete ime, bio to popis za kupovinu ili filmovi koje želite pogledati, a ona također sadrži pozadinsku sliku koja je lijepi detalj izgledu Wunderlista. Stavka se lako dodaje i po potrebi križa, a sve popise možete dijeliti s drugim osobama. Također, sa korisnicima koji dijele listu možete razgovarati, što nećete pronaći u drugim aplikacijama. Ako tražite sinkronizaciju sa računalom i aplikaciju koja posjeduje nešto više mogućnosti, također preporučamo Evernote. I jedna i druga su besplatne.

[pb-app-box pname=’com.wunderkinder.wunderlistandroid’ name=’Wunderlist: To-Do List & Tasks’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

3. SwiftKey Keyboard

2015-01-02 11_43_39-SwiftKey Keyboard + Emoji - Android aplikacije na Google Playu

Tipkovnica je jedna od najvažnijih elemenata pametnih uređaja, a razlikuju se od operativnog sustava, proizvođača, pa čak i modela. SwiftKey vjerojatno nije jedna od najboljih aplikacija u 2014. godini, već jedna od najbolja ikad. Besplatna je i sadrži mnoštvo značajki, a već smo je spomenuli u listi najboljih tipkovnica, stoga pogledajte koje se još kriju na tome popisu. Od mnoštvo izbora tipkovnica raznih izgleda i lokacije tipaka također možete birati boje kojima ih želite obojati, a SwiftKey nudi izbor i od preko 800 emotikona. Tu su također različiti načini unosa teksta, od ponuđenih riječi riječi do onog najvažnijeg po čemu se ova aplikacija prepoznaje – pisanje potezima prsta preko tipkovnice kako bi dobili željenu riječ. Ovo je ujedno i najbrža metoda za koju treba nešto prakse dok se ne usavrši, pa preporučamo da ne odustanete odmah, već je koristite tu i tamo i doista vidite odgovara li vam.

[pb-app-box pname=’com.touchtype.swiftkey’ name=’SwiftKey Keyboard + Emoji’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

4. Audible for Android

hjrrzj

Audible je aplikacija koja sakuplja na tisuće audio knjiga koje se nalaze na Amazonu. Što se svoje kategorije tiče, najpopularnija je na Google Play trgovini. Besplatna je, kao i prvi primjerak knjige koji odlučite skinuti, dok ostatak knjiga morate kupiti. Kakvo korisničko sučelje nudi možete pogledati na fotografijama iznad, a tu su i mogućnosti zabilješke stranice, slušanje knjiga po poglavljima, sleep mode koji je koristan ako volite slušati prije spavanja i izbor raznih brzina čitanja teksta. U aplikaciji se nalazi opcija Audible Newsfeed u kojoj ćete naći zanimljive informacije o autorima i knjigama. Iako mnogi preferiraju dobre stare papirnate knjige, audio zapisi imaju prednosti jer ih možete slušati dok su vam ruke i oči zaposlene – tokom kućanskih poslova, vožnje automobila ili noćnog putovanja.

[pb-app-box pname=’com.audible.application’ name=’Audible for Android’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

5. Navfree: Free GPS Navigation

fhe

Svi Android uređaji dolaze sa već instaliranim gMaps kartama i to je super – do trenutka kada ostanete bez podatkovne veze. Naime, ne možete ih učitati offline, a još i više živciraju dok se učitavaju na sporoj 3G mreži, pa ih većina ekipe koristi dok se nalaze u sigurnoj zoni bežičnog interneta. Bez brige, nećemo rušiti Googleovu reputaciju, očito je da im dobro ide i s ovim nedostatkom, no nekada postoji bolja alternativa. Navfree su besplatne karte koje, pak uvijek možete koristiti, a nude preglede karata za preko 30 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Naši domaći korisnici u recenzijama kažu kako odlično funkcioniraju, a osim svih standardnih opcija nude još neke kao što su prilagođavanje pretraživanja ukoliko koristite vozilo ili hodate pješke, a možemo reći i da su ukrali ono najbolje od gMapsa – u sebi imaju integriran Googleov street view. Poštena bitka.

[pb-app-box pname=’com.navfree.android.OSM.ALL’ name=’Navfree: Free GPS Navigation’ theme=’discover’ lang=’en’]

6. 7 Minute Workout Challenge

bwrrb

Za one koji se u novoj godini žele dovesti u formu tu je aplikacija 7 Minute Workout. Ukratko, nudi program koji se sastoji od 12 vježbi koje se izvode po 30 sekunda, s uključenom pauzom od 10 sekundi između vježbi. Aplikacija garantira kako je ovaj način vježbanja učinkovit kao i da ste se znojili sat vremena, a uzima samo 7 minuta vremena. Taj podatak ćemo uzeti s rezervom, no valjda postoji razlog zašto se aplikacija našla na mnogim popisima kao najomiljenija, iako čak nije ni besplatna. Korisničko sučelje je pametno dizajnirano. Sviđa nam se zelena akcentna boja, a vježbe se nude u muškoj i ženskoj varijanti. Prednost je što sve vježbe dobijete odmah, bez da vam odjednom javi kako morate opet izvući novčanik kako bi dovršili pregled programa ili vježbe. Također, vaš se profil popunjava informacijama o napretku i kalendaru aktivnosti. Za vježbe nije potrebna dodatna oprema, samo malo slobodnog prostora, pa one postaju još i dostupnije. Možda se novogodišnje odluke napokon ostvare.

[pb-app-box pname=’com.sevenminworkout’ name=’7 Minute Workout Challenge’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

7. EyeEm – Camera & Photo Filter

dgndg

Primarna funkcija EyeEma jest editiranje fotografija s jednostavnim korisničkim sučeljem. Tu je 20 filtera i mnoštvo alata kojima možete detaljno podešavati izgled fotografija, no to je zapravo samo početak, jer je tu i cijela razvijena socijalna mreža gdje te iste fotografije možete dijeliti i pregledavati u mnoštvo kategorija od kojih je zanimljiva i ona kojom možete pratiti korisnike koji su okinuli fotke u vašoj blizini. Svaki dan se biraju najbolji fotografi čiji su radovi najzapaženiji, a to, naravno, može biti bilo tko.

[pb-app-box pname=’com.baseapp.eyeem’ name=’EyeEm – Camera & Photo Filter’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

8. WhatsApp Messenger

WHATSAPP

Znamo da niste iznenađeni što vidite WhatsApp na popisu. Problem kod aplikacija ovog tipa je što ne moraju samo izgledati lijepo i biti funkcionalne, već i imati veliki broj korisnika pošto se koristi samo za kontakt s drugim osobama, a to onda postaje dvostruko teži posao. Međutim, s ovom nećete imati taj problem, pa je uz već popularni Viber jedna od najviše preuzetih aplikacija za dopisivanje na Androidu. Registracija se provodi pomoću broja, a nudi sve osnovne mogućnosti slanja instant poruka, poziva, audio i slikovnog sadržaja, uređivanja vlastitog profila i automatsko dodavanje kontakata koji se već nalaze u vašem imeniku. Besplatna je za prvu godinu korištenja, dok se kasnije godišnje plaća oko 6 kn.

[pb-app-box pname=’com.whatsapp’ name=’WhatsApp Messenger’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

9. Dropbox

drop

Dropbox je besplatan servis pomoću kojeg svoje datoteke pohranjujete na internetu, odakle su vam uvijek dostupne ukoliko imate internetsku vezu. Dostupan je također na računalu, a nudi sinkronizaciju svih podataka i datoteka na sve uređaje koji imaju instaliranu aplikaciju. Možete im pristupati i preko Dropboxove web stranice. Zaštićen je lozinkom, pa je sve sigurno i u slučaju izgubljenog uređaja. Osim spremanja svega što vam padne na pamet, dokumenti se lako mogu uređivati preko same aplikacije, a sve datoteke dijeliti s drugim korisnicima. Dropbox je besplatan i nudi poprilično elegantno rješenje s obzirom da nam internet postaje sve dostupniji.

[pb-app-box pname=’com.dropbox.android’ name=’Dropbox’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

10. Apex Launcher

apex

Ono što korisnici vole kod ovog OS-a je mogućnost mijenjanja izgleda korisničkog sučelja, što se najlakše postiže launcherima. Od njih pregršt izabrali smo Apex Launcher iz dva razloga – zato jer je jedan od omiljenijih i zato jer je sa zadnjim ažuriranjem dobio izgled vrlo sličan onome koji se nalazi u Lollipopu, a zove se Material Design. O njemu više možete pročitati ovdje, pa ćemo samo reći kako Apex izgleda bolje nego ikada i posjeduje mnogo mogućnosti upravljanja folderima i widgetima koje nećete pronaći u standardnom Androidovom izdanju. Dakle, ako volite izgled novog Androida, Apex Launcher je aplikacija za vas. Ova verzija je besplatna.

 [pb-app-box pname=’com.anddoes.launcher’ name=’Apex Launcher’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

11. Elevate – Brain training

Elevate – Brain training je relativno nova aplikacija u Google Play trgovini, a kao što joj sam naslov govori, služi mozgu kao teretana našim mišićima. Pomoću 25 različitih igara poboljšava koncentraciju i vještine računanja, pamćenja i pričanja, a recenzije govore kako zbilja i ostvaruje ono što obećava. Svaki korisnik dobija vlastiti program i pregled napretka kojeg je ostvario od početka, a igrice nude i različite levele koji postaju sve teži. Zasigurno vas zanima kako izgledaju takve vježbe, pa pogledajte u videu iznad.

[pb-app-box pname=’com.wonder’ name=’Elevate – Brain Training’ theme=’discover’ lang=’en’]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)