Motorola priprema dva nova modularna mobitela iz X serije

Motorola na našem tržištu više ne uživa toliku popularnost, ali ova kompanija i dalje radi odlične pametne telefone. Za ovu godinu sprema se nekoliko novih uređaja, a glasine koje su počele kružiti itekako su nam zapele za oko. VentureBeat prenosi nekoliko informacija koje su navodno prikupili od osobe upoznate s Motorolinim planovima.

Motorola bi trebala predstaviti dva nova flagship uređaja iz Moto X serije, ovaj puta izrađena u potpunosti od metala, a HelloMotoHK je na svojoj Google+ stranici objavio i nekoliko fotografija navodnih uređaja. Iako se na prikazima nalaze dva različita mobitela, glavna karakteristika im je zajednička – njihove poleđine su modularne i kompatibilne sa širokim ekosustavom modula koji bi trebao zaživjeti u budućnosti, na taj način uvelike proširujući značajke i funkcionalnost samih uređaja.

Elegantni, moćni i modularni

Oba modela krasi 5.5 inčni AMOLED zaslon, no specifikacije se zato uvelike razlikuju, bar što se tiče VentureBeatovog “doušnika”. Prvi model, Motorola Vector Thin, pripada višljem cjenovnom rangu te ima QHD rezoluciju u odnosu na drugi model, Vertex, koji ima FHD rezoluciju. Vector Thin također ima i jači čipset, odnosno, krasi ga Snapdragon 820 s četverojezgrenim 2.0GHz CPU-om, dok slabiji model ima Snapdragon 625 s osmojezgrenim 2.4GHz CPU-om. Vector Thin će se tako isporučivati s 32GB prostora za pohranu uz 3 ili 4GB radne memorije, dok će Vertex dolaziti s dvije konfiguracije: 16GB prostora za pohranu / 2GB RAM te 32GB prostora za pohranu / 3GB RAM. Kamere bi se također trebale razlikovati, gdje će snažniji model imati 16MP kameru s laserskim i phase detection autofokusom, dok će slabiji model imati 13MP senzor uz laserski autofokus te OIS. Kao što ime otkriva, Vector Thin bi trebao biti nevjerojatno tanak, gdje bi iz profila mogao težiti svega 5.2 milimetara, dok će Motorola Vertex biti nešto deblji sa 7 milimetara. Nažalost, debljina mobitela usko je vezana s kapacitetom baterije pa bi Vector trebao imati svega 2600mAh, dok će Vertex imati 3500mAh.

Najveća vijest je ipak njihova modularnost. Na poleđini Vertexa možete primijetiti 16 malenih pinova na koje bi se trebali spajati moduli. Motorola ima najmanje šest različitih modula koji bi trebali biti predstavljeni prilikom lansiranja uređaja, a jedan od njih će se besplatno dijeliti uz mobitele. Ostatak ćete morati kupovati direktno od Motorole ili ostalih 3rd party proizvođača. Moduli koje će predstaviti Motorola navodno će obuhvaćati stereo zvučnike, dodatnu bateriju, grip za kameru s bljeskalicom i optičkim zumom, maleni projektor te čvrstu zaštitnu masku. Moduli će se priključivati magnetski, što predstavlja potpuno drugačiji koncept od onoga kakav je zamislio LG sa svojim modularnim G5. Hoće li se više proizvođača okrenuti modularnosti pokazat će vrijeme i naravno, kako će tržište prihvatiti cijelu ideju. U svakom slučaju, nove Motorole izgledaju vrhunski.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)