Modularni pametni sat Blocks – sličan Ari

Modularni uređaji ispred onih “tradicionalnih” imaju jednu očitu prednost: lako ih je personalizirati i nadograđivati pa samim time ne zastarijevaju toliko brzo. Nažalost, još uvijek nemamo prave predstavnike takvih uređaja na tržištu, ali situacija se mijenja zahvaljujući entuzijastičnim timovima. Projekt Ara uzburkao je vode, a Blocks nastavlja u tome smjeru uz jednu razliku – on nije mobitel, nego modularni pametan sat.

Novi crowdfunding projekt naziva Blocks pokušava riješiti problem zastarijevanja hardvera kroz modularnost. Blocks modularni pametan sat prvi je svoje vrste i omogućava korisnicima da zamijene standardne narukvice s drugima koje u sebi skrivaju različite hardverske značajke. S jednim modulom možete proširiti bateriju, s drugim dodati GPS i slično. Blocks će dolaziti s mjeračem otkucaja srca, NFC-om i “Adventure” modulom koji će mjeriti visinu, tlak zraka i temperaturu.

smartwatch pametan sat blocks


Blocks smartwatch izgleda kao pravi izazov za inženjere

S vremenom će kompanija dodavati module poput SIM kartice, čitača otiska prsta, LED svjetla i programabilnih tipki. Svi ovi moduli savršeno će se uklapati i funkcionirati s postojećim modulima koje imate na satu. Što se tiče samog dizajna, on je klasičan i u ovom trenu ne pruža ništa spektakularno. Modularni pametan sat Blocks izrađen je od plastike i ima okrugli ekran te bude dostupan u crnoj, bijeloj ili crvenoj boji. Doduše, u planu su i druge boje kao i materijali. Sat će pokretati Android, ali ne Android Wear nego posebna verzija Androida koja će biti kompatibilna s iPhoneom i Android mobitelima verzije 4.0 ili novijima.

Blocks je na Kickstarteru prošao prilično uspješno, a kompanija je skupila dvostruko više nego što su tražili. Svi koji su podržali projekt Blocks svoje primjerke uređaja mogu očekivati u 5. mjesecu 2016. godine, a sat će se inače prodavati za 195 dolara. Projekt je sam po sebi dovoljno zanimljiv, ali postaje još zanimljiviji ako u obzir uzmemo ogromne izazove stavljene pred razvojni tim, što dokazuju i rokovi koji su probijani nekoliko puta. Za razliku od ostalih satova na tržištu koji sve komponente imaju u samome kućištu, Blocks ima drugačiji pristup i dobar dio komponenti smješta u samu narukvicu, što se za sad pokazalo ispravnom strategijom s obzirom da je ovo jedini modularni sat koji je zapravo funkcionalan. Za kraj, pogledajte prototip u akciji:

https://www.youtube.com/watch?v=ayoxu3wY0ds

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)