Mobiteli sa zakrivljenim zaslonima

Novi trend koji je možda na pomolu u svijetu mobilne telefonije nikako nije zaobišao kritičare, a radi se o  mobitelima sa zakrivljenim zaslonima. Analizirali smo prednosti i nedostatke ovakvih uređaja, a radi li se o marketinškim trikovima ili ovi mobiteli ipak nude određene prednosti nad onim tradicionalnima doznajte u nastavku.   

LG fleksibilni zaslon

Zakrivljeni mobiteli podijelili su zaljubljenike u tehnologiju i bar malo razbudili uspavano tržište mobilne telefonije. Možda mislite da se ne radi o ničemu spektakularnom, ali u nedostatku “pravih” revolucionarnih noviteta morat ćemo se zadovoljiti i s ovim. Naravno, sve je zakuhao kao i uvijek hrabri Samsung koji je prvi predstavio Samsung Galaxy Round, a kao što je za pretpostaviti iz ovoga nemaštovitog imena radi se o pametnom telefonu koji ima zakrivljeni zaslon, ili preciznije rečeno, koji je cijeli zakrivljen po vertikalnoj osi. Kako je kopiranje najveći oblik laskanja u tehnološkoj industriji, LG je nedugo zatim predstavio vlastitu viziju ovakvih mobilnih uređaja u obliku LG G Flex pametnog telefona. Za razliku od Galaxya Round, G Flex je više zaobljen po horizontalnoj osi, što ga čini puno nezgrapnijim za korištenje jednom rukom i prenošenje u džepu. Da zakrivljeni mobiteli nisu tek neozbiljan hir ovih dviju kompanija potvrdile su i glasine o tome kako Apple razvija vlastitu verziju zakrivljenoga pametnog telefona.

Novi izazovi za naše džepove

Baš kada smo se navikli nositi 5″ uređaje u hlačama već stižu banana-telefoni. Šalu na stranu, ali shvaćate na što mislimo. Praktičnost nije jača strana ovih mobitela, pogotovo ne LG-evog mobitela koji je zakrivljen po horizontalnoj osi. I dok je možda ergonomičan za telefoniranje, držanje u džepu definitivno ne vidimo kao jednu od opcija prenošenja, pošto mnogo korisnika još uvijek sve svoje stvari nosi u džepovima hlača, što predstavlja dodatne probleme.

Galaxy Round, LG G Flex

Prednosti zakrivljenih ekrana

Da se ne radi tek o pukim marketinškim trikovima i predstavljanju nemaštovitih uređaja uslijed nedostatka inspiracije, kako su mnogi svjetski tech-portali govorili, idu u prilog riječi stručnjaka za zaslone Raymonda Soneira, predsjednika tvrtke DisplayMate Technologies koja se bavi testiranjem, mjerenjem i kalibriranjem ekrana. On naime tvrdi da ovakvi mobiteli, gledano s tehničke strane, nude niz prednosti u odnosu na “obične”. Citiramo:

Krivulja zaslona Galaxya Round vrlo je suptilna, tek 0,10 inča, što je slično krivulji koju možete pronaći na ručnim povećalima. Međutim, ta mala krivulja odgovorna je za niz pozitivnih optičkih efekata koji rezultiraju značajnim smanjenjem smetnji nastalih odbijanjem ambijentalnog osvjetljenja. Ona također značajno poboljšava “čitljivost”, preciznost boja te sveukupnu kvalitetu slike, ali također štedi bateriju s obzirom da na takvim uređajima pozadinsko osvjetljenje i snaga zaslona mogu biti smanjeni zbog eliminiranih smetnji iz okoline. Kako bi bolje razumjeli važnost spomenutoga, uzmite vlastiti mobitel i isključite ekran, te ga držite ispred sebe kao da ga koristite, pri tome hodajući vani i unutra, mijenjajući okolinu

Galaxy Round

Pravu istinu nećemo saznati dok i sami ne isprobamo Galaxy Round, ali vodeći se zdravim razumom i logikom Raymondove riječi dobivaju smisao. Želite li pročitati iscrpnu analizu Galaxy Round zaslona pratite ovu poveznicu.

Uz to sve, Samsung navodi i nekoliko prednosti koje su omogućene samim softverom, konkretno, radi se o naginjanju mobitela dok leži na stolu te se potom na ekranu prikazuju određene informacije poput sata i obavijesti. Ovaj feature trenutno radi vrlo tromo pa je jednostavno podizanje mobitela puno učinkovitije negoli čekanje da se uređaj “odluči” odazvati na korisnikovu akciju. Ergonomičnost je još jedna od prednosti ovih uređaja. Primjerice, oni koji su imali prilike isprobati Galaxy Round kažu da je unos teksta puno lakši s obzirom da su rubovi ekrana bliže centru. S obzirom da se radi o 5.7 inčnom zaslonu koji po veličini možemo usporediti s onim na Galaxy Noteu, znamo da je kod uređaja te veličine ponekad potrebno malo “gimnastike” s prstima kako bi se dohvatili određeni dijelovi ekrana. Činjenica da Galaxy Round ne dolazi sa stylusom znači da su u Samsungu bili uvjereni kako će ga biti praktičnije koristiti nego Note, čak i s jednom rukom.

Biti ili ne biti?

Zakrivljeni zasloni nude određene prednosti među kojima su bolja privatnost (teže je vidjeti ekran sa strane), bolji prikaz boja i ušteda baterije, ali povlači se pitanje praktičnosti a donekle i robusnosti. Mišljenja smo da bi zakrivljeni i fleksibilni zasloni ipak bolje odgovarali uređajima kao što su pametni satovi, ali u svakom slučaju, ovi mobiteli su zanimljiv novitet koji će zasigurno postati novi trend mobilne industrije ukoliko se cijeloj priči priključi još koji veliki proizvođač, a nikako se ne možemo oteti dojmu da su sada sve oči uprte u Apple.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *