Mobitel za starije osobe

Mobiteli za starije ljude

400-05663245c_998_380
Mnogi žele uživati u prednostima koje donosi moderna tehnologija, a to se odnosi na sve dobne skupine. Česti razlog zašto starije osobe ne žele koristiti mobitel nije zato jer su staromodni, već zato što proizvodi nisu prilagođeni za njihove
navike i jednostavne potrebe. No, razgovor s najmilijima gdje god se nalazili i gledanje videa svojih unuka zvuče poprilično dobro. Zato smo u današnjem članku odlučili izdvojiti najbolji mobitel za starije osobe, zajedno s nekoliko primjera u različitom cjenovnom rangu.


Uređaji prilagođeni starijim osobama

Srećom, na tržištu postoji pogodan izbor, samo nije toliko poznat. Kvalitete koje bi mobitel prilagođen starijim osobama morao posjedovati zasigurno su velike tipke, jednostavan izbornik, velika slova i brojevi na ekranu te glasan zvučnik. Naravno, jednostavniji uređaji nisu namijenjeni samo vašoj baki i djedu – mlađe generacije ponekad preferiraju jednostavniji izbor, pogotovo ako hrpu standardnih opcija ne koriste. U tom slučaju to ne postaje praktičniji, već i jeftiniji izbor. Zato smo odlučili istražiti što se to nudi na našem tržištu i kakav je izbor mobitela za starije osobe.

Mobiteli za starije osobe – Izbor u trgovinama

1. Emporia Elegance (599 kn)

Emporia Elegance
Emporia je jedan od proizvođača koji je izričito orijentiran na proizvodnju jednostavnijih uređaja, a velika je prednost što je dostupan u Hrvatskoj. Uz ovaj model ćemo izdvojiti još jednog, dok na njihovim stranicama možete pronaći nešto veći izbor. Emporia Elegance se, kako joj samo ime govori, iz ponude izdvaja oku ugodnim dizajnom. Osim elegancije koja osvaja na prvi pogled, ovaj model posjeduje i zvučnike koji su kompatibilni sa slušnim aparatima te nudi prilagodljivu veličinu fonta. Dolazi u crnoj i čokoladno smeđoj boji, a možete ga pronaći u ponudi Mobis.hr-a po cijeni od 599 kn.

2. Emporia Eco (680 kn)

Emporia Eco

Emporia Eco nudi nešto veći zaslon od prethodnog modela, dok su tipke nešto manje, no i dalje prilagođene većim prstima. Opremljen je kamerom, utorom za memorijsku karticu, dok se na poleđini nalazi gumb za hitne pozive koji automatski poziva sve namještene kontakte dok poziv ne bude prihvaćen. U paketu je uključena stanica za punjenje, pa nema nespretnog baratanja kabelima i gađanja utora za punjenje. Trenutačno nije dostupan u Hrvatskoj, no možete ga pronaći po stranim web sajtovima po cijeni od 90 eura (oko 680 kn) ili skočite na Ebay.de.

3. Nokia 105 (211 kn)

Nokia 105

Nokia 105 još je jedan prikladni mobitel za starije osobe, čija je tipkovnica otporna na prašinu i vodu (naravno, ne ako je mobitel potpuno uronjen), a posebno je zanimljiv podatak kako baterija na stand-byu drži i do mjesec dana. To će također značiti i oko dva tjedna intenzivne uporabe, što je dobra osobina za one koji vole puno pričati ili zaboravljaju napuniti svoj mobitel. Na crhu uređaja nalazi se bljeskalica, koja u ovom slučaju služi kao svjetiljka. Kompromisi koje ćete morati napraviti za ovu cijenu su nedostatak kamere i interneta, pa i ponešto manji ekran. Ipak, tipke su sasvim ugodne za korištenje. U Tia web shopu ga možete pronaći po cijeni od 211 kn.

4. MeanIT Twin Slim (199 kn)

meanIT Twin

Za one koji traže uređaj s dvostrukim SIM utorom jedan od mogućih izbora je Twin Slim. Oba broja su uključena istovremeno, uređaj podržava memorijske kartice i ističe se tankim dizajnom. Malo manje tipke daju prednost većem ekranu, no ne ograničavaju korištenje. Od ostalih specifikacija treba spomenuti bljeskalicu i bluetooth. Možete ga pronaći u MeanIT internet trgovini po cijeni od 199 kn.

Mobiteli za starije osobe – Izbor kod operatera

Ako tražite mobilni telefon za starije osobe koji se prodaju kod naših operatera, pa možda čak i neku dobru ponudu u paketu ili tarifu, zavirite što smo izdvojili iz Vip i T-Mobile ponude.

1. Alcatel 20.01

Alcatel 20.01

Još jedan u nizu lijepih i korisnih mobitela za starije – Alcatel 20.1, kojeg možete pronaći u Vipovom web shopu. Ovaj model ne radi kompromise što se tiče veličine – na njemu ćete pronaći i široke tipke i široki zaslon, sve upakirano u oku privlačan dizajn. Font uređaja je velik, kamera jačine 2 MP, a tu je i utor za SD karticu. Jedini nedostatak koji smo pronašli je bljeskalica, koje na ovom Alcatelu nema, a često zna dobro doći. Uređaj možete pronaći u crnoj i bijeloj boji, a Vip ga nudi po cijeni od 249 kn.

2. Samsung S5611

Samsung S5611

Nešto jaču kameru (i bljeskalicu) posjeduje Samsung S5611, pa je idealan za one kojima je ta stavka bitna. Naglasak je stavljen na društvene mreže i dopisivanje, pa na ovom modelu možete pronaći aplikacije za mail, Facebook, Twitter i ostale. S5611 dostupan je u metalik sivoj i tamnoplavoj boji, a T-Mobile ga trenutno nudi u paketu sa SIM karticom za 398 kn, gdje isti taj iznos dobijate na direktno nazad na SIM karticu za potrošnju.

3. Nokia 220

Nokia 220

U nizu dolazi još jedan jednostavan dual SIM mobitel. Ipak, Nokia 220 nudi malo više od drugih mobitela na ovoj listi – pa ako tražite kameru, utor za memorijsku karticu, nešto jednostavnije aplikacije i više mogućnosti od već navedenih modela uz dvostruki SIM, preporučamo ovaj model. Možete je pronaći u 5 boja, a nama se najviše sviđa bijela. T-Mobile je nudi u raznim tarifama i po različitim cijenama, koje možete provjeriti na ovome linku.

4. Emporia Essence

14fc9eba9c293752dd29c834f8353e89

Klasični predstavnik Emporia modela, Essence je također prilagođen osoba s posebnim potrebama, radu sa slušnim aparatima. Volumen zvonjave i vibracija osobito su pojačani, a tu je i stalak za punjenje. Prednje tipke su velike, kao i one bočne, dok je ekran nešto manji. U Vip web shopu Emporiu Essence možete pronaći po cijeni od 699 kn.

Mobilni telefoni za starije osobe – Naše preporuke

Izbor uređaja koji bi bili prikladni za starije osobe poprilično je zadovoljavajuć, a na stranim tržištima možete pronaći još i više primjeraka. Ako ste u nedoumici što izabrati s gornjeg popisa, nama se omjerom dobijeno i uloženo najviše sviđa Alcatel 20.01, koji na prvi pogled osvaja dizajnom, velikim tipkama na kojima su osobito istaknute velike brojke, kao i činjenica da ima kameru i utor za memorijsku karticu. Ako ste za uređaj spremni izdvojiti veću svotu, drugi favorit je Emporia Essence, zbog svih karakteristika koje krase Emporia mobitele posebno namijenjene starijim osobama i zbog stalka za punjenje uređaja, kojeg bi, vjerujem, mnogi od nas voljeli koristiti i sa svojim pametnim telefonima.

Alcatel 20.01 i Emporia Essence

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)