Microsoftova Cortana uskoro u Trgovini Google Play

Microsoft se napokon budi iz hibernacije – i to je najblaža riječ koju smo mogli upotrijebiti za Microsoftovu dosadnu poslovnu strategiju koja je bila aktualna posljednjih nekoliko godina. Kao da su se upalile žarulje i najtvrdoglavijim čelnicima kompanije koji su napokon shvatili da njihovi proizvodi više ne mogu biti zatvoren ekosustav za sebe, da Windows 8 ne valja, da korisnici mrze metro sučelje koje nema neku funkciju osim ako se ne nalazi na touchscreen uređajima, i ono najbitnije: ne, ne želimo da Internet Explorer bude default preglednik na našem računalu. No da prijeđemo na stvar; glasine su potvrđene: Microsoft je najavio planove da dovede Cortanu na Android.

Laički rečeno, Cortana je Microsoftov ekvivalent Googleu Now. Aplikacija je trenutno dostupna samo za Windows Phone i Windows 10 preview, no iz Microsofta ističu da, ako je zbilja žele učiniti konkurentnom, moraju je dovesti i na ostale platforme koje ljudi koriste u značajnom broju – na Android i na iOS.

cortana za android

Ipak, brine nas jedna stvar. S obzirom da se radi o “običnoj” aplikaciji, ona kao takva ima ograničen pristup. Dakle, uz sve moguće ovlasti koje bi joj Android kao operacijski sustav dopustio, i dalje neće moći konkurirati Googleu Now kada je u pitanju broj i širina značajki. I dalje neće moći pristupiti dublje u sustav, što znači da neće biti značajki kao što je buđenje iz standbya s “Hej Cortana”, kao što možete probuditi Google Now s “OK Google”. No svejedno, iz Microsofta obećavaju da će ovaj virtualni asistent imati gotovo sve mogućnosti kakve ima i na Windows platformi, pa se nadamo da će obećanje biti ispunjeno, inače će Cortana za Android biti beskorisna i iskreno, ne vidimo zašto bi je u tome slučajno netko radije koristio umjesto Google Now koji sada već ima i pristojnu podršku za hrvatski jezik.

Dolaskom Cortane na Android najviše će profitirati korisnici čije uređaje out-of-the-box pokreće Cyanogen OS, s obzirom na partnerski ugovor između Microsofta i ove kompanije, a s obzirom da Cyanogen dozvoljava developerima dublji pristup u sam sustav nego što to dopušta standardni Android, Cortana bi na takvim uređajima mogla zaživjeti u pravom svjetlu i imati širi skup značajki od Cortane na “običnim” Android mobitelima. Aplikacija se očekuje krajem 6. mjeseca ove godine. Živi bili pa vidjeli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)