LG G4 – najbolja kamera na tržištu?

lg g4 kamera

Ekipa iz LG-ja bila je prva koja je u svoj pametni telefon smjestila laserski autofokus zahvaljujući kojem se izoštravanje izvodi za oko 276 milisekundi. Novi G4 također ima laserski autofokus, ali i novi senzor s nešto više megapiksela te par dodatnih softverskih poboljšanja. Jesu li uspjeli u nadogradnji kamere s prethodnog modela i kako se LG G4 kamera nosi protiv nekih ozbiljnijih konkurenata saznajte u nastavku.LG G4 kamera


LG G4 nudi veći senzor, više megapiksela, snažniji softver

Utrka u megapikselima vodi se još od pojave prve kamere na mobilnim uređajima, a trenutno se brojka flagship uređaja u prosjeku vrti između 16 i 20MP. Da više ne znači nužno i bolje uvjerili smo se puno puta, no uglavnom svi današnji flagship Android mobiteli imaju sjajne kamere. I tako dok s jedne strane imate mobitele s dobrom kamerom, s druge strane imate LG G4 koji s lakoćom oduševljava čak i najzahtjevnije korisnike. Novi model ima 3MP više, odnosno 16 umjesto 13, uz nešto širi otvor (f/1.8) te veći senzor – 1/2.6″. LG G4 se također nalazi među prvima Android pametnim telefonima koji imaju mogućnost fotografiranja u RAW formatu, što omogućuje naknadno podešavanja WB (balans bijele) u nekom od programa za obradu fotografije.

LG G4 specifikacije kamere:


  • 16MP
  • Aperature: f/1.8
  • Veličina senzora: 1/2.6”
  • OIS – optička stabilizacija
  • Laserski autofokus
  • LED bljeskalica
  • RAW

LG G4 prednja kamera:

  • 8MP
  • Aperature: f/2.0

Ovladajte naprednim postavkama i zaboravite na DSLR

Mobitel smo na par sati ostavili našem uredskom fotografu, koji je dobio zadatak da iz naprednih postavki izvuče maksimum. Njegove inicijalne reakcije bile su odlične, a ono što je zamijetio unutar prvih par minuta korištenja je dostupna količina opcija, RAW format, odličan macro, brz autofokus te brzo okidanje. Ručne postavke daju vam kontrolu nad nekim stvarima koje ne možete kontrolirati na ostalim uređajima. Uz standardni White Balance i Focus (Auto/Manual), možete kontrolirati Exposure, ISO, Shutter Speed i Exposure Lock. Šećer na kraju je RAW format zahvaljujući kojem možete obavljati i naknadne postavke u programima kao što je Photoshop.

Autofokus – Devet autofokus točki. Dodirom na ekran možete odrediti koji dio fotografije će biti u fokusu, a brzina izoštravanja je odlična zahvaljujući laseru koji to izvodi unutar 276 ms. Doduše, imamo osjećaj da je G3 mrvicu bolje odrađivao ovaj posao, s obzirom da se na G4 u određenim situacijama znalo dogoditi neznatno zastajkivanje autofokusa.

White Balance (balans bijele boje)  Ljudsko oko se automatski prilagodi bez obzira je li vani oblačno ili sunčano, no fotoaparati još nisu toliko napredni. Automatski WB dobro odrađuje posao, ali kod ručnih postavki možete sami odrediti želite li da fotografija ima izraženije plave ili žute tonove. Raspon Kelvina na G4 kameri je od 2300K do 7500K.

Lijeva fotografija: 16MP, 7500K – Desna fotografija: 16MP, 2300K

ISO (osjetljivost na svjetlost) – LG G4 ima raspon od 50 do 2700 jedinica. Preko dana od toga neće imati previše koristi, ali u situacijama poput sumraka stvar se mijenja. Najbolje rezultate dobili smo na umjerenih 2000-2200. Naravno, što je ISO veći, to je fotografija “zrnatija” pa je potrebno balansirati.

Lijeva fotografija: polumračna soba, ISO 100 – Desna fotografija: mračna soba, ISO 2200

Macro

Posebno moramo spomenuti macro koji je na LG G4 nevjerojatan. Količina detalja, oštrina i brzina fokusiranja su nenadmašni u automatskom načinu, no ako želite izvući maksimum, opet to možete učiniti ručnim postavkama podešavanjem slidera MF (manual focus).

LG G4 je idealan za selfije

Prednja kamera ima 8MP i široku leću zavaljujući kojoj u kadar stane više ljudi. Curama će biti najzanimljivija opcija “čišćenja” lica gdje pomoću slajdera smanjujete ili povećavate razinu detalja. Od ostalih opcija prednja kamera još ima selfie light koji osvjetljava rubove ekrana te okidanje gestama i određenim riječima.

Kamera na iPhoneu često služi kao neka vrsta benchmarka za kvalitetu. Nažalost, nismo mogli sami usporediti kameru iPhonea 6 i G4 pa zato pogledajte usporedbe koje su napravili novinari s drugih portala. Mislimo da su rezultati prilično jasni.

Zaključno, tražite li dobru kameru, LG G4 ima našu preporuku

Ima li LG G4 trenutno najbolju kameru na tržištu? Mi smo prilično uvjereni da ima. Brz autofokus, odličan macro, hrpetina naprednih postavki i fotografiranje u RAW formatu neke su od glavnih značajki ove kamere koja dodatno zaokružuje ionako odličan uređaj. Ako vam je na mobitelu dobra kamera jedna od glavnih stavki, onda imate naše preporuke za LG G4.

Preporučeni tekstovi:

lg-g-watch-R-recenzija lg-g4-recenzija

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)