Lansiran Sirin Solarin – Android mobitel od 95.000 kuna

sirin solarin

Privatnost je nešto na što smo već relativno zaboravili u ovom stupnju tehnološkog razvoja, iako se o toj temi danas treba raspravljati više nego ikad. S vremena na vrijeme pojavi se kompanija koja obećava vrhunski siguran mobitel svojim korisnicima, no praksa je pokazala da tako nešto nikada ne uspije u punom smislu.

Dobar primjer slabijeg uspjeha mobitela orijentiranih na privatnost su Turing phone i Blackphone. Prvi još uvijek nije isporučen, dok se prodaja potonjeg ograničila samo na Sjevernu Ameriku, gdje nije polučio značajan uspjeh. S druge strane, imamo kompaniju Sirin Labs koja za cijenu od 95.000 kuna isporučuje mobilni uređaj namijenjen najvišljem, premium segmentu korisnika. Iako i dalje nije riječ o najskupljem Android uređaju, Sirin Solarin smješta se u sam vrh. Prilikom lansiranja, kompanija je izjavila kako će biti dostupan u nekoliko izvedbi, a uglavnom se radi o kombinacijama kože, titana i zlata.

Razvoj je trajao dvije godine

Ekipa iz Sirina tvrdi kako se uređaj sastoji od 2.500 komponenti, a sam razvoj trajao je dvije godine u R&D pogonima u Švedskoj i Tel Avivu. Solarin pokreće Android 5.1 Lollipop, no sam OS je uvelike izmijenjen i u potpunosti orijentiran na sigurnost. Da ne biste morali vjerovati na riječ samo ovoj kompaniji, Sirin je mobitel razvijao u suradnji sa svjetskim poznatim imenima kada je u pitanju sigurnost, primjerice Zimperium je razvio posebnu aplikaciju za zaštitu uređaja, KoolSpan je integrirao chip-to-chip 256-bit AES enkripciju, a na uređaju se nalazi i fizički prekidač čijim uključivanjem ulazite u “shielded mode” gdje su svi pozivi i poruke u potpunosti enkriptirani.

Od ostalih specifikacija, treba navesti da Solarin ima 5.5 inčni IPS LED zaslon 2K rezolucije (1440×2560 px), Qualcomm Snapdragon 810 čipset, 23.8MP stražnju i 8MP prednju kameru, 4GB radne memorije te 128GB ugrađenog prostora za pohranu. Povezivost se odvija putem 4G LTE i 802.11ac Wi-Fi. Zanimljivo je i da mobitel ima bateriju od čak 404mAh te podržava brzo punjenje, a težina je pristojnih 250 grama.

Sirin Solarin dostupan je za naružbu putem interneta, a od 01.6.2016. može se kupiti u Mayfairu, London.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)